Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti

„Korakom do zdravlja“

21.10.2013.

U nacionalnom i mađunarodnom kalendaru zdravlja oktobar je mesec posvećen prevenciji raka dojke. Promotivnom šetnjom „Korakom do zdravlja“ od Gradske kuće do Hale sportova obeležen je Mesec borbe protiv raka dojke i u našem gradu. Cilj ove akcije je skretanje pažnje na značaj skrininga pregleda za rano otkrivanje raka dojke i važnost odazivanja žena na mamografski pregled. Pored lekara, medicinskih sestara, u akciji su učestvovali i članovi udruženja za borbu protiv raka iz Bačke Topole i Malog Iđoša, kao i subotički srednjoškolci.

7360_1.jpg

U Srbiji se u momentu postavljanja dijagnoze kod dve trećine žena rak dojke nalazi u odmaklom stadijumu. Tada je veličina tumora preko 2cm, regionalno je proširen ili sa udaljenim metastazama. Lekari upozoravaju da je mamografija suverena dijagnostička metoda u otkrivanju raka dojke ranog stadijuma.

- Tumori koji se ne mogu napipati i koji su predkancerogenog stanja se mogu izlečiti u 100 odsto slučajeva. Što je bolest u kasnijem stadijumu, to je lečenje teže. Upravo zato apelujem na sve žene da se jave na vreme i iskoriste priliku. Njihova sudbina je u njihovim rukama. Obezbeđena je mogućnost za besplatan organizovani skrining, a na njima je da pregled obave, istakao je prof. dr med. Atila Čengeri, član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, socijalnu politiku i zaštitu životne sredine.

Rak dojke je vodeći uzrok obolevanja i umiranja žena od malignih bolesti u svetu i Srbiji. U svetu je 2010. godine milion i po žena obolelo od raka dojke, a iste godine je umrlo pola miliona žena. U Srbiji godišnje oboli oko 4.000, a umre oko 1.600 žena. U Severnobačkom okrugu je 2011. godine, prema podacima Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Subotica, obolelo 109 žena, a 58 umrlo. Stopa novih slučajeva bolesti u Srbiji je 71,5 na 100.000 žena, a u Evropi 62,8. Stopa smrtnosti od raka dojke je u Srbiji 20,3 na 100.000 žena, a u Evropi 16,7.

Najznačajniji faktori rizika za razvoj raka dojke su: godine starosti, lična i porodična opterećenost bolešću (genetski faktori), proliferativna bolest dojke (atipična hiperplazija ili bujanje tkiva), kao i reproduktivni faktori (nerađanje i nedojenje, prva menstruacija pre 12. godine i menopauza posle 55. godine, te prvi porođaj posle 30. godine).

Među značajne faktore rizika spadaju i nepravilna ishrana i gojaznost (posebno posle menopuze), upotreba alkohola i duvana, fizička neaktivnost, hormonska terapija u menopauzi i izloženost radijaciji.

POPIS 2022

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Izborna komisija Grada Subotice

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop