Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti

"Doniraj bubreg - produži život"

06.03.2012.

Svetski dan bubrega obeležava se na inicijativu Međunarodnog društva za nefrologiju i Internacionalnog udruženja fondacija za bubreg u više od 100 zemalja širom sveta. Od 2006. godine obeležava se svakog drugog četvrtka u martu, a u našoj zemlji ove godine prvi put na ovakav način. Cilj je podizanje svesti o važnosti bubrega, organa koji ima ključnu ulogu u održavanju života, i upoznavanje javnosti da su bolesti bubrega česte, opasne i izlečive. Slogan ovogodišnjeg Svetskog dana bubrega (8. mart) je „Doniraj bubreg - produži život“.

5398_1.jpg

Zbog bolesti bubrega, u našoj zemlji lekaru opšte medicine obrati se u proseku 22.000 osoba godišnje i bolnički se leči oko 15.000 ljudi, izjavila je dr Zorica Dragaš, iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica (ZJZS).

- Od bubrežnih bolesti u Srbiji godišnje umre oko 1.650 osoba, a u Severnobačkom okrugu u 2011. godini od bolesti bubrega umrlo je 26 osoba. Otkazivanje rada bubrega bilo je uzrok kod 85 odsto umrlih osoba, istakla je dr Dragaš, i dodala da od svih osoba koje idu na dijalizu četvrtina ima šećernu bolest.

Ona je kazala da je alternativa dijalizi, koja godišnje državu po pacijentu košta 16.000 evra, transplantacija, presađivanje organa od živih srodnika, dobrovoljnih davalaca ili onih kod kojih je nastupila moždana smrt. Prema podacima iz Instituta za javno zdravlje Srbije, na listi čekanja za transplantaciju bubrega nalazi se 738 osoba, transplatacija se obavlja u pet zdravstvenih centara, a tokom 2011. godine od ukupno transplantiranih 59 bubrega, 49 je uzeto od umrlih donora ili davalaca.

- U Srbiji transplantaciju bubrega čeka više od 1.100 pacijenata, jetre 200 i srca oko 30 pacijenata. Svakog dana na planeti umre 18 osoba čekajući bubreg, jetru, srce. Španija ima oko 35 donora organa na milion stanovnika, a naša zemlja samo jednog na milion stanovnika, saopštila je dr Zorica Dragaš.

Član Gradskog veća zadužena za socijalnu zaštitu i zdravstvo Maria Biači rekla je da će Grad Subotica, na inicijativu Doma zdravlja, u ovlašćenom obimu posla na polju stvaranja boljeg kvaliteta življenja za sve naše sugrađane, učestvovati u kupovini kombi vozila sa osam sedišta za odvoženje pacijenata u Bolnicu na dijalizu.

- U ovoj kalendarskoj godini 851.000 dinara stavićemo na raspolaganje Domu zdravlja za kupovinu adekvatnog kombi vozila na lizing. Udruženje bubrežnih invalida Subotice apliciralo je sa projektom ’Udahni novi život dva'. To je nastavak projekta koji je započet prošle godine, Komisija je usvojila taj aplicirani projekat i on će biti propraćen sa određenim obimom sredstava, naglasila je Maria Biači.

Načelnica Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Subotica dr Kornelija Jakšić kazala ja da se specijalnim sanitetskim vozilom sa osam sedišta prevozi 35 pacijenata na hemodijalizu, i to 24 pacijenta sa teritorije grada, a 11 pacijenata sa vangradskih područja. Ovi pacijenti, rekla je, tri puta nedeljno odlaze na hemodijalizu, tako da se mesečno obavi oko 420 ovakvih prevoza, što je na godišnjem nivou preko 5.000 prevoza.

- To vozilo je staro osam godina, prešlo je preko 500.000 kilometara, a samo prošle godine 63.000 kilometara. Ove godine ćemo, zahvaljujući lokalnoj samoupravi, kupiti novo vozilo. Mi predlažemo da to ponovo bude ’citroen džamper’, sa odgovarajućim karakteristikama za ove pacijente, klimom i posebnim sistemom za grejanje bolesničkog prostora, rekla je dr Kornelija Jakšić.

Predsednik Udruženja bubrežnih invalida Subotice Zoran Mišković smatra da je adekvatan prevoz za bubrežne bolesnike veoma važan. On je kazao da se u Subotici na hemodijalizi trenutno 63 pacijenta, a da je na tzv. trbušnoj dijalizi oko 12 pacijenata (dijaliza u kućnim uslovima).

- Poenta svih naših aktivnosti je da podršku damo Zakonu o transplantaciji organa, istakao je Mišković.

POPIS 2022

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Izborna komisija Grada Subotice

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop