Anketa
broj glasova 6130
Šta je po Vašem mišljenju razvojni prioritet grada Subotice?
Ocenite od 1 do 5, s tim da najvećem prioritetu dajete ocenu 1, a ocenu 5 najmanjem.
"Y-krak" - zaobilaznica oko Subotice
Park Palić
Vojna imovina i industrijska zona
Završavanje zgrade Narodnog pozorišta Subotica
Završavanje bazena

Subotica dobila novi ruski voz

28.12.2012
Subotica dobila novi ruski voz

Novi dizel-motorni voz ruske proizvodnje stigao je u Suboticu. Novi voz iz Rusije, prvi od tri putničke garniture planirane za ovaj region, od danas redovno saobraća na relaciji Subotica - Sombor - Subotica, a puštanju u saobraćaj prvog novog dvodelnog dizel-motornog voza prisustvovao je gradonačelnik Subotice Modest Dulić.

- Zbog zastarelog voznog parka i neizvesnosti oko polazaka, s obzirom na to da je bilo puno otkazivanja, ovaj vid svojevremeno vrlo popularnog transoprta i prevoza putnika u Vojvodini pao je na najniže grane. Zbog toga smo, sa još tri opštine, uputili inicijativu Železnicama Srbije da dobijemo nove kompozicije. Danas imamo zadovoljstvo da se u sobraćaj pušta prvi novi voz na relaciji na kojoj će saobraćati, a to je Subotica – Sombor - Subotica. Na ovaj način započeli smo modernizaciju ovog vida transporta, jer veliki broj Subotičana koristi usluge Železnice, naglasio je Modest Dulić.

Šef sekcije za prevoz putnika Železnica Srbije u Subotici Predrag Polovina je rekao da se naredne dve garniture dizel-motornih vozova ruske proizvodnje očekuju u januaru 2013. godine.

- Od te dve putničke garniture jedna bi saobraćala na relaciji Subotica – Horgoš – Reske a ako se dobije dozvola od Mađarske državne železnice saobraćaće do Segedina. Treća garnitura dizel-motornog voza saobraćala bi prema Senti, odnosno Kikindi, kazao je Predrag Polovina.

Novi voz srpskih železnica zamenio je stare putničke garniture i saobraćaće četiri puta dnevno iz Subotice za Sombor i to u: 2.59, 7.20, 10.22 i u 14.22 sata. U povratku iz Sombora za Suboticu, voz  po redu vožnje polazi u 5.23, 8.48, 11.49 i 16.48 sati.

Železnice Srbije preuzele su svih 12 ugovorenih vozova i to je prvi put da su srpske železnice posle 30 godina kupile nove vozove. Reč je o dizel-motornim garniturama serije 711 ruskog proizvođača „Metrovagonmaša”, koje su srpske železnice kupile zahvaljujući kreditu međunarodne železničke banke „Eurofime” od 43 miliona švajcarskih franaka.

Dizel-motorni vozovi kompanije „Metrovagonmaš” imaju Mercedesov motor, Fojtov menjač, Knorove kočnice i druge komponente najpoznatijih svetskih proizvođača.

Imaju 120 mesta za sedenje, 126 mesta za stajanje, kamere, klimu, sistem za kontrolu, upravljanje i dijagnostiku, toalet, koji je prilagođen i osobama sa posebnim potrebama, a na srpskim prugama će se kretati brzinom do 120 kilometara na sat.

Cena jednog voza iznosi oko 3,4 miliona švajcarskih franaka.Kontakt Centar 024 Naručivanje dokumenata Javna preduzeća i ustanove Investirajte u Suboticu
Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine
UPCOMING: >DANAS >SUTRA