Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti iz obrazovanja

Republičko takmičenje iz poslovne informatike

09.04.2011.

Ministarstvo prosvete, Odeljenje za nastavni plan i program, Zajednica ekonomskih škola i Ekonomska srednja škola „Bosa Milićević”, organizovali su 19. Republičko takmičenje iz poslovne informatike srednjih ekonomskih škola Srbije koje se u Subotici održalo u subotu, 9. aprila 2011. godine. Takmičenje je u petak, 8. aprila, u Velikoj većnici Gradske kuće svečano otvorio član Gradskog veća zadužen za obrazovanje i kulturu Slobodan Čamprag, a takmičarima, profesorima i gostima obratili su se i zamenik sekretara za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice prof. dr Zoltan Jegeš, profesor na Ekonomskom fakultetu u Subotici prof. dr Zoran Ćirić i direktor subotičke Ekonomske srednje škole „Bosa Milićević” Igor Bem.

4359_1.jpg

Takmičenje učenika iz predmeta poslovna informatika ima za cilj „primenu znanja učenika iz ovog predmeta, povećanje sposobnosti za rad, sticanje navika za urednost, ažurnost i tačnost u radu kao i negovanje takmičarskog duha”. Pravo učešća imaju redovni učenici ekonomskih škola, područje rada ekonomija, pravo i administracija, a svaka škola šalje po jednog učenika na republičko takmičenje koji je to pravo stekao plasmanom na školskom takmičenju. Takmičarski zadatak sastoji se od četiri dela: teorijski deo gradiva, u vidu testa, čiji sadržaj obuhvata predmete računarstvo i informatika prvog razreda i poslovna informatika trećeg i četvrtog razreda, praktični rad iz kompjuterske obrade teksta (Word), praktični rad iz oblasti radnih tabela (Excel) i praktični rad izrade baze podataka (Access).

Za takmičenje se formiraju Centralna komisija, Komisija za pregled i ocenjivanje radova i Komisija za šifrovanje i dešifrovanje. Centralna komisija stara se o regularnosti i sprovođenju celokupnog takmičenja i odlučuje po eventualnim primedbama na privremenu rang-listu, a čine je: predstavnik Ministarstva prosvete, predstavnik sastavljača takmičarskog zadatka, odnosno Departmana za informacione sisteme Ekonomskog fakulteta u Subotici, član Predsedništva Zajednice ekonomskih škola, direktor škole domaćina i jedan profesor poslovne informatike koji se određuje na dan takmičenja žrebom.

U Subotici se nadmetalo 26 učenika. Prvo mesto osvojio je Nikola Aleksić iz Ekonomske škole u Nišu, drugo Žolt Terečik iz subotičke Ekonomske srednje škole „Bosa Milićević”, a treće Dejan Damić iz Srednje tehničke škole „Mileva Marić” iz Titela. Zbog uspeha na Republičkom takmičenju iz poslovne informatike, Aleksić, Terečik i Damić stekli su pravo da se na Ekonomski fakultet, Univerzitet u Novom Sadu, upišu bez prijemnog ispita.

Ekonomski fakultet Subotica je u toku prepodneva bio domaćin profesorima iz srednjih škola koje su učestvovale na takmičenju. Gostima je o Fakultetu govorio prodekan Ekonomskog fakulteta dr Marton Sakal, a Nenad Mirkov, diplomirani master student Ekonomskog fakulteta, bivši učenik Ekonomske srednje škole „Bosa Milićević“ i osvajač prvog mesta na takmičenju iz poslovne informatike 1993. godine održao je predavanje na temu „Novi koncept ICT – cloud computing“. Održan je i „okrugli sto” na temu revizija ekonomskog tehničara – revizija poslovne informatike.

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop