Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti iz obrazovanja

Ekološka edukacija i takmičenje u prikupljanju i selekciji baterija

09.11.2012.

Radi oživljavanja inovativo-kreative aktivnosti učenika iz oblasti elektronike, fizike, hemije, elektrotehnike, biologije i informatike „Eko– friends and eco–kits” organizacija za zaštitu životne sredine i grad Subotica planiraju da od 1. februara 2013. godine realizuju takmičenje| za osnovne i srednje škole sa temom „Svim učenicima lampe na bicikl“. U okviru ove akcije u subotičkim školama uskoro bi trebalo da počne edukacija učenika koja se odnosi na pravilno postupanje i upravljanje sa elektronskim i električnim otpadom koji je zbog svog sastava izuzetno štetan po životnu sredinu i zdravlje ljudi, kao i njihovo uključivanje u akciju sakupljanja, selekcije i reciklaže ove vrste otpada.

6301_1.jpg

Član Gradskog veća zadužena za obrazovanje dr Etela Jerinkić je, tim povodom, na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće kazala da su u dogovoru sa direktorima subotičkih osnovnih i srednjih škola određeni nastavnici koji će se baviti pitanjem zaštite životne sredine u školama i sa kojima će danas imati sastanak u vezi sprovođenja ove akcije. Ti profeosori će, rekla je, odabrati učenike zainteresovane za ovu oblast koji će se uključiti u ovu akciju.

Ona je kazala da Zakon o upravljanju otpadom nalaže da se elektronski i električni otpad odlaže posebno, da se ne meša sa drugim vrstama otpada, jer elektronski otpad sadrži po nekoliko stotina elemenata i jedinjenja koji u dodiru sa vlagom, tečnošču i atmosferskim uticajima dovode do stvaranja raznih hemijskih reakcija čiji su produkti kancerogeni.

- Zbog toga je veoma bitno da se pažljivo postupa sa ovim otpadom, da se učenici u osnovnim i srednjim školama edukuju i da se praktično uključe u sakupljanje i selekciju elektronskog otpada. U Srbiji se ovog otpada sakupi od 0,4 do 0,8 kg godišnje po stanovniku, što je mnogo manje nego u Evropskoj uniji gde se prosečno sakupi oko četiri kilograma godišnje po stanovniku, dok je u nekim razvijenijim zemljama ta brojka i veća, kao u Švedskoj gde iznosi 16 kg po stanovniku godišnje. Ova akcija trebalo bi da doprinese da učenici steknu naviku u vezi odlaganja ove vrste otpada i da na taj način pozitivno utiču na očuvanje životne sredine i zdravlja, istakla je Etela Jerinkić.

Profesor Deneš Tot, predsednik „Eko– friends and eco–kits” ekološke organizacije, koji se već dugo godina bavi i pokušava da raširi ideju o potrebi pravilnog i pažljivog postupanja sa elektronskim otpadom, rekao je da se proces sakupljanja i selekcije baterija uspešno sprovodi u predškolskim ustanovama, da je veoma značajno da to počne i u školama i da se profesori i učenici mogu brzo i lako edukovati.

- Potrebno je sakupljati i obavljati selekciju baterija na punjive i nepunjive. Tim procesom mogu se izdvojiti baterije koje se mogu iskoristiti u primarnoj reciklaži. Selektirane baterije mogu se iskoristiti za ručne ili lampe na biciklu. Takmičenje za osnovne i srednje škole sa temom 'Svim učenicima lampe na bicikl' obuhvatiće, između ostalog, nadmetanje u tome koja škola može da skupi više baterija i koja ekipa može da selektira više komada baterija u određenom vremenskom periodu. Od ove akcije može se očekivati određena materijalna dobit (štednja), zaštita vodenih rezervi u tlu, vežbanje merenja iz fizike, elektrotehnike i elektronike, a imajući lampe omladina će manje biti izložena saobraćajnim nezgodama na biciklima, kazao je Deneš Tot.

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP LAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticePrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

InformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице

Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>