Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti

Prevencijom protiv bolesti srca

21.09.2011.

Svetski dan srca obeležava se u nedelju, 25. septembra, a Zavod za javno zdravlje i partneri taj dan obeležiće u petak, 23. septembra, u atrijumu hotela Galerija, od 9 do 12 časova, manifestacijom pod nazivom „Jedan svet, jedan dom, jedno srce”.

4885_1.jpg

Član Gradskog veća zadužena za socijalnu zaštitu i zdravstvo Maria Biači je, na konferenciji za novinare, najavila kampanju kojom će se obeležiti Svetski dan srca. Svetska zdravstvena organizacija, kazala je ona, poslednju nedelju u septembru opredeljuje da se preduzmu preventivne aktivnosti i da se svi zainteresovani obrate ciljnim grupama stanovništva koje najviše pogađaju bolesti srca i krvnih sudova.

- I na našem području, kada analiziramo uzroke smrtnosti, dominiraju upravo bolesti srca i krvotoka. Iz tog razloga svake godine poštuje se kalendar Svetske zdravstvene organizacije i uvek preduzimaju koraci koji bi i našim sugrađanima mogli da ukažu na mogućnost korišćenja primarne i sekundarne prevencije, istakla je Maria Biači.

Bolesti srca i krvnih sudova prvi su uzrok smrtnosti u svetu, istakla je dr Zorica Dragaš, iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje.

- Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svake godine umre više od 17 miiona ljudi, a 80 odsto od tog broja je u nerazvijenim zemljama sveta. Svake godine u Srbiji više od polovine smrtnih ishoda je posledica bolesti srca i krvnih sudova, a od ovih bolesti u Severnbačkom okrugu u 2010. godini umrlo je 1.211 osoba, 592 muškarca i 619 žena, naglasila je dr Dragaš.

Akciji se pridružuje i Apoteka „Subotica”, koja će tim povodom predstaviti svoje mešavine čaja za prevenciju bolesti srca i krvnih sudova. Preventivni centar Doma zdravlja u Subotici akciju obeležava i u subotu, 24. septembra, od 9 do 12 časova, u Mesnoj zajednici „Zorka“. Zainteresovani građani te mesne zajednice moći će da izmere krvni pritisak, šećer u krvi i nivo holesterola.

POPIS 2022

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Izborna komisija Grada Subotice

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop