Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti iz obrazovanja

Dvojezična nastava u Osnovnoj školi "10. oktobar"

07.06.2011.

U Osnovnoj školi „10. oktobar", od 1. septembra 2011. godine biće otvorena dva bilingvalna odeljenja, na srpsko–nemačkom i mađarsko–nemačkom nastavnom jeziku. Dvojezična odeljenja će imati najviše do 24 đaka, a svi zainteresovani roditelji mogu da upišu decu u prvi razred bez obzira da li su ih već prijavili u| druge škole.

4623_1.jpg

Pomoćnica gradonačelnika za kulturno-prosvetne delatnosti i racionalizaciju školske mreže Ljubica Kiselički rekla je, na konferenciji za medije, da se radi o pilot projektu, prvom takve vrste u Srbiji, koji je materijalno i stručno podržan i od Ambasade Nemačke, u Beogradu.

- S obzirom na to da su u Subotici, kada je reč o industriji, mahom zastupljene firme iz Nemačke i da je Gradska uprava u pregovorima sa još nekim ozbiljnim nemačkim firmama, mi smatramo da je otvaranje bilingvalnih odeljenja još jedan korak u stvaranju boljeg okruženja za privlačenje investitora iz ovog dela Evrope. Roditelji koji žele da upišu svoje dete u prvi razred bilingvalne škole mogu to da urade bez obzira da li su dete upisali u neku drugu osnovnu školu. U odeljenjima će najviše biti po 24 đaka. Posebna pogodnost za učenike koji završe ovakvu osnovnu školu je da im se, ukoliko žele da studiraju na nekom od univerziteta u Nemačkoj, pruža mogućnost da bez posebnog polaganja nemačkog jezika, uz stručno polaganje prijemnog ispita, upišu univerzitet koji žele, istakla je Ljubica Kiselički.

Direktorica OŠ „10. oktobar“ mr Gizela Romić, kazala je da su bilingvalne škole u obavezi da minimalno 30 odsto, a maksimalno 45 odsto nastave ostvare na stranom jeziku koji je izabran za bilingvalnu nastavu.

- To znači da će budući prvaci ovih odeljenja učiti umeća i veštine iz likovnog, fizičkog i muzičkog vaspitanja isključivo na nemačkom jeziku. Za te predmete biće angažovana dva profesora iz Nemačke, a nastava iz ostalih predmeta realizovaće se na maternjem jeziku, naglasila je Gizela Romić.

Za sve prvake koji se opredele da pohađaju bilingvalnu nastavu, a stanuju na više od dva kilometra od škole, lokalna samouprava će obezbediti prevoz.

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP LAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticePrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

InformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице

Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>