Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti iz obrazovanja

Pomoć deci sa smetnjama u učenju

22.10.2013.

U Medija-centru Gradske kuće potpisan je Sporazum o saradnji između Osnovne škole „Majšanski put” i Udruženja „Jogi” u cilju uspostavljanja dugoročne saradnje u pružanju pomoći učenicima osnovnoškolskog uzrasta koji imaju poteškoća u čitanju, pisanju i računanju (disleksija, disgrafija, diskalkulija) i stvaranja uslova za njihovu socijalizaciju, prihvatanja od strane društva i jačanja samopouzdanja za nastavak školovanja.

7351_1.jpg

Sporazum su potpisale direktorka Osnovne škole „Majšanski put” Silvija Tot i predstavnica Udruženja „JOGI” Jasminka Grunčić. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su član Gradskog veća zadužena za obrazovanje dr Etela Jerinkić i prim. dr med. Atila Čengeri, član Gradskog veća zadužen za zadravstvo, socijalnu politiku i zaštitu životne sredine.

Udruženje „JOGI” osnovano je početkom 2013. godine sa ciljem da objedini zajednički interes onih lica koja imaju za cilj da pomognu deci koja imaju poteškoće u čitanju, pisanju i računanju, tj. imaju disleksiju, disgrafiju odnosno diskalkuliju, kazala je Jasminka Grunčić.

- Udruženje su pokrenuli roditelji dece koja pate od ovih poremećaja sa željom da se stvori mreža logopeda, psihologa, pedagoga, vaspitača i roditelja kako bi zajednički pomogli deci da savladaju poteškoće u čitanju, pisanju i računanju, ali i doprineli prevenciji ove pojave. Udruženje trenutno ima 110 članova, rekla je Jasminka Grunčić.

Sporazum o saradnji Udruženja „Jogi“ i OŠ „Majšanski put“ potpisan je upravo danas, 22. oktobra, jer se od 22. do 27. oktobra obeležavaju Evropski dani svesti o disleksiji, kada se širom Evrope organizuju sastanci disleksičara, roditelja, stručnjaka i predstavnika institucija i ustanova, istakla je Etela Jerinkić, i dodala da je u Prvom srpskom društvu za disleksiju iznet podatak da je čak 30 odsto najbogatijih ljudi na svetu sa disleksijom.

- To znači da se ne radi o bolesti nego o osobama prosečne, često i natprosečne inteligencije koje imaju specifičan način funkcionisanja, odnosno specifičan misaoni proces i način dekodiranja pisanih znakova. Prema nekim najnovijim istraživanjima, kod nas je čak 30 odsto populacije zahvaćeno smetnjama u učenju kada je reč o čitanju, pisanju i računanju, međutim taj procenat se stalno povećava. Ovaj problem je kod nas prepoznat pre pet-šest godina, uvođenjem inkluzije, ali prosvetni radnici nisu još uvek dovoljno upoznati sa smetnjama koje imaju pojedini učenici u čitanju, pisanju i računanju, pa se to često tumači kao nezainteresovanost, nedovoljan trud i učenje i - često kažnjava. Zato je veoma važno da se ovi problemi prepoznaju u najranijem uzrastu, naglasila je Etela Jerinkić.

Atila Čengeri je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja Sporazuma o saradnji i inicijative Udruženja „JOGI”, i najavio da će Grad Udruženju obezbediti prostoriju za rad kao i pomoć prilikom konkurisanja za sredstva kako bi sledeće godine Udruženje moglo da dobije i materijalnu pomoć.

Na konferenciji je saopšteno da će se u petak, 25. oktobra, od 13 časova, u svečanoj sali OŠ „Majšanski put” održati prva velika konferenciju „Mnogo malih koraka“, u organizaciji Udruženja „JOGI”. Osnovni cilj konferencije je da sa početkom nove školske godine budemo uz decu koja imaju disleksiju, disgrafiju i diskalkuliju, kao i njihovim roditeljima i nastavnicima koji će raditi sa njima. Gosti konferencije su predavači iz „Meixner fondacije” iz Budimpešte. Na konferenciji će biti obezbeđen prevod na srpski jezik.

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop