Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Počeo 22. Međunarodni festival pozorišta za decu

17.05.2015.

Na sceni „Jadran” Narodnog pozorišta otvoren je 22. Međunarodni festival pozorišta za decu tokom koga će biti predstavljeno 18 scenskih ostvarenja iz 15 zemalja sveta. Festival je otvorio Minja Subota, naš poznati kompozitor za decu, fotograf, autor i voditelj kultne televizijske emisije „Muzički tobogan", dobitnik nagrade za životno delo „Mali princ“ za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. U okviru svečane ceremonije selektor i direktor Festivala Slobodan Marković nagradu za životno delo „Mali princ“ uručuo je i Panču Pančevu, poznatom bugarskom književniku i pozorišnom piscu za decu.|

 9078_1.jpg

Nagrada „Mali princ”, rekao je Minja Subota nakon što je primio nagradu, čini me srećnim, ne samo zbog toga što mi daje podstrek za dalji rad i stvaralaštvo, već i zbog toga što sam ugled ove nagrade ukazuje novim i mladim autorima kolika je vrednost i značaj stvaralaštva za decu.  

- Nagradu primam ovde, u Subotici, predivnom gradu prožimanja kulture i jezika, a pri tome pomalo podseća na moje prezime, okružen prijateljima, saradnicima i velikim i sjajnim umetnicima i kreativcima. To me čini posebno srećnim u ovom trenutku – istakao je Minja Subota.

Svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovao je i ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport. Sigurno je, kazao je Devenport, da će Festival i ove godine predstavljati važan deo svetske mreže pozorišta za decu, ali i lutkarskog nasleđa, a omogućiće i razmenu novih ideja.

- Upravo zbog toga mi je izuzetno drago što je Evropska unija bila u mogućnosti da na skroman način podrži Festival. Ovo je zaista sjajna prilika da i deca i odrasli podjednako uživaju u svim prvoklasnim predstavama i imaju uvid u druge kulture, što će im omogućiti pozorišta iz petnaest zemalja sveta – izjavio je Majkl Devenport.

Na otvaranju Festivala prisutnima su se obratili i gradonačelnik Subotice Jene Maglai, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje Radoslav Petković, savetnik predsednika Republike Srbije za kulturu Radoslav Pavlović i direktor Festivala Slobodan Marković.|

9078_2.jpg 

Jene Maglai je rekao da već 22 godine imamo festival kojim se, ne samo Subotica i Srbija, nego i ovaj deo Evrope ponosi.

- Malo je festivala sa ovakvom tradicijom. Preko 400 prikazanih predstava za 22 godine izrasta iz svih okvira i obavezuje i nas, kao Grad, da ga održavamo i podržavamo – naglasio je gradonačelnik Maglai, dodajući da je izuzetno značajno što je i Delegacija EU prepoznala kvalitet ove međunarodne manifestacije.

Radoslav Petković je kazao da ovde deci otvaramo prostor kreativnosti i da je ono što ih možemo učiti bez straha da ćemo pogrešiti – podsticanje na kreativnost.

- A ta kreativnost, ako se nadoveže na te dobre evropske tradicije kao što je pozorište, predstavlja nadu da će njihov sutrašnji svet ipak biti bolji – istakao je, između ostalog, Radoslav Petković.

Radoslav Pavlović je izjavio da veruje da su 22 godine tek prva petina u dugoj budućnosti ovog festivala, da smo svi mi nečija deca i da su su neki od nas imali nevolju da odrastu.

- Zato, deco, ne žurite da budete veliki! – poručio je Radoslav Pavlović, i podsetio da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao direktora Festivala Slobodana Markovića Zlatnom medaljom za izuzetni doprinos u delatnosti kulture.|

Slobodan Marković je podvukao da smo mi, kada je Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici u pitanju, već odavno otvorili novo poglavlje.|

9078_3.jpg 

- Ne znam da li idemo ispred države ili ne, ali mi imamo svoju politiku, kulturnu scenu za decu i dečje stvaralaštvo, i godinama je ovaj Festival već u kulturi Evropske unije, jer 80, 90 posto u takmičarskom programu, u naučnom forumu, u izdavaštvu... predstavnici su zemalja iz Evropske unije. I njegova ekselencija Majkl Devenport prepoznao je, uz moju zahvalnost i nadu i želju da ćemo nastaviti te razgovore za budućnost – rekao je Slobodan Marković.

U fokusu 22. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, koji se održava od 17. do 22. maja, biće mađarsko lutkarstvo i pozorišno stvaralaštvo za decu, koje će, u saradnji sa Pozorišnim institutom i muzejem Mađarske iz Budimpešte i Pozorišnim muzejem Vojvodine iz Novog Sada, biti predstavljeno kroz izložbu lutaka, skica i plakata mađarskih umetnika u Subotici i naučni skup na temu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti mađarskog lutkarstva (održaće ga mr Geza Balog, autor knjige „Lutkarstvo u Mađarskoj“). Izložba pod nazivom „100 godina – 100 lutaka“ obuhvatiće, kako sam naziv kaže, sto lutaka iz fundusa Pozorišnog instituta i muzeja Mađarske. Autorke izložbe su Ester Pap i Emeše Štencel, muzeološkinje.

Na najvećoj smotri pozorišta za decu biće održan i naučni skup posvećen životu i delu akademika Henrika Jurkovskog, saradnika i istinskog prijatelja Festivala, idejnog tvorca i utemeljivača Međunarodnog foruma za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade.

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticePrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

InformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице

Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>