Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti

Obeležen Međunarodni dan starih

01.10.2012.

Danas se obeležava Međunarodni dan starih. Kako se procenjuje, 2050. godine broj osoba starijih od 60 godina premašiće dve milijarde, a 2000. taj broj je iznosio 600 miliona. Srbija je jedna od najstarijih zemalja u Evropi i u svetu. Broj starijih od 65 godina prvi put je premašio broj mlađih od 18 godina, a 1.211.000 stanovnika je starije od 65 godina što je preko 17 odsto učešća u ukupnoj populaciji. U Subotici je današnji dan obeležen promocijom svih institucija koje se brinu o starijim građanima sa ciljem da se prikaže kakve usluge se pružaju ovoj populaciji tokom cele godine.

6185_1.jpg

Starenje stanovništva predstavlja jedan od najvećih izazova i postavlja pred države sve veće ekonomske i socijalne zahteve. Stoga društvo mora da bude svesno neophodnosti drugačijeg društvenog odnose prema starijim osobama, rekao je član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine dr Atila Čengeri obilazeći na Trgu slobode štandove Gerontološkog centra, Crvenog krsta, Centra za socijalni rad, Doma zdravlja, Centra za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti, Zavoda za javno zdravlje Subotica, Gradskog udruženja penzionera i Karitasa, koji se brinu o najstarijoj populaciji.

- Subotica više nije izuzetak, ovde se povećava broj starijih osoba i prema procenama jedna četvrtina populacije je iznad 65 godina, ali sad sve više i više ima onih iznad 80 godina. Odgovornost društva je da se starim osobama naglašeno bave. Naime, poznato je da stariji ljudi ne samo da imaju problem integracije u društvo, jer su poneki napušteni, zapostavljeni, već sve više imaju i egzistencijalnih problema. Zato odgovornost društva prema starijima mora biti sve veća i veća, smatra Čengeri.

Gerontološki centar ima domski, odnosno institucionalni i vaninstitucionalni smeštaj. Domski kapaciteti su 530 korisnika, tri domska objekta, a u okviru Gerontološkog centra nalazi se i služba Otvorena zaštita koja u svom sastavu ima jedinicu za negu i pomoć i deset gerontoloških klubova. Na centralnom gradskom trgu predstavljene su sve mogućnosti korišćenja usluga Gerontološkog centra.

- Cilj je da našim sugrađanima na ovaj dan pokažemo šta je to što mi radimo preostalih 365 dana u toku godine i šta je to što mi pružamo u okviru ustanove, a isto tako i van institucije preko Otvorene zaštite. Gerontološki centar na Trgu slobode ima info pult na kome će se pružati informacije svim zainteresovanima za smještaj u naš dom ili za korišćenje usluga rehabilitacije, gerontoloških klubova ili odeljenja za negu i pomoć. Postavili smo i izložbu radova nastalih u našim kreativnim radionicama, istakla je v. d. direktora Gerontološkog centra Vesna Pajić.

Narodna kuhinja Crvenog ksta Subotica takođe značajno doprinosi brizi za starije osobe, kazala je stručna saradnica u Crvenom krstu Milka Erkman.

- Što se tiče Narodne kuhinje, svakodnevno se priprema 1.100 obroka i distribuira po mesnim zajednicama kao topli obrok. Možemo slobodno da kažemo da je više od 70 posto te populacije starije od 60 godina, rekla je Milka Erkman.

Stari kao najveće probleme navode bolest, usamljenost i siromaštvo. Međunarodni dan starih, 1. oktobar uspostavljen je rezolucijom Generalne skupštine UN 1990. godine.

POPIS 2022

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Izborna komisija Grada Subotice

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop