Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti iz obrazovanja

Interaktivna radionica u OŠ „Ivan Milutinović”

19.03.2013.

U Osnovnoj školi „Ivan Milutinović” održana je interaktivna radionica za decu sa autizmom, jedna u nizu manifestacija upriličenih povodom obeležavanja 2. aprila, Svetskog dana osoba sa autizmom. Na današnjoj manifestaciji mališani su od raznih materijala izrađivali plave cvetove, koji su simbol autizma.

6654_1.jpg

Predsednik Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, Suzana Skenderović, rekla je da Udruženje broji oko četrdesetak članova, ali da se samoinicijativno javlja veliki broj roditelja pa se broj registrovane dece sa ovim oboljenjem iz dana u dan menja. Ona je apelovala na nadležne da obezbede dodatne stručne kadrove koji su osposobljeni da rade sa decom koja boluju od ove bolesti.

Grad Subotica će i dalje podržavati aktivnosti i Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom, ali i druga udruženja sa osobama sa smetnjama u razvoju, kazala je član Gradskog veća zadužena za obrazovanje dr Etela Jerinkić, i dodala da je jako važno da takvim osobama svi pomognemo da postanu punopravni članovi našeg društva.

- Istraživanja u svetu pokazuju da se sa dva promila stiglo na šest promila osoba koja imaju autistične promene. Razlozi za ovakav porast oboljenja su mnogostruki. Pored genetskih, sada se već dokazuje da ima i drugih uticaja. Taj poremećaj sve više udaljava decu i obolele osobe od komunikacije i u velikoj meri ograničava životne mogućnosti. Zbog nesposobnosti roditelja i škoskog sistema da prepozna njihove potrebe i da im pruže adekvatnu pomoć, te osobe često završavaju van svojih porodica. Zato je dobro da svi pomognemo i da ih uključimo da budu punopravni članovi našeg društva, istakla je Etela Jerinkić.

Nakon dve održane interaktivne radionice sledeća aktivnost će biti otvorena tribina koja će 2. aprila organizovati u Plavoj sali Gradske kuće. Istog dana, u 18 časova, u Velikoj većnici Gradske kuće, biće održan koncert povodom Svetskog dana osoba sa autizmom „Plavetni svet iza duge”, kada će mališani darovati izrađene plave cvetove, a u programu će nastupiti i inkluzivni hor Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić”.

Prema evidenciji Republičkog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, u Srbiji živi oko 2.500 osoba sa tim razvojnim poremećajem.

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop