Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti

„Korakom do zdravlja“

21.10.2013.

U nacionalnom i mađunarodnom kalendaru zdravlja oktobar je mesec posvećen prevenciji raka dojke. Promotivnom šetnjom „Korakom do zdravlja“ od Gradske kuće do Hale sportova obeležen je Mesec borbe protiv raka dojke i u našem gradu. Cilj ove akcije je skretanje pažnje na značaj skrininga pregleda za rano otkrivanje raka dojke i važnost odazivanja žena na mamografski pregled. Pored lekara, medicinskih sestara, u akciji su učestvovali i članovi udruženja za borbu protiv raka iz Bačke Topole i Malog Iđoša, kao i subotički srednjoškolci.

7360_1.jpg

U Srbiji se u momentu postavljanja dijagnoze kod dve trećine žena rak dojke nalazi u odmaklom stadijumu. Tada je veličina tumora preko 2cm, regionalno je proširen ili sa udaljenim metastazama. Lekari upozoravaju da je mamografija suverena dijagnostička metoda u otkrivanju raka dojke ranog stadijuma.

- Tumori koji se ne mogu napipati i koji su predkancerogenog stanja se mogu izlečiti u 100 odsto slučajeva. Što je bolest u kasnijem stadijumu, to je lečenje teže. Upravo zato apelujem na sve žene da se jave na vreme i iskoriste priliku. Njihova sudbina je u njihovim rukama. Obezbeđena je mogućnost za besplatan organizovani skrining, a na njima je da pregled obave, istakao je prof. dr med. Atila Čengeri, član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, socijalnu politiku i zaštitu životne sredine.

Rak dojke je vodeći uzrok obolevanja i umiranja žena od malignih bolesti u svetu i Srbiji. U svetu je 2010. godine milion i po žena obolelo od raka dojke, a iste godine je umrlo pola miliona žena. U Srbiji godišnje oboli oko 4.000, a umre oko 1.600 žena. U Severnobačkom okrugu je 2011. godine, prema podacima Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Subotica, obolelo 109 žena, a 58 umrlo. Stopa novih slučajeva bolesti u Srbiji je 71,5 na 100.000 žena, a u Evropi 62,8. Stopa smrtnosti od raka dojke je u Srbiji 20,3 na 100.000 žena, a u Evropi 16,7.

Najznačajniji faktori rizika za razvoj raka dojke su: godine starosti, lična i porodična opterećenost bolešću (genetski faktori), proliferativna bolest dojke (atipična hiperplazija ili bujanje tkiva), kao i reproduktivni faktori (nerađanje i nedojenje, prva menstruacija pre 12. godine i menopauza posle 55. godine, te prvi porođaj posle 30. godine).

Među značajne faktore rizika spadaju i nepravilna ishrana i gojaznost (posebno posle menopuze), upotreba alkohola i duvana, fizička neaktivnost, hormonska terapija u menopauzi i izloženost radijaciji.

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>