Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti iz obrazovanja

Obeležen Svetski dan učitelja

05.10.2012.

Svetski dan učitelja, 5. oktobar, posvećen je esencijalnoj ulozi učitelja u pružanju relevantnog i odgovarajućeg znanja deci, mladim ljudima i odraslima.

6223_1.jpg

Obeležavanju Svetskog dana učitelja u OŠ „Ivan Goran Kovačić” prisustvovala je član Gradskog veća zadužena za obrazovanje dr Etela Jerinkić. Ona je, tom prilikom, istakla da je cilj ovoga dana da se istakne i naglasi uloga učitelja u obrazovanju i razvoju dece, kao prve i najznačajnije karike u obrazovnom sistemu.

- Danas je teško ukazati ne samo na značaj nego i na svu težinu tog poziva i sve zahteve koji se postavljaju pred učitelje i prosvetne radnike uopšte, s obzirom na to da su roditelji u stalnoj egzistencijalnoj trci i da ne provode dovoljno vremena sa decom. Nasilje sa televizijskih ekrana i drugih medija prenosi se u domove, škole i na ulice, pa su učitelji i tu pozvani da se bore protiv nasilja koje se ispoljava u školama. Učitelji su, takođe, dovedeni u situaciju da rešavaju i socijalne probleme, jer prema statističkim podacima čak 30 posto dece dolazi gladno u školu, istakla je Etela Jerinkić.

Ona je naglasila da je u svetu prepoznato da sa učiteljima počinje oporavak društva jer oni postavljaju temelje obrazovanja za osposobljavanje budućih potencijala. Naše društvo, rekla je, još uvek nije dovoljno prepoznalo značaj i ulogu učitelja, a izdvajanje za obrazovanje bi, umesto oko tri posto, trebalo da bude šest posto BDP-a.

U mnogim zemljama postoji ozbiljan nedostatak učitelja, približno dva miliona novih radnih mesta i još 18 miliona učitelja u svetu biće potrebno ukoliko se želi postići sveopšte osnovno obrazovanje do 2015. godine. Za neke zemlje to će značiti uvećanje broja učitelja i do 280 odsto, objavljeno je pre dve godine u zajedničkoj poruci nekoliko međunarodnih organizacija povodom Svetskog dana učitelja.

Svetski dan učitelja proglašen je 5. oktobra 1993. godine od Ujedinjenih nacija i obeležava se u 172 zemlje sveta.

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop