Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti iz obrazovanja

„Trgovina ljudima nije mit“

12.11.2013.

Lokalna mreža za borbu protiv trgovine ljudima je, u okviru projekta „Lokalne zajednice u borbi protiv trgovine ljudima“, u Medija-centru Gradske kuće organizovala okrugli sto na temu „Trgovina ljudima nije mit“. Okrugli sto, namenjen psiholozima, pedagozima, nastavnicima građanskog vaspitanja i kooordinatorima Učeničkih parlamenata srednjih škola, imao je za cilj da učesnicima predstavi dosadašnji rad Mreže kao i da ih upozna sa zakonskim regulativama u socijalnoj zaštiti vezanim za trgovinu ljudima, načinom prepoznavanja ove pojave kao i oblicima neophodne saradnje i koordinacije svih institucija i službi u cilju njenog pozitivnog rešavanja.

7436_1.jpg

Član Gradskog veća zadužena za obrazovanje dr Etela Jerinkić je, tim povodom, istakla ulogu obrazovnog sistema u prevenciji u borbi protiv trgovine ljudima. Prevencija je jako važna da bi se delovalo na uzroke kako bi se ova pojava sasekla u korenu, rekla je ona, i dodala da su zaposleni u školama jako bitni za sprečavanje da dođe do toga da učenici postanu žrtve trgovina ljudima.

- Statistički je poznato da od 50 do 75 odsto žrtava trafikinga čine učenici osnovnih i srednjih škola, odnosno deca koja napuste školovanje. Zbog toga je veoma važna uloga stručnih, pedagoško-psiholoških službi u školama koje bi trebalo da detektuju koja deca nisu socijalno dovoljno uključena, imaju izostanke iz škole i negativne ocene i koja na neki način pokazuju socijalnu isključenost, odnosno deca koja su iz porodica u stanju socijalne uskraćenosti. Bitno je da oni ne završe na ulici, da se radi sa njima, da se spreči taj školski neuspeh i da se zadrže u obrazovanju. Važno je da svi učenici do punoletstva budu u školskom sistemu, zato što je to najbolja brana da oni ne postanu žrtve trgovine ljudima, rekla je Etela Jerinkić.

Direktorka Centra za socijalni rad Dijana Prćić naglasila je, između ostalog, da je cilj aktivnosti mreže naučiti decu i mlade kako da prepoznaju opasnost, kako da reaguju i kome da se obrate.

Ova akcija se sprovodi u osam gradova Srbije, a glavna pitanja odnose se na objašnjavanje samog pojma trgovine ljudima, kako je prepoznati i kako je sprečiti. Projekat je finansiran od strane Evropske unije, Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa civilnim društvom i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnj (GIZ).

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop