Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti iz obrazovanja

Ekološka edukacija i takmičenje u prikupljanju i selekciji baterija

09.11.2012.

Radi oživljavanja inovativo-kreative aktivnosti učenika iz oblasti elektronike, fizike, hemije, elektrotehnike, biologije i informatike „Eko– friends and eco–kits” organizacija za zaštitu životne sredine i grad Subotica planiraju da od 1. februara 2013. godine realizuju takmičenje za osnovne i srednje škole sa temom „Svim učenicima lampe na bicikl“. U okviru ove akcije u subotičkim školama uskoro bi trebalo da počne edukacija učenika koja se odnosi na pravilno postupanje i upravljanje sa elektronskim i električnim otpadom koji je zbog svog sastava izuzetno štetan po životnu sredinu i zdravlje ljudi, kao i njihovo uključivanje u akciju sakupljanja, selekcije i reciklaže ove vrste otpada.

6301_1.jpg

Član Gradskog veća zadužena za obrazovanje dr Etela Jerinkić je, tim povodom, na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće kazala da su u dogovoru sa direktorima subotičkih osnovnih i srednjih škola određeni nastavnici koji će se baviti pitanjem zaštite životne sredine u školama i sa kojima će danas imati sastanak u vezi sprovođenja ove akcije. Ti profeosori će, rekla je, odabrati učenike zainteresovane za ovu oblast koji će se uključiti u ovu akciju.

Ona je kazala da Zakon o upravljanju otpadom nalaže da se elektronski i električni otpad odlaže posebno, da se ne meša sa drugim vrstama otpada, jer elektronski otpad sadrži po nekoliko stotina elemenata i jedinjenja koji u dodiru sa vlagom, tečnošču i atmosferskim uticajima dovode do stvaranja raznih hemijskih reakcija čiji su produkti kancerogeni.

- Zbog toga je veoma bitno da se pažljivo postupa sa ovim otpadom, da se učenici u osnovnim i srednjim školama edukuju i da se praktično uključe u sakupljanje i selekciju elektronskog otpada. U Srbiji se ovog otpada sakupi od 0,4 do 0,8 kg godišnje po stanovniku, što je mnogo manje nego u Evropskoj uniji gde se prosečno sakupi oko četiri kilograma godišnje po stanovniku, dok je u nekim razvijenijim zemljama ta brojka i veća, kao u Švedskoj gde iznosi 16 kg po stanovniku godišnje. Ova akcija trebalo bi da doprinese da učenici steknu naviku u vezi odlaganja ove vrste otpada i da na taj način pozitivno utiču na očuvanje životne sredine i zdravlja, istakla je Etela Jerinkić.

Profesor Deneš Tot, predsednik „Eko– friends and eco–kits” ekološke organizacije, koji se već dugo godina bavi i pokušava da raširi ideju o potrebi pravilnog i pažljivog postupanja sa elektronskim otpadom, rekao je da se proces sakupljanja i selekcije baterija uspešno sprovodi u predškolskim ustanovama, da je veoma značajno da to počne i u školama i da se profesori i učenici mogu brzo i lako edukovati.

- Potrebno je sakupljati i obavljati selekciju baterija na punjive i nepunjive. Tim procesom mogu se izdvojiti baterije koje se mogu iskoristiti u primarnoj reciklaži. Selektirane baterije mogu se iskoristiti za ručne ili lampe na biciklu. Takmičenje za osnovne i srednje škole sa temom 'Svim učenicima lampe na bicikl' obuhvatiće, između ostalog, nadmetanje u tome koja škola može da skupi više baterija i koja ekipa može da selektira više komada baterija u određenom vremenskom periodu. Od ove akcije može se očekivati određena materijalna dobit (štednja), zaštita vodenih rezervi u tlu, vežbanje merenja iz fizike, elektrotehnike i elektronike, a imajući lampe omladina će manje biti izložena saobraćajnim nezgodama na biciklima, kazao je Deneš Tot.

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop