Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti iz obrazovanja

Stipendijski program Romskog obrazovnog fonda

25.05.2011.

Romski obrazovni fond raspisao je konkurs za stipendiranje učenika srednjih škola medicinske struke i studenata medicine, stomatologije i farmacije. Stipendija se dodeljuje na godinu dana, odnosno za školskih ili akademskih deset meseci. Stipendija zavisi od visine troškova, a najmanji mesečni iznos je oko 80 evra. Prijavljivanje na sajtu Romskog obrazovnog fonda traje do 30. maja, a sredstva za stipendijski program obezbedili su Romski obrazovni fond i Institut za otvoreno društvo.

4585_1.jpg

Osnovni cilj ovakvih i sličnih projekata je jačanje kapaciteta unutar romske populacije u okviru „Dekade Roma”, rekla je, na konferenciji za medije, Tatjana Perić, ekspert u oblasti ljudskih prava. Ona je kazala i kako u Srbiji visoko obrazovanje ima manje od jedan odsto Roma, da veliki broj Roma živi u siromaštvu i nehigijenskim uslovima i da su nedostatak obrazovanja i siromaštvo direktno povezani sa lošom zdravstvenom situacijom.

Program stipendiranja namenjen je učenicima i studentima koji se obrazuju za srednji ili visoko obrazovani zdravstveni kadar, rekla je Jelena Savić, koordinator programa Romskog obrazovnog fonda.

- Konkurs za studente medicine, farmacije i stomatologije na univerzitetskom nivou i na nivou visokih škola stukovnih studija, kao i za učenike srednjih škola medicinske struke raspisan je do 30. maja. Potvrda o upisu predaje se u oktobru i do decembra oni već dobijaju stipendije koja im se dodeljuje na godinu dana, u dve rate. Za deset akademskih meseci školarina iznosi minimalno 80 evra mesečno, naglasila je Jelena Savić.

Član Gradskog veća zadužen za obrazovanje i kulturu, Slobodan Čamprag, rekao je da ove školske godine osnovne škole na teritoriji grada Subotice pohađa oko 430 pripadnika romske populacije, a da ih je trideset dvoje u srednjim školama.

- U Srednjoj medicinskoj školi imamo tri učenika romske nacionalnosti i jedna učenica je maturant, što znači da bi ona mogla da bude potencijalni student. Kad je reč o učenicima osnovnih škola, prema podacima koje sam dobio iz Romskog edukativnog centra, jedna učenica interesovala se za upis u Srednju medicinsku školu, kazao je Čamprag.

Osim dodele stipendija, program predviđa i pomoć prilikom pripreme prijemnih ispita, kao i pomoć mentora tokom studiranja. U medijskoj kampanji podrške na nivou Srbije učestvuje i Medija centar Beograd.

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop