Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti iz obrazovanja

Obeležen Dan planete Zemlje

22.04.2013.

Povodom obeležavanja Dana planete Zemlje, 22. aprila, danas je u amfiteatru Otvorenog univerziteta održana završna svečanost na kojoj su uručene zahvalnice školama, odnosno učenicima i njihovim mentorima - profesorima i nastavnicima, koji su se najviše istakli u prikupljanju baterija tokom takmičenja u okviru ekološke akcije „Svim učenicima lampe na bicikl“. Na završnoj svečanosti prikazana su i dva zvučna filma, a demonstrirana je i primarna reciklaža elektronskog otpada. Organizatori manifestacije su grad Subotica i Udruženje „Eco-friends“.

6727_1.jpg

Član Gradskog veća zadužena za obrazovanje dr Etela Jerinkić je, obraćajući se učenicima i njihovim mentorima, kazala da je cilj ove ekološke akcije da se skrene pažnja na neophodnost očuvanja prirodne sredine.

- Otpada je danas sve više i zbog toga je neophodno njegovo razvrstavanje. Te navike ne postoje kod svih i zato je jako bitno da se one što pre usvoje, kao i da znanje koje ćete danas ovde steći prenesete svojim drugarima. Mi drugu planetu nemamo i zato Zemlju moramo da čuvamo. Profesor Deneš Tot će vam danas pokazati kako ćemo Zemlju da sačuvamo od opasnog, štetnog elektronskog otpada odnosno baterija. Svaki kilogram recikliranih baterija spašava 8.000 litara pitke vode, istakla je Etela Jerinkić.

Predsednik Udruženja „Eco-friends“, Deneš Tot, rekao je, između ostalog, da se ukupno takmičilo deset srednjih i osnovnih škola i da je najbolji rezultat u prikupljanju baterija, odnosno primarnoj selekciji, ostvarila OŠ „Miroslav Antić” sa Palića.

- Baterije su opasni elementi, raspadanjem uništavaju pijaće vode i mi ovom akcijom čuvamo vodene rezerve. Cilj akcije je i povećanje bezbednosti učenika, jer na osnovu podataka iz polovine subotičkih škola čak 50 odsto učenika koji koriste bicikl nema lampu na biciklama, naglasio je Deneš Tot.

Zahvalnica za osvojeno I mesto uručena je učenicima i njihovom mentoru iz OŠ „Miroslav Antić”, sa Palića, za II mesto OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”, iz Subotice, a za osvojeno III mesto OŠ „Petefi Šandor”, iz Hajdukova.

Zahvalnice su uručene i učenicima i njihovim mentorima iz osnovnih škola „Ivan Goran Kovačić”, „Sečenji Ištvan” i „Đuro Salaj”, Školskog centra za vaspitanje i obrazovanje slušno oštećenih lica Subotica, Ekonomske srednje škole „Bosa Miličević“, Hemijsko-tehnološke škole i Politehničke škole, iz Subotice.

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop