Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti iz obrazovanja

"Recikliraj i pobedi"

03.10.2011.

Danas je počelo takmičenje osnovnih škola u razdvojenom prikupljanju otpada pod nazivom „Recikliraj i pobedi". Akcija, tokom koje đaci od kuće donose PET ambalažu i staru hartiju, traje do 3. novembra, organizuju je Javno komunalno preduzeće (JKP) „Čistoća i zelenilo“ i lokalna samouprava, a za najbolje škole i razrede predviđene su nagrade. Na konferenciji za medije najavljena je i pozorišna predstava „Čuvari planete - reciklaža nije blam, nemoj da te bude sram“, na srpskom i mađarskom jeziku, namenjena deci uzrasta od pet do 10 godina.

4901_1.jpg

Početak takmičenja u sakupljanju sekundarnih sirovina poklapa se sa početkom „Dečje nedelje“, rekao je član Gradskog veća zadužen za obrazovanje i kulturu Slobodan Čamprag,.

- Gradsko veće u saradnji sa JKP 'Čistoća i zelenilo' pokreće akciju s namerom da se naši najmlađi sugrađani naviknu na prikupljanje sekundarnih sirovina i na reciklažu. Subotički osnovci i srednjoškolci učestvuju u svim ekološkim akcijama i redovno se u školama prikuplja PET ambalaža i papir, koji se potom predaju ovom preduzeću, naglasio je Čamprag.

Član Gradskog veća zadužena za komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine mr Suzana Dulić rekla je da značajne količine reciklabilnog otpada završavaju na gradskoj deponiji, a cilj je da se one pre toga prikupe i upotrebe i na taj način smanji količina smeća i produži vek deponije.

- Na osnovu podataka JKP 'Čistoća i zelenilo', na godišnjem nivou oko 50.000 tona otpada odloži se na gradsku deponiju. Od toga, 15 odsto čini papir, a 14 odsto je PET ambalaža. To su značajne količine čijom bi se eliminacijom smanjila količina otpada i produžio vek deponije, kazala je Suzana Dulić.

Kampanja još uvek nije krenula punim tokom, kazao je savetnik direktora JKP „Čistoća i zelenilo“ Vladimir Dulić, i dodao da je, za početak, ove godine organizovano takmičenje škola u prikupljanju stare hartije i PET ambalaže.

- Akciju smo organiziovali, pre svega, kako bismo decu od malih nogu navikli da se odgovorno odnose prema životnoj sredini i svom okruženju. Tako želimo da započenemo tradicionalnu akciju koja će prerasti u organizovano prikupljanje reciklažnog otpada u školama, u saradnji sa našim preduzećem, naglasio je Dulić.

Sve škole dobiće novac od prodate sirovine po otkupnoj ceni. Škole koje su prikupile najviše džakova sa PET ambalažom i složenom starom hartijom dobiće digitalni fotoaparat, DVD uređaj i sadnice ukrasnog bilja, a svi učenici USB memorije.

U organizaciji JKP „Čistoća i zelenilo" i lokalne samouprave u prostorijama Gradske biblioteke prepodne je izvedena pozorišna predstava „Čuvari planete - reciklaža nije blam, nemoj da te bude sram", u režiji glumca Branislava Trifkovića. Predstava će u Gradskoj biblioteci, na Paliću i u nekim prigradskim obdaništima biti odigrana 20 puta, na srpskom i mađarskom jeziku, i namenjena je deci uzrasta od pet do 10 godina.

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop