Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Predsedniku Vučiću uručeno priznanje Počasni građanin Grada Subotice

01.09.2023.

Podizanjem gradske zastave i svečanom sednicom Skupštine grada, održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, na kojoj su uručene povelje i plakete zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe“ obeležen je Dan grada Subotice. Predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, dobitniku zvanja Počasni građanin, priznanje je uručio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, dok je predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor priznanja „Pro urbe“ uručio dr Nandoru Šejmešiju, urologu specijalisti, i poslastičarnici „Pelivan”, koja u našem gradu postoji i radi čitav vek.

 15964_1.jpg

Predsednik Aleksandar Vučić je, obraćajući se prisutnima na svečanoj sednici, istakao da su promene započete pre deset godina sada deo budućnosti i Subotice i cele Srbije koju, kako je rekao, više niko ne može da okrene ka lošem smeru.

„Imali smo hrabrosti da pre deset godina krenemo u proces koji se nikome nije posebno dopadao, ali koji je danas deo naše istorije i budućnosti koju više niko ne može da okrene u lošijem smeru", kazao je Vučić.

Vučić je rekao da je tu nagradu trebalo da dobije i Ištvan Pastor, koji iz zdravstvenih razloga ne prisustvuje svečanosti.

„Znao sam šta je to što moramo da učinimo da zadobijemo poverenje naših sugrađana Mađara, a i oni su znali šta je potrebno da učine da bi se razvilo poverenje i prijateljstvo. Danas smo već došli do toga da svim srcem navijamo jedni na druge u sportu, svim srcem i bez zadnjih namera. To je bila osnova na osnovu čega smo mogli sve da podižemo“, naglasio je Vučić.

 15964_2.jpg

Predsednik je naveo da mu ni malo ne smeta ni to što je na ulazu u Suboticu ime grada ispisano i na mađarskom jeziku u bojama mađarske zastave pored onog ispisanog na srpskom u boji srpske zastave, kao i da je to bila njegova ideja.

Istakao je da je velika raznovrsnost Subotice naše blago, a ne problem, kao i da je 18 ili 19 puta bio u tom gradu, koliko nijedan predsednik države ili vlade nije bilo.

Doveli smo fabrike u Suboticu i obezbedili velike subvencije, naglasio je Vučić i istakao da to Subotici sada niko ne može da oduzme.

Rekao je da je Subotica naša veza sa srednjom Evropom i da mora najbolje da bude povezana i ima razvijenu infrastrukturu.

Vučić je istakao da ćemo za manje od godinu i četiri meseca završiti brzu prugu od Novog Sada do Subotice.

 15964_3.jpg

„Tada će Novi Sad biti od Subotice svega 40 minuta putovanja, a centar  Beograda na sat i 10 minuta, dok će se od Beograda do Budimpešte, kada Mađari završe svoj deo, putovati dva sata i 40 minuta“, naveo je Vučić, i dodao kako „ćemo na Horgošu izgraditi nešto potpuno novo i neviđeno u Evropi, veće od svega što smo do sada proširivali“, kao i da ćemo „zamoliti Evorpu da pomogne finansijski".

Kazao je da će se biti izgrađena i pruga od Subotice do Segedina i Baje, što su sve projekti dogovarani sa premijerom Mađarske Viktora Orbana.

Dodao je kako je Subotica pretekla Leskovac po veličini i da je sada peti najveći grad u Srbiji, da će Subotica biti sve bogatije mesto i da će se nastaviti sa ulaganjima, kao i da  treba više da pokušamo da cenimo dela.

 15964_6.jpg

„A kada izgubite vlast, a doći će i to vreme, ali ne skoro kako neki misle, i tada šta god govorili, niko neće moći da vam oduzme dela, sve što ste uradili", istakao je Vučić.

Kazao je da će pozorište u Subotici biti završeno u najkraćem roku, kao i da će se graditi i veliki fudbalski stadion, koji će biti mnogo moderniji od sadašnjeg u tom gradu.

„Drevna mađarska mudrost kaže - ljubav je kao klica prinča, ako presađuješ bolje uspeva. Sve dobre ljude povezuje tanana nit zvana ljubav", zaključio je Vučić i poželeo Subotici još brži napredak.

Gradonačelnik Bakić: Najveće priznanje Grada Subotice uručujemo jednom od najboljih i najmudrijih predsednika koje je Srbija imala u svojoj istoriji

Gradonačelnik Stevan Bakić je rekao da je Grad Subotica danas dodelio povelju počasnog građanina Subotice predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, da se odluka većine u Skupštini grada da se najveće priznanje grada Subotice dodeli predsedniku Aleksandru Vučiću poklapa i sa mišljenjem većine Subotičana i da je to znak poštovanja, pažnje i zahvalnosti za veliki trud i ogroman doprinos predsednika Vučića razvoju, prosperitetu i boljoj budućnosti ovog grada i svih nas koji živimo u njemu. 

15964_5.jpg 

„Danas najveće priznanje grada Subotice, zvanje počasnog građanina, dodeljujemo jednom predsedniku Srbije, i to kakvom. Po mom ličnom uverenju koje dele većina u Srbiji jednom od najboljih i najmudrijih koje je imala Srbija u svojoj istoriji. I hvala dragom Bogu, a nadam se, imaće ga još dugo", istakao je Bakić.

Podsetio je da je, stupajući na funkciju gradonačelnika Grada Subotice, 21. avgusta 2020. godine, svoje obraćanje odbornicima i građanima Subotice, završio rečima daveruje da će i on, i njegovi najbliži saradnici za  četiri godine stajati u ovoj sali i da će - osvrćući se na ono što su uradili – osećati ponos. „Ponos“, kako je naveo, „što smo najbolje što smo znali i umeli služili i svom gradu, i svojoj zemlji“

„Danas, tri godine nakon tog dana, stojim pred prepunom Velikom većnicom sa ogromnim ponosom. Ponosan sam štom sam dobio priliku da budem deo tima na čijem čelu se nalazi predsednik Aleksandar Vučić, koji diže Srbiju, koji joj je vratio dostojanstvo, nacionalni ponos i ugled u svetu. Ponosan sam i što nisam razočarao ni moju Srpsku naprednu stranku koja me delegirala na ovo  mesto, ni moju porodicu, ni moj grad, ni moju Srbiju. Osećam ponos jer smo uradili velike stvari za ovaj grad, a učestvovali smo i u važnim događajima vezanim za boljitak Srbije“, naglasio je Bakić.

 15964_7.jpg

Dodao je da se mnogo uradilo u prethodnom periodu i da je deo urađenog objedinjen u jedanaestominutnom filmu koji su prisutni u Velikoj većnici mogli da vide.

„Uradili smo mnogo zahvaljujući ogromnoj podršci u prvom redu predsednika Aleksandra Vučića, ali i najvećim ulaganjima u istoriji našeg grada sa  viših nivoa vlasti. Zato koristim priliku da izrazim ogromnu zahvalnost Vladi Republike Srbije, na čelu sa predsednicom Anom Brnabić, i Pokrajinskoj vladi na  čelu sa predsednikom Igorom Mirovićem“, podvukao je gradonačelnik Bakić.

On je predsedniku Vučiću čestitao na dobijanju zvanja Počasni građanin grada Subotice.

„Vama, poštovani predsedniče naše voljene Srbije, čestitam od srca na dobijenom najvećem priznanju Grada Subotice, zvanje Počasni građanin. Želim vam dug život i iznad svega dobro zdravlje, jer, pored vaše porodice, to je i u najvećem interesu naše Srbije i njenih građana – da nastavite da nas vodite putem mira, stabilnosti i ekonomskog napretka. Srbija, kako Vi volite da kažete, može da pobeđuje. I ne samo na sportskom polju. I Srbija će na kraju pobediti“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

 15964_4.jpg

Na kraju svog obraćanja, čestitao je dobitnicima priznanja „Pro urbe“ i poželeo svako dobro, i njima, i njihovim porodicama, a građanima Subotice je čestitao Dan grada, 1. septembar.

„Dragi moji sugrađani srećan nam Dan grada Subotice. Da živi i dugo traje veliko prijateljstvo Srbije i Mađarske. Živela Republika Srpska, živeo bratski narod u Crnoj Gori, živela naša Subotica! Živeo naš predsednik Aleksandar Vučić! I živela naša majka Srbija!“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor: U našem gradu realizuje se nekoliko investicija koje predstavljaju kapitalne projekte za Republiku Srbiju

Predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor je, obraćajući se prisutnima na svečanoj sednici, između ostalog, istakao da se u našem gradu realizuje nekoliko investicija, koje predstavljaju kapitalne projekte za Republiku Srbiju.

 15964_8.jpg

„I, svakako, najveća infrastrukturna ulaganja u istoriji grada: to su radovi na završetku izgradnje Narodnog pozorišta koji bi ostali samo fatamorgana na horizontu, da Vlada Aleksandra Vučića nije razumela 2014. godine argumentaciju SVM-a: da je Subotica bez pozorišta samo palanka bez identiteta i da nije prekinuta praksa po kojoj od 2007. Republika nije opredelila ni dinara, uprkos svojim ugovornim obavezama. I da 2016. godine, prilikom razgovora o formiranju Vlade, nismo sa Aleksandrom Vučićem u sali 1 Doma Narodne skupštine razgovarali o važnosti završetka višedecenijskog projekta izgradnje ’Y’ kraka, koja je počela 1990, a u narednih 26 godina nije urađena ni polovina - ne bismo uspeli da za svega tri godine uz podršku od 30 miliona evra, završimo ne samo obilaznicu već i natputnjake na Pačirskom i Meljkutskom putu. Sećam se, kao da je juče bilo, kako smo crtajući na papiru objašnjavali zašto nazvan „Y“ krakom i šta njegova izgradnja znači za građane i privredu“, istakao je dr Balint Pastor.

Nakon pet godina, dodao je, uz zajedničku podršku i opredeljenih 15 miliona evra iz budžeta Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine i Grada Subotice, otvara se i Wellness Spa centar sa Akva parkom na Paliću.

 15964_9.jpg

„Za Suboticu je razvijanje železničkog saobraćaja od vitalnog značaja: rekonstrukcijom i modernizacijom železničkog koridora Beograd-Budimpešta, obnavljanjem rada pruge Subotica – Segedin, za koju je prethodno već bilo predviđeno uklanjanje, te rekonstrukcijom pruge prema Senti, uz prugu ka Somboru i planovima da se obnovi pruga ka Baji, Subotica postaje, nakon Beograda, najznačajniji železnički čvor u zemlji“, naglasio je dr Balint Pastor.

Uz čestitke dobitnicima priznanja „Pro urbe“, on je podvukao da je uz naš grad je stajao i Aleksandar Vučić, jer, kako je rekao – iako nije bio prvi predsednik Republike kome smo se u Narodnoj skupštini obratili za pomoć u realizaciji projekata Narodnog pozorišta, Y-kraka, Sinagoge, pruge Subotica-Segedin-Baja, jednom rečju, poduhvata koji određuju budućnost Subotice – bio je jedini koji je razumeo našu ambiciju, i rekao: uradićemo to. I uradili smo.

15964_10.jpg

„Zahvaljujući urađenom, iako grad pogranične geografije Subotica nije više grad sa periferije. Realizovani projekti donose boljitak za građane, ali su vrednosti boljeg života ugrožene ako država ne može da jemči zaštitu najosnovnije potrebe, a to je bezbednost i sigurno okruženje. Zbog toga, u svetlu ozbiljnih incidenta i sve češćih oružanih sukoba među migrantima, nužno je monopolom fizičke prinude garantovati bezbednost naših državljana, kao temeljnu vrednost. Kao što smo to činili svih ovih godina, i ovom prilikom apelujem na državne organe da osiguraju mir i uslove za normalan i bezbedan svakodnevni život naših građana“, poručio je dr Balint Pastor.

Pored čestitki nagraenima, dr Balint Pastor je čestitke povodom Dana grada 1. septembra – kada je na današnji dan, pre 244 godine, Subotica odlikovana titulom slobodnog, kraljevskog grada i, kako dolikuje statusu, dobila i kraljevsko ime Maria Theresiopolis – uputio i građanima Subotice sa kojima, kako je rekao, „gradimo viziju Subotice po meri čoveka“.

15964_11.jpg

Vučić: Turistički podižemo Palić, dobija jedan od najmodernijih akva parkova

Akva park na Paliću biće za decu iz cele Srbije „raj na zemlji“ i sve ih pozivam da dođu, poručio je Vučić tokom obilaska završnih radove na izgradnji akva parka na Paliću, za koji je planirano da radi tokom cele godine, a unutar koga će postojati spa, velnes centar, kao i zatvoreni bazeni.

 15964_13.jpg

„Ovo je naša ideja bila odavno. Na ovaj način se podiže turistička ponuda Palića, koji je prelep. Ovde imate, lepe vinarije, salaše, zoo-vrt. Možda nam samo fali malo hotela", naveo je Vučić.

Naglasio je da je dobro to što će park biti predat privatnoj kompaniji na upravljanje, jer kako je istakao oni na bolji način upravljaju takvim objektima, ali je naglasio da će akva park ostati u vlasništvu grada.

Predsednik Srbije je istakao i da će akva park sasvim sigurno privući posetioce iz svih delova Srbije, ali da će takođe biti interesantan i gostima iz Mađarske.

Naglasio je da je to jedan od najmodernijih akva parkova u Srbiji.

15964_14.jpg 

Direktorka d.o.o. „Park Palić" Valerija Denč  je predsednika Srbije upoznala sa svim aktivnostima u kojima posetioci mogu da uživaju - ruskom saunom, slanom sobom, sobama za masažu, kao i tobogane i bazene na otvorenom i drugim sadržajima.

U okviru akva-parka biće pet otvorenih i isto toliko zatvorenih bazena (kombinacija termo-mineralne i obične hladne vode). Dečji bazen biće površine od više od 700 kvadrata, a bazeni sa kompleksima tobogana površine od oko 160 kvadrata.

Zatvoreni deo velnes i spa centra će zauzimati površinu od više od 3.000 kvadratnih metara, gde će pored bazena biti prateći sadržaj u vidu sauna, tapidarijuma, modernih salona za ulepšavanje, negu i uživanje, restorana sa kafe barom, info pultom i svim drugim pratećim elementima koji čine objekat ove namene.

Na Paliću se radi i Vodotoranj, ali i popločavanje staze pored jezera, kao i uklanjanje nelegalnih objekata.

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>