Anketa
broj glasova 6138
Šta je po Vašem mišljenju razvojni prioritet grada Subotice?
Ocenite od 1 do 5, s tim da najvećem prioritetu dajete ocenu 1, a ocenu 5 najmanjem.
"Y-krak" - zaobilaznica oko Subotice
Park Palić
Vojna imovina i industrijska zona
Završavanje zgrade Narodnog pozorišta Subotica
Završavanje bazena

Subotica primer skladnog suživota

07.03.2013
Subotica primer skladnog suživota

Predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja i savetnica gradonačelnika zadužena za međunarodnu saradnju i nevladin sektor Josipa Ivanković danas su, u Zelenoj sali Gradske kuće, razgovarale sa delegacijom iz Severne Irske koju su činili predstavnici evropskog mirovnog programa za tu zemlju. Na sastanku je zaključeno da skladan suživot ljudi različitih nacionalnosti i funkcionisanje institucija u Subotici mogu da posluže kao dobar primer u procesu pomirenja u Severnoj Irskoj.

Tokom radnog sastanka delegaciji iz Severne Irske predstavili smo Suboticu kao pozitivan primer zajedničkog sužvota u jednoj multietničkoj sredini, poštovanja prava nacionalnih zajednica i načina na koji funkcioniše lokalna samouprava, ali i sistem obrazovanja, kazala je Josipa Ivanković.

- U Severnoj Irskoj škole za protestante i katolike su odvojene, tako da su naši gosti bili prilično iznenađeni činjenicom da škole ’pod jednim krovom’ pohađaju deca različite nacionalnosti i da svaka nacionalna zajednica ima svoje kulturne institucije. Iznenađeni su i činjenicom da su u Skupštini grada, pored većinskog, zastupljeni i predstavnici manjinskih naroda i to kroz više stranaka i organizacija. U Severnoj Irskoj, inače, postoje institucije koje se brinu o razvoju društva, ali nedostaje im tolerancija među ljudima i međusobna komunikacija, istakla je Josipa Ivanković.

Jedan od trenera evropskog mirovnog projekta u Severnoj Irskoj, Stivi Džonson, rekao je da je zadovoljan posetom i da smatra da je Subotica dobar primer međusobne saradnje unutar višenacionalne zajednice.

- Nadam se da ćemo dobra iskustva iz Subotice uspeti da, kroz institucije, primenimo u našoj zemlji, kazao je Džonson.

Nakon boravka u Subotici, delegacija iz Severne Irske posetiće Vukovar koji je, takođe, prepoznat kao dobar primer koji može poslužiti u procesu pomirenja u toj ostrvskoj zemlji. Evropski mirovni program finansira Evropska unija.Kontakt Centar 024 Naručivanje dokumenata Javna preduzeća i ustanove Investirajte u Suboticu
Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine
UPCOMING: >DANAS >SUTRA