Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti iz obrazovanja

Dopuna obrazovnih profila i bilingvalna nastava

28.06.2011.

Dopunom Konkursa za upis u I razred srednje škole, Ekonomskoj srednjoj školi „Bosa Milićević“ odobreno je otvaranje oglednog odeljenja za smer kuvar, na mađarskom nastavnom jeziku, Politehničkoj školi oglednog odeljenja za smer tapetar-dekorater, na srpskom nastavnom jeziku, a Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ odeljenja za smer tehničar vuče, na srpskom nastavnom jeziku. Na današnjoj konferenciji za novinare, Ljubica Kiselički, pomoćnica gradonačelnika za razvoj kulturno-prosvetne delatnosti i racionalizaciju školske mreže saopštila je i da su od Ministarstva prosvete dobijene sve potrebne dozvole da se u Osnovnoj školi „10. oktobar“ u novoj školskoj godini za učenike prvih razreda otvori po jedno bilingvalno odeljenje na srpsko-nemačkom i mađarsko-nemačkom jeziku.

4719_1.jpg

- Za ova odeljenja odlučili smo se zbog dolaska investitora sa nemačkog govornog područja i doseljavanja njihovog menadžmenta sa porodicama. S druge strane, mislimo da će se iz naše sredine regrutovati budući radnici ovih firmi koji će sigurno morati dobro da znaju nemački jezik kako bi imali mogućnost i da se stručno usavršavaju. Predmeti koji će se držati na nemačkom jeziku su likovno, muzičko i fizičko vaspitanje i nemački jezik. Deca će do završetka osnovne škole imati priznat kurs B1 i bez obzira koju srednju školu završe moći će da upišu i fakultete u Nemačkoj bez nulte pripremne godine, rekla je Ljubica Kiselički i pozvala roditelje da upišu buduće prvake u ove odeljenja, u kojima će biti mesta za po 24 učenika za nastavu na srpsko-nemačkom i na mađarsko-nemačkom jeziku.

Ona je istakla kako će predavati i dva profesora iz Nemačke, da će, zahvaljujući donaciji nemačke ambasade od 10.000 evra, škola biti adekvatno opremljena i da će lokalna samouprava obezbediti prevoz do škole.

Rudolf Vajs, predsednik Nemačkog narodnog saveza rekao je da će učenici ovih odelenja i njihovi roditelji imati pristup biblioteci sa više od 5.000 knjiga, da će moći da glume u dramskoj sekciji i da će roditelji moći decu da čuju i u radio emisijama na nemačkom jeziku.

Eržebet Ivanović, direktorica Tehničke škole „Ivan Sarić“ kazala je da ova škola upisuje 30 učenika na srpskom nastavnom jeziku na obrazovni profil četvrtog stepena za tehničara vuče, odnosno mašinovođu. Igor Bem, direktor Ekonomske srednje škole „Bosa Milićević“ rekao je da je ogledno odeljenje trećeg stepena za obrazovni profil kuvar na mađarskom nastavnom jeziku i da mesta ima za 24 učenika. Direktor Politehničke škole Iso Planić naglasio je kako ta škola otvara ogledno odeljenje trećeg stepena za obrazovni profil tepetar-dekorater na srpskom nastavnom jeziku za 20 učenika i da je reč o deficitarnom obrazovnom profilu na ovom području koje pruža mogućnost samostalnog rada i zaposlenja uz relativnio mala ulaganja.

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop