Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Ministar Tomislav Momirović i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić oštro osudili vandalizam na Bikovačkoj petlji i Paliću

04.09.2023.

Povodom oštećenja svetlećih natpisa sa nazivom grada Subotice na mađarskom jeziku na južnom ulazu u grad Bikovačkoj petlji i severnom ulazu na Paliću u noći između 2. i 3. septembra, danas su minister unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović u ime Vlade Srbije i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić oštro  osudili ovaj, kako su rekli vandalski čin.

„Ovom prilikom najoštrije osuđujem taj čin vandalizma, koji nije dostojan grada Subotice  i njenih građana. To je čin gde počinioci pokušavaju da naruše istorijski dobre odnose Srba i Mađara i ovom prilikom apelujem na sve  građane Subotice da ne nasednu na te provokacije“, naglasio je Stevan Bakić.

Kako je napomenuo Stevan Bakić 26. jula tekuće godine  dogodio  se vandalizam takođe na Bikovačkoj petlji ali su tom prilikom bila oštećena slova na ćiriličnom natpisu grada Subotice.

„Zakonski je sve urađeno ali sam ja kao jedan odgovoran čovek koji obavlja odgovornu funkciju, prvu funkciju ovog grada uradio sve da to ne dobije negativne konotacije kako određeni pojedinci to ne bi iskoristili i uneli nemir među građane Subotice s obzirom da  je Subotica višenacionalna sredina, jer takve ispade i činove vandalizma pojedinci žele da iskoriste radi medijske promocije i sticanja političkih poena“, rekao je Stevan Bakić.

On je apelovao na sve političke činioce da posebno obrate pažnju prilikom izjava, objava na raznim portalima, pisanih izjašnjenja i tome slično u kom  kontekstu će da se obrate, kakve će konstatacije  da izvedu, jer kako je rekao „svi treba da damo doprinos da zaštitimo sve naše građane kako pojedinci koji rade ovakve grozote ne bi postigli ono što žele, a to je da destabilizuju grad Suboticu, da destabilizuju državu Srbiju“.

„Bilo je ovih dana svakakvih izjava, nekih neodmerenih konstatacija, i zato apelujem na političke činioce da to ne čine. Građani treba da znaju da su sve službe na terenu, prikupljaju dokaze i za sada sve ide u pravcu da su počinioci i prvog vandalizma i ovog iz proteklog vikenda  isti i biće iznenađenja  pogotovo za neke koji su malo požurili s objavama“, istakao je Bakić.

U ime Vlade Republike Srbije ministar Tomislav Momirović osudio je ovaj vandalski čin, akt uperen pre svega protiv bezbednosti i interesa Republike Srbije.

„Ovo je nešto što je potpuno neprihvatljivo, što ne sme da se  toleriše i uveren sam da će svi građani Subotice, svi građani Srbije ovo prevazići i da ćemo preko ovoga preći kao da se i nije desilo.  Mogao bih zaista dugo da pričam o tome koliko je Mađarska podržala Srbiju u prethodnom periodu i kada su u pitanju naši interesi na Kosovu i Metohiji, kada su u pitanju naši intersi u Bosni i Hercegovini, mogao bih da pričam o velikom broju investicija, o brzoj pruzi, o pruzi Segedin - Subotica, o rastu ekonomske veze naše  dve države ali ovde nije čak ni to u pitanju, ovde  su u pitanju građani Republike Srbije podjednako Srbi i Mađari, naša zajednička  budućnost. Mnogo smo uradili prethodnih godina na inkluziji manjina u našoj  zemlji i ove stvari ne smeju da bace senku na intencije Vlade Republike Srbije kada pričamo o jedinstvu svih građana jedinstvu na celoj teritoriji naše države“, istakao je Tomislav Momirović.

Upitan od novinarake  N1 da prokomentariše saopštenje Lige socijaldemokrata Vojvodine u kome se kaže da Srpska napredna stranka i njen koalicioni partner Savez vojvođanskih Mađara  narativom i svojim politikama doprinose ovakvim nemilim događajima, kao i o najavljenom nastupu Mirka Pajčina poznatijeg kao Baja Mali Knindža u okviru manifestacije „Zavičajni dani“ gradonačelnik Stevan Bakić je odgovorio da „o izjavama određenih političkih grupacija ne bih zaista gubio vreme, jer u prilogu onoga što su saopštili nisu dali nijedan argument i ne bih da se bavim tim stvarima“.

„Nažalost bilo je pojedinaca koji su svojim prozivkama najavili ovaj vandalski čin. Nema tu huškačke politike Srpske napredne stranke, određeni koji daju izjave kako je  Srpska radikalna stranka presvučena u Srpsku naprednu stranku imaju za svog  koalicionog partnera čoveka koji ima preko 100 slika sa šubarom i četničkom kokardom i uopšte mu to ne smeta  ali mu smeta SNS i smeta mu Aleksandar Vučić. To je mržnja  prema Aleksandru Vučiću iz nemoći, jer ne može u naredna tri života da bude Aleksandar Vučić. O tome se radi“, podvukao je Stevan Bakić.

O nastupu Mirka Pajčina  gradonačelnik Bakić je rekao da angažman Pajčina  radi Savez srpskih udruženja radi obeležavanja „Zavičajnih dana“.

„Grad Subotica je svim nacionalnim zajednicama izašao u susret kod raznih manifestacija i obeležavanja važnih datuma. Ne razumem u čemu je razlika kad Savez srpskih udruženja angažuje izvođača sa teritorije Srbije, čemu ta  geneza i analiza da li je on podoban ili nije podoban. Radi se o izvođaču koji je jedan od najpopularniji u Srbiji, koji je napisao preko 240 pesama za sebe i ne znam koliko numera za druge  izvođače. Skoro je nastupao u Novom Žedniku i taj koncert  je protekao bez ijedne mrlje, bez incidenta bez ijedne uvrede bilo koje nacionalne zajednice“, objasnio je Stevan Bakić. 

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>