Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti

Dan borbe protiv siromaštva

12.10.2011.

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv siromaštva, 17. oktobra, Grad Subotica obezbedio je 2.004 paketa hrane i higijene koji će biti podeljeni socijalno ugroženim Subotičanima. Postupak javne nabavke sproveo je Centar za socijalni rad koji je utvrdio i kriterijume po kojima će korisnici novčane pomoći dobiti veliki ili mali paket. Distribuciju će uraditi Crveni krst.

4923_1.jpg

Siromaštvo i u našoj sredini, i u svetu pogađa široke slojeve stanovništva, a naši zakoni i propisi na nivou grada omogućavaju nam da kao lokalna zajednica obezbedimo socijalna prava našim sugrađanima u stanju socijalne potrebe, rekla je član Gradskog veća zadužena za socijalnu zaštitu i zdravstvo Maria Biači.

- U našoj odluci o ostvarivanju prava u oblasti socijalne zaštite iz nadležnosti Grada Subotice je i pravo na paket hrane, koje mogu da ostvare korisnici novčane socijalne pomoći koji ne koriste usluge Narodne kuhinje. Ove godine iz gradskog budžeta izdvojeno je 3.752.000 dinara za obezbeđivanje paketa hrane i higijene. Mi smo tu odluku pravovremeno priveli kraju i paketi hrane i higijene će, u skladu sa propisima, biti dodeljeni krajnjim korisnicima, kazala je Maria Biači.

Centar za socijalni rad i ove godine sproveo je postupak javne nabavke i tom pilikom nabavljena su, ukupno, 2.004 paketa, rekao je direktor Centra Milutin Blažić.

- U pitanju su 883 velika paketa težine 18,5 kilograma po paketu sa 36 osnovnih prehrambenih artikala, i 1.121 mali paket težine osam kilograma sa 20 prehrambenih artikala. Određivanje ko će u Svetskom danu borbe protiv siromaštva dobiti paket išlo je u saradnji sa komisijama mesnih zajednica i kolega koji na terenu obavljaju posao, a pakete će dobiti korisnici novčane socijalne pomoći. U ponedeljak, 17. oktobra distribuiraće se 547 velikih i 691 mali paket. Veliki paketi hrane namenjeni su porodicama sa dva i više članova, a mali pojedincima, istakao je Blažić.

Paketi će se distribuirati u mesnim zajednicama, a korisnici koji ih dobijaju već su pismeno obavešteni, rekao je sekretar Crvenog u Subotici Mihalj Pece.

- Raspodela paketa hrane počeće 17. oktobra, od 10 časova, u svim mesnim zajednicama. Za mesne zajednice Centar I, II i III, preuzimanje paketa biće organizovano u amfiteatru Crvenog krsta, takođe u ponedeljak, od 10 časova, rekao je Pece.

Paketi hrane će u mesnim zajednicama biti do petka, 21. oktobra, a ako ih korisnici ni do tada ne podignu biće vraćeni u skladište Crvenog krsta gde će ih, od ponedeljka, 24. oktobra, korisnici takođe moći da podignu uz poziv na ime i ličnu kartu.

Na današnjoj konferenciji za novinare razgovaralo se i o usklađivanju prava na novčanu socijalnu pomoć po novom Zakonu koji je usvojen 12. aprila ove godine. U aprilu je bilo 2.317 korisnika novčane socijalne pomoći u Subotici, a sa jučerašnjim danom 2.571 porodica, rekao je Milutin Blažić.

- Prema starom zakonu, prosečan iznos novčane socijalne pomoći u Subotici bio je 6.814, a po novom 8.723 dinara. Ukupan broj ljudi koji primaju socijalnu pomoć je 6.200 korisnika. Za njih je važno da će sa sledećom isplatom pomoći, koja će biti 25. oktobra, dobiti i razliku od aprila. Socijalnu pomoć može da ostvari lice koje ima prihode manje od 6.552 dinara i nema viška nekretnine, a radom ne može da zaradi više novca, kazao je Blažić.

Tokom ove godine, Narodna kuhinja Crvenog krsta u Subotici priprema obroke za 1.000 korisnika, a deli ih na 17 punktova koji pokrivaju 22 mesne zajednice na teritoriji grada. Mihalj Pece je rekao da su sredstva obezbeđena za nesmetani rad kuhinje do kraja godine.

POPIS 2022

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Izborna komisija Grada Subotice

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop