Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti

Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv side

30.11.2012.

Povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv side, danas su na konferenciji za novinare u Medija-centru Gradske kuće govorili dr Atila Čengeri, član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine, dr Gordana Krtinić, epidemiolog u ZZJZ Subotica, dr Bogdanka Prćić Knežević, načelnik transfuziologije Opšte bolnice Subotica, dr Dubravka Flego, lekar u Studentskoj ambulanti i Boris Kovačić, predsednik Udruženja „Stav “. Oni su upoznali javnost sa najnovijim podacima o ovoj bolesti, kao i aktivnostima zdravstvenih ustanova i nevladinih organizacija.

6373_1.jpg

Od 1985. godine, kada je registrovan prvi slučaj HIV infekcije u AP Vojvodini, pa do 1. novembra ove godine ukupno 365 žitelja APV saznalo je da živi sa HIV–om, kazao je dr Atila Čengeri, i dodao da većinu obolelih čine muškarci, da su sve osobe u uzrastu od 20 do 39 godina i da to predstavlja 44 odsto svih registrovanih slučajeva.

- Od 365 registrovanih osoba sa HIV infekcijom od side je obolelo 187 osoba, a umrlo ih je 124, od čega 109 od posledica same HIV infekcije. Trenutno 241 osoba na teritoriji APV zna da živi sa HIV-om, dok su 63 osobe obolele. Najveći broj ljudi živi sa HIV-om na području Južnobačkog okruga - 92, Južnobanatskog okruga - 44, Severnobačkog okruga - 37 i Sremskog okruga - 35, a najmanje na području Srednjebanatskog okruga - sedam osoba. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, tokom 2012. godine u pokrajini je zabeležen 21 novi slučaj HIV infekcije, a jedna osoba je preminula. Najveći broj inficiranih registrovan je na području Novog Sada – 11. Pre dve nedelje i jedna osoba iz Subotice evidentirana je kao HIV pozitivna, kazao je dr Atila Čengeri.

Ovogodišnji Dan borbe protiv side obeležava se pod sloganom „Pomozi sebi, zaštiti druge, testiraj se na HIV“, kazala je dr Gordana Krtinić. Svetska zdravstvena organizacija je, krajem 2011. godine, procenila da u svetu sa HIV-om živi 34,2 miliona lica, od toga najmanje tri miliona dece mlađih od 15 godina i pet miliona lica uzrasta od 15 do 24 godine, rekla je dr Krtinić, i dodala da se broj obolelih i umrlih u svetu od side iz godine u godinu smanjuje.

- U Srbiji je, od 1985. godine do danas, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije ’Dr Milan Jovanović Batut’ registrovano oko 2.820 lica koja žive sa HIV-om, od toga je 1.620 lica obolelo od side, a umrlo 1.116 lica. Samo u ovoj godini u Srbiji su kao HIV pozitivne registrovane 94 osobe, a trećina njih je bila već u uznapredovanom stadijumu side. U ovoj godini najčešći način prenošenja side i dalje je nezaštićen seksualni odnos, te je praktično 82 posto od ukupnog broja slučajeva HIV dobilo nezaštićenim seksualnim odnosom, a od tog procenta dve trećine su muškarci koji su imali seksualne odnose sa muškarcima. Odnos muškaraca prema ženama u odnosu na broj registrovanih HIV pozitivnih u ovoj godini je 13 prema 1, a najveći broj registrovanih je uzrasta od 20 do 49 godina. U Severnobačkom okrugu je od 1985. do danas registrovana 51 HIV pozitivna osoba, od toga je 17 obolelo a 12 umrlo. Na teritoriji Severnobačkog okruga sa HIV-om trenutno živi 37 osoba, a najzastupljeniji način prenosa je među muškarcima koji imaju seksualni odnos sa muškarcima, gotovo 76 odsto, istakla je dr Gordana Krtinić.

Povodom Svetskog dana borbe protiv side, građani Subotice će sutra moći besplatno i anonimno da se testiraju od 9 do 14 časova i od 19 do 24 časa u Centru za dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje u ZZJZ, na Odeljenju za transfuziologiju Opšte bolnice, od 8 do 14 časova i u Studentskoj ambulanti kod Ekonomskog fakulteta, od 10 do 14 časova. Besplatno, anonimno i brzo testiranje na HIV obavljaće se i u mobilnoj jedinici Udruženja „Prevent“ iz Novog Sada, koja u Suboticu dolazi u organizaciji Udruženja „Stav “, a pod pokroviteljstvom grada Subotice. Mobilna jedinica će biti postavljena od 10 do 14 časova na Trgu slobode.

Dan borbe protiv Side u svetu se obežava dvadeset četvrti put, a u našoj zemlji više od decenije. U Srbiji oko 1.700 osoba živi sa HIV–om, a najnovije procene ukazuju da još toliko osoba ne zna da je inficirano. Stopa testiranih u Srbiji je veoma mala, a u Subotici se godišnje testira oko 300 osoba.

U Subotici će se Svetski dan borbe protiv side održati uz podršku grada Subotice, Zavoda za javno zdravlje, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu AP Vojvodine, a u organizaciji Udruženja „Stav“ iz Subotice.

POPIS 2022

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Izborna komisija Grada Subotice

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop