Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti

Briga o osobama sa invaliditetom

15.04.2011.

U hotelu „Patria” održan je seminar pod nazivom „Strategijski pravci razvoja sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom”. Cilj seminara bio je da resorno ministarstvo prenese relevantna iskustva subotičkim organizacijama koje pomažu osobama sa invaliditetom i usmeri ih kako da lakše dođu do sredstava namenjenih njihovom području rada.

4396_1.jpg

Pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku Vladimir Pešić izjavio je da je stepen ostvarivanja prava i broj zaposlenih osoba sa invaliditetom u Srbiji u posljednje vreme povećan, da je tome doprineo i Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, ali da je i dalje najveći problem obrazovanje i zapošljavanje.

- Da bi osobe sa invaliditetom mogle da pronađu što bolji, i bolje plaćeni, posao moraju da steknu što je moguće viši stepen obrazovanja. Kolege iz Ministarstva prosvete sprovode refomu inkluzionog obrazovanja po Srbiji i verujem da je to, pored pristupačnosti radnog mesta, veoma važan segment u opštoj inkluziji osoba sa invaliditetom, naglasio je Pešić.

Član Gradskog veća zadužena za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Maria Biači rekla je da lokalna samouprava vodi računa o osobama sa invaliditetom i želi da unapredi saradnju sa organizacijama koje se bave humanitarnim radom. Kazala je i da su prilikom izrade strateškog plana razvoja socijalne zaštite sagledane potrebe oko pet hiljada osoba sa invaliditetom i da je urađena analiza sa svim pružaocima usluga i predstavnicima organizacija koje se brinu o boljoj zaštiti interesa i obezbeđivanju kvalitetnijeg života za osobe sa invaliditetom.

- Trenutno se Iz gradskog budžeta izdvaja devet miliona dinara za dva dnevna boravka: jednog u sastavu Doma za decu 'Kolevka', gde se pružaju usluge najmlađoj deci sa posebnim potrebama i drugog u sastavu Osnovne i srednje škole 'Žarko Zrenjanin', gde je mladim odraslim licima omogućeno da u dnevnom boravku učestvuju u najsavremenijim metodama pedagoško-defektološkog rada i radnom angažovanju na izgradnji boljeg oblika socijaliziacije, istakla je Maria Biači.

Ona je rekla i da su putem konkursa ove godine prvi put osigurana sredstva za dva personalna asistenta, u okviru Službe „Otvorena zaštita” Gerontološkog centra, za članove invalidskih organizacija koje mogu da prijave svoje članove za korišćenje usluge nege i pomoći u kući pod povoljnim uslovima.

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>