Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti

"Bolje sprečiti nego lečiti"

05.05.2011.

Pojačanim preventivnim aktivnostima u vrtićima i osnovnim školama Zavod za javno zdravlje i Stomatološka služba Doma zdravlja će od 9. do 15. maja obeležiti 21. Nacionalnu nedelju zdravlja usta i zuba pod sloganom „Bolje sprečiti nego lečiti“. Cilj akcije je formiranje zdravih navika u što mlađem uzrastu.

4513_1.jpg

Ciljna grupa su učenici drugih razreda osnovnih škola kojima će se u sklopu manifestacije održati i predavanje o značaju oralne higijene, rekao je član Gradskog veća zadužen za obrazovanje i kulturu Slobodan Čamprag i dodao da će u okviru akcije biti organizovana i izložba dečjih likovnih i literarnih radova.

Bolesti usta i zuba spadaju među najčešća oboljenja ljudskog roda, kazala je dr Zorica Dragaš, iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica.

- Bolesti usta i zuba mogu se podeliti u dve osnovne grupe: karijes i parodontopatije. Karijes je hronično oboljenje tvrdih zubnih tkiva koje dovodi do razaranja zuba, a parodontopatije mogu biti zapaljenske, to su parodontitisi, atrofične, to su parodontoze i mešovite parodontopatije. Nastaju vrlo često kao posledica opštih poremećaja u organizmu ili kao posledica lokalnih uticaja. Početna faza bolesti je gingivitis, odnosno upala desni i karakteriše je bol, crvenilo, otok i ponekad krvarenje. Oboljenje je prisutno kod 80 odsto populacije, nije naročito opasno ali je lečenje neophodno, rekla je dr Zorica Dragaš.

Stomatolog Ibolja Koso istakla je kako će stomatološke ekipe na Odseku dečje i preventivne stomatologije Doma zdravlja Subotica tokom ove akcije intenzivirati svoje preventivne aktivnosti i posetiti predškolske i školske ustanove, gde će održavati predavanja na temu zdravlja usta i zuba.

- U sklopu centralne manifestacije koja će se održati 12. maja stomatološke ekipe će učenicima drugih razreda svih osnovnih škola, a njih je u gradskim i prigradskim naseljima ukupno oko 1.500, održati predavanje o značaju oralne higijene, a nakon toga će im podeliti četkice, odnosno pastice za zube, rekla je Ibolja Koso.

Ona je najavila da je od 9. do 15. maja, u čekaonici na drugom spratu Dečjeg dispanzera, planirana izložba dečijih radova na temu “Bolje sprečiti nego lečiti” i da će prvonagrađeni rad učestvovati na republičkom takmičenju.

Partneri u akciji Apoteke Subotica će 11. i 12. maja u apoteci Ogranak 7 organizovati predstavljanje preparata za oralnu higijenu, a deliće se i reklamni uzorci, kazala je dr Valerija T. Sič, iz Apoteke Subotica.

Prema rečima dr Zorice Dragaš statistika pokazuje da su u Srbiji muškarci skloniji oboljenjima desni od žena i da, u starosnoj grupi od 30 do 54 godine, od nekog oboljenja desni pati 34 odsto muškaraca i 23 odsto žena. Većina stanovnika u našoj zemlji nema sve zube u vilici, odnosno svaki drugi stanovnik stariji od 50 godina nema nijedan zub. Odraslo stanovništvo u 40 odsto slučajeva najčešće nema jedan do pet zuba, a svega osam odsto odraslog stanovništva ima sve zube u vilici. Anketno istraživanje je pokazalo da 65,4 odsto srednjoškolaca pere zube ujutru i uveče, posle svakog obroka to čini 26 posto srednjoškolaca, a 3,7 odsto srednjoškolaca je izjavilo da nikada ne pere zube. U našoj zemlji vađenje zuba je najčešća intervencija koja se radi.

POPIS 2022

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Izborna komisija Grada Subotice

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop