Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Gradonačelnik Stevan Bakić: „Da večno traje prijateljstvo Srbije i Mađarske”

22.08.2023.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić svečano je večeras otvorio dvadeset i drugi po redu Interetno festival, koji se od 21. do 26. avgusta održava na subotičkim centralnim gradskim trgovima, Trgu republike i Trgu slobode. Tradicionalna  međunarodna manifestacija folklornog stvaralaštva počela je svečanom povorkom u kojoj su publici, u festivalskom gradu „Etnopolisu”, predstavljeni učesnici Festivala – folklorne, plesne i muzičke grupe iz Severne Makedonije, Slovačke, Mađarske i Srbije.

15952_1.jpg

Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima na prepunom Trgu republike, izrazio zadovoljstvo što će učesnici i posetioci ovog festivala, pored veoma bogatog kulturnog programa, moći da  uživaju i u brojnim, i kvalitetnim pratećim programima, i što će u „Etnopolisu“ – gradu postavljenom u centru Subotice gde je predstavljeno stvaralaštvo vrhunskih majstora – imati priliku da vide i pomalo zaboravljene rukotvorine u kojima se oslikava istorija naroda sa ovih prostora.

„Nadam se da ćemo tokom nekoliko narednih festivalskih dana, svojom predusretljivošću i gostoprimstvom, našim dragim gostima pokazati da je Subotica grad otvorenog srca koji sve ljude dobre volje dočekuje raširenih ruku.  Da smo grad opredeljen za zajedništvo i negovanje bogatstva različitosti, i sredina od koje gotovo da nema bolje za promociju interkulturalnosti i međusobnog poštovanja“, naglasio je Bakić.

On se zahvalio Mađarskom kulturnom centru „Nepker” što je, kako je rekao, uprkos svim izazovima sa kojima se suočavao tokom pripreme ovogodišnjeg festivala, preduzeo sve da organizuje što sadržajniji Interetno festival kako bi potvrdio kvalitet i ugled koji ova manifestacija ima i na domaćoj, i na međunarodnoj sceni.

 15952_2.jpg

„Izuzetno mi je drago što će na ovogodišnjem Interetno festivalu, uz drage goste iz Severne Makedonije, Slovačke i Srbije, nastupiti i nama uvek dragi gosti iz Mađarske. I što se Festival i ove godine održava u atmosferi izuzetno dobrih odnosa između Srbije i Mađarske i naših dvaju naroda, odnosa koji, po opštoj oceni, nikada u međusobnoj istoriji nisu bili bolji“, podvukao je gradonačelnik Bakić.

Dodao je da veruje će i ovogodišnji Interetno festival – manifestacija koja daje veoma veliki doprinos kulturnoj ponudi Subotice i razvoju međunarodne kulturne saradnje – proteći u znaku druženja, mladosti i dobrog ritma.

„Verujem i da će se još jednom potvrditi da muzika ne poznaje granice, da pesma i igra povezuje ljude bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost i boju kože. I da je saradnja između mladih iz zemalja regiona i sveta jedan od najboljih načina za jačanje prijateljskih odnosa naših naroda“, kazao je Bakić.

 15952_3.jpg

Uz isticanje da folklornim, muzičkim i plesnim grupama koje učestvuju na Interetno festivalu želi uspešan nastup, on je svim gostima na Festivalu poželeo i da se u Subotici osećaju prijatno, da upoznaju ovaj grad, razmene iskustva i steknu nova prijateljstva.

„Nadam se da će se iz naše multietničke Subotice u države i sredine iz kojih su došli vratiti sa pozitivnim utiscima i sa lepom slikom i o našem gradu, i o našoj zemlji. Uveren da ćemo se videti i sledeće godine, na dvadeset i trećem po redu Interetno festivalu, još jednom vas najsrdačnije pozdravljam i, s radošću,  proglašavam dvadeset i drugi Interetno festival otvorenim!  I u ime svega ovog izrečenog, ponosno ću završiti: Da večno traje prijateljstvo Srbije i Mađarske! Da večno traje Interetno festival! Živela naša Subotica! Živela naša prelepa Srbija!“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Direktor Interetno festivala Bela Bodrogi naveo je, između ostalog, da je Intertno festival ove godine dobio sertifikat CIOFF-a (Međunarodni savet organizacija festivala folklora i tradicionalne kulture) i da takav sertifikat u našoj zemlji ima još samo niški Međunarodni studentski festival folklora.

15952_4.jpg 

„Kao izaslanik Dragana Đorđevića, predsednika CIOFF-a za Srbiju, koji je bio sprečen da prisustvuje ceremoniji svečanog otvaranja Interetno festivala, zamoljen sam da vam prenesem njegove pozdrave. Iskoristiću ovu priliku i da vam sa ponosom pokažem sertifikat koji je Interetno festival ove godine dobio od CIOFF-a. To znači da u našoj zemlji postoje samo dva festivala koji ispunjavaju sve uslove koji su propisani od strane CIOFF-a, kako bi mogli da budu CIOFF-ovi festivali, a to su Međunarodni studentski festival folklora u Nišu i Interetno festival u Subotici“, naglasio je Bodrogi.

On je izrazio zahvalnost svima koji su i ove godine podržali organizaciju Interetno festivala.

 15952_5.jpg

„Posebno se zahvaljujem Gradu Subotici, kao suorganizatoru ovog festivala, i gradonačelniku Stevanu Bakiću koji ne samo rečima, već i delima uvek podržava Interetno festival, kao i rad Mađarskog kulturnog centra ’Nepker’“, istakao je Bela Bodrogi.

Organizator Interetno festivala je Mađarski kulturni centar „Nepker“, a Festival je podržao i Grad Subotica, kao dugogodišnji partner.

15952_6.jpg 

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>