Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti

Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv side

28.11.2011.

Povodom obeležavanja 1. dеcеmbra, Svеtsкog dаna bоrbе prоtiv sidе (AIDS), u više od 20 gradova u Republici Srbiji u periodu od 22. novembra do 13. decembra organizovana je akcija „Каrаvаn tеstirаnjа” – dоbrоvоljnо, pоvеrljivо ili аnоnimnо sаvеtоvаnjе i tеstirаnjе nа HIV svih zаintеrеsоvаnih licа vаn zdrаvstvеnih ustаnоvа u tzv. mоbilnim mеdicinsкim јеdinicimа оd strаnе еduкоvаnih sаvеtniка i zdrаvstvеnih rаdniка. Subotičanima će testiranje biti omogućeno sutra, u kombi vozilu postavljenom na gradskom trgu, kod Zelene fontane, od 12 do 16 časova. Testiranje je besplatno i anonimno, a rezultati testova dobijaju se u roku od 15 do 20 minuta.

5116_1.jpg

Epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje u Subotici dr Gordana Krtinić kaže da je cilj ovakvih akcija promovisanje zaštite i testiranja koje je u njihovoj ustanovi besplatno tokom cele godine.

- Od početka epidemije, od 51 HIV inficirane osobe u Severnobačkom okrugu, četiri su sa teritorije opštine Bačka Topola, a ostali su sa teritorije Subotice. Od 1985. godine do danas imamo 17 obolelih, a 12 osoba je umrlo od AIDS-a. Samo u ovoj godini imamo dve novoregistrovane HIV inficirane osobe. Ono na čemu moramo da poradimo jeste da povećavamo obuhvat testiranih osoba, kako u zdravstvenim ustanovama tako i šire, rekla je dr Krtinić.

Predsednik Skupštine Grada Slavko Parać kazao je da se Grad Subotica i ove godine priključuje i podržava ovu akciju koja se realizuje u partnerstvu sa mrеžоm institutа, udružеnjima која rеаlizuјu prеvеntivnе i drugе акtivnоsti nа pоlju HIV-a i Uniјоm оrgаnizаciја Srbiје које sе bаvе zаštitоm оsоbа које živе sа HIV-оm.

- Uvidom u neke statističke podatke zapazio sam da je Srbija država sa najmanjim brojem obolelih od side u Evropi. To je jedan podatak koji, bojim se, nije tačan, jer je Srbija, istovremeno, i zemlja sa najmanjom potrošnjom testera u odnosu na druge države. Zato je veoma bitno da se što veći broj populacije testira kako bismo imali realne podatke. Pozivam sve naše sugrađane i sugrađanke da iskoriste ovu mogućnost i da se odazovu testiranju koje će sutra biti obavljeno u našem gradu. Svima onima koji, eventualno, budu pozitivni na tom testiranju možemo da omogućimo da na vreme počnu da se leče, jer zahvaljujući najsavremenijim metodama lečenja sida više nije bolest od koje se umire, nego bolest sa kojom se živi, rekao je Slavko Parać.

Rezultati testa iz krvi koja se vadi iz jagodice prsta gotovi su za 15 do 20 minuta. Mobilna medicinska jedinica sutra će od 10 do 12 časova biti u Okružnom zatvoru u Subotici, gde će testirati zainteresovane zaposlene u ovoj ustanovi i zatvorenike. Dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje moći će da se obavi i u Zavodu za javno zdravlje Subotica, 1. decembra 2011. godine od 8 do 13 časova, a noćno testiranje od 19 do 24 časa. Toga dana, testiranje će moći da se obavi i u Studentskoj ambulanti Doma zdravlja od 10 do 13 časova i na Odeljenju za transfuziologiju Opšte bolnice, od 8 do 19 časova.

U periodu 1985. do 2010. godine u Srbiji je zvanično registrovano 2.593 HIV inficiranih, 1.537 obolelih od AIDS-a i 996 umrlih od AIDS-a. Оvоgоdišnjа nаciоnаlnа каmpаnjа rеаlizuје se pоd slоgаnоm „Ako reskiraš, treba da se testiraš – bolje da znaš”, imајući u vidu dа је кljučnа акtivnоst uprаvо prоmоciја znаčаја blаgоvrеmеnоg testiranja na HIV.

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>