Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti iz obrazovanja

Uvođenje dvojezične nastave na srpskom i engleskom jeziku

22.05.2012.

U osnovnim školama „Ivan Goran Kovačić” i „Matko Vuković” od naredne školske godine otvoriće se po jedno dvojezično srpsko–englesko odeljenje. Deca će matematiku i predmet Svet oko nas učiti na engleskom jeziku, a ostale predmete na srpskom, po istom nastavnom programu koji se realizuje u celosti na srpskom jeziku. Dvojezična nastava realizuje se u okviru projekta Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine „Uvođenje dvojezične nastave na srpskom i engleskom jeziku u ustanovama obrazovanja i vaspitanja na teritoriji APV”, uz pomoć Britanskog saveta u Beogradu i Novosadskog univerziteta. Projekat se realizuje po Kembridž međunarodnom programu.

5756_1.jpg

Zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje Zoltan Jegeš rekao je da će se bilingvalnom nastavom obuhvatiti deca od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta, koja će posle završetka škole imati mogućnost polaganja međunarodne mature, na osnovu koje će moći da upišu bilo koji fakultet u svetu.

On je kazao kako dvojezična srpsko–engleska nastava nije učenje engleskog jezika, već učenje na engleskom jeziku, da se nastava na engleskom jeziku realizuje u obimu najmanje 30 odsto, a najviše 45 odsto od ukupnog fonda časova na godišnjem nivou i da su nastavom obuhvaćeni prirodni predmeti - matematika, fizika, biologija i geografija.

- Program kreće od predškolskog obrazovanja, potom se ulazi u I razred, posle toga Kembridž dozvoljava uvođenje programa u VI razred, i na kraju u I razred Gimnazije. U narednoj školskoj godini nastava na srpsko-engleskom jeziku takođe će biti uvedena i u nekim od vrtića PU ’Naša radost’, a što se srednjoškolaca tiče razmatra se mogućnost da osim Gimnazije, dvojezična nastava eventualno bude zastupljena i u nekim drugim strukama, poput informatičke, naglasio je Jegeš.

Nastavnici koji budu uključeni u novi program proći će posebnu obuku i moraju da govore engleski jezik na nivou B2, što je zajednički evropski pokazatelj znanja, kao i da će obuku sprovoditi Kembridžova ispostava u Srbiji.

- Oni koji već imaju sertifikate o znanju engleskog jezika neće dodatno usavršavati jezik, ali će morati da stručno usavršavaju metodiku izvođenja nastave. Za finansiranje ove obuke već ranije su predviđena sredstva iz gradskog budžeta, tako da to neće predstavljati dodatni trošak za grad, istakao je Čamprag.

Nastava na mađarsko-engleskom jeziku biće odobrena ukoliko škole to budu tražile i ako nastavni kadar bude odgovarao zahtevima programa.

Dete u svakom momentu može da odustane od dvojezične nastave i da nastavi pohađanje programa na srpskom jeziku. Članovi projektnog tima poručuju da roditelji ne bi trebalo da brinu ukoliko ne znaju engleski jezik, jer će domaći zadaci na tom jeziku biti rađeni u školi.

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop