Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti iz obrazovanja

Saradnja škola iz Subotice i Budimpešte

15.03.2012.

U Gradskoj kući danas je potpisan Protokol o saradnji između subotičke Osnovne škole „Kizur Ištvan" i Osnovne i srednje škole „Peter Bornemisa", iz Budimpešte. Protokol o saradnji potpisali su Vesna Dulić, direktorka OŠ „Kizur Ištvan", Ferenc Makai, u ime škole „Peter Bornemisa" i, u ime Grada Subotice, Ljubica Kiselički, pomoćnica gradonačelnika za kulturno-prosvetne delatnosti i racionalizaciju školske mreže. Povezivanje dve škole inicirao je Subotičanin Gabor Kiš Torma, koji već gotovo dve decenije živi u Mađarskoj i član je Saveta roditelja škole iz Budimpešte.

5507_1.jpg

Ferenc Makai je rekao da će učenici škole „Peter Bornemisa“, koja ima i osnovnoškolsko, i srednješkolsko, odnosno gimnazijsko obrazovanje posetiti Suboticu u okviru jednog konkursa koji je Vlada Mađarske raspisala prošle godine za razne škole, a koji se odnosi na podsticanje saradnje i posete Mađarima koji žive izvan Mađarske.

- Naša škola je jedina na teritoriji Mađarske koja je ostvarila saradnju sa jednom školom iz Srbije, zahvaljujući saradnji sa Subotičaninom Gaborom Kiš Tormom, sa kojim imamo odliču saradnju, rekao je Makai.

Prvi susret učenika dve škole zakazan je za sredinu maja, kada će na nedelju dana u Suboticu doći 60 učenika sedmog razreda i šest nastavnika. Pored obilaska grada, zajedničkih akcija, društveno-korisnih aktivnosti i radionica biće prirepremljen i program na srpskom i mađarskom jeziku povodom 100 godina od izgradnje Gradske kuće.

- Cilj je da se upoznamo, da se družimo, naučimo jedni o drugima mnogo toga i tako razvijamo multikulturalnost i toleranciju. Verujem da će saradnja biti kvalitetna, na obostrano zadovoljstvo i da će naši učenici u nekom narednom periodu posetiti Budimpeštu, kazala je Vesna Dulić.

Ljubica Kiselički je istakla da se Protokol o saradnji između dve škole odnosi na saradnju u oblasti obrazovanja, kulture i sporta kroz razmenu učenika i stručno povezivanje nastavnog kadra.

- Saradnja ove dve škole je sadržajna, i pre svega je tematsko druženje upriličeno povodom 100 godina od završetka izgradnje Gradske kuće. Mi ćemo podržati ovaj projekat, jer smo zainteresovani da se što više škola angažuje na taj način. Dobra iskustva uvek se lepo implementiraju u radu škole, naglasila je Ljubica Kiselički.

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop