Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Gradonačelnik Stevan Bakić prisustvovao manifestaciji „Dani Nikole Tesle u Subotici“

15.07.2023.

Bogatim celodnevnim inovatorskim, sportskim i kulturno-umetničkim programom, danas je u Subotici, pored kapele Uspenija Presvete Bogorodice na „Vodici“, održana tradicionala, deseta po redu manifestacija „Dani Nikole Tesle u Subotici“ koju je ovdašnje Udruženje Ličana „Lika“ organizovalo  povodom obeležavanja 10. jula – Dana Udruženja i 167. godišnjice rođenja jednog od najvećih genija sveta Nikole Tesle. Manifestaciji je prisustvovao i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, istakao da subotička lokalna samouprava pruža podršku svim udruženjima u ovom gradu koja se zalažu da od zaborava otrgnu običaje i kulturu svog zavičaja.

 15901_1.jpg

„Mi smo tu da pomognemo u negovanju duha zajedništva, prijateljstva i tolerancije, ali i da podržimo očuvanje identiteta i svih specifičnosti naroda koji žive u ovom gradu i trude se da sa mnogo predanosti i ljubavi čuvaju sećanje na svoje korene“, kazao je gradonačelnik Bakić.

Dodao je da podrška, u tom smislu, nikada nije izostala ni Udruženju Ličana „Lika“ iz Subotice koje svojim brojnim aktivnostima neguje tradicije kraja iz kojeg je potekao i jedan od od najblistavijih umova sveta – Nikola Tesla.

„Tesla je, podsetiću, svoje najznačajnije izume stvorio krajem 19. veka. Primena tih izuma obeležila je 20. vek, a Teslina vizionarska rešenja i pionirski koraci koje je pre više od jednog veka načinio u domenu daljinskog upravljanja, radiotehnike, visokofrekventnih struja i bežičnih tehnologija, tek danas imaju svoju punu primenu“, rekao je Bakić.

Podvukao je da duga lista Teslinih pronalazaka svedoči o velikom i maštovitom umu koji je svoja epohalna dela sa podjednakim uspehom ostvario u različitim oblastima.

 15901_2.jpg

„Pronalascima asinhronog motora, Teslinog transformatora, sistema višefazne struje, otkrićem osnovnih principa bežičnog prenosa vesti i robotike, naš genijalni naučnik je, kao što znate, revolucionisao elektrotehniku i postavio čvrste temelje radiodifuziji i teleautomatici“, podsetio je gradonačelnik Bakić.

On je naglasio da je Udruženje Ličana „Lika“, u duhu istorijski dobrih odnosa između Srbije i Mađarske, pored treće izložbe automobila na električni pogon u Subotici, ove godine takvu izložbu prvi put organizovalo u Segedinu i Morahalomu. 

„Dozvolite mi da se, na kraju, svim učesnicima manifestacije zahvalim na nastojanjima da ovogodišnji, deseti ’Dani Nikole Tesle u Subotici’ budu što uspešniji, i da Udruženju ’Lika’ čestitam desetu godišnjicu od osnivanja i poželim puno uspeha u daljem radu. A, svima vama, dragi prijatelji, želim da sa današnjeg druženja ponesete puno lepih uspomena i da se i narednih godina okupljamo ovde, na ’Vodici’, na ovoj manifestaciji posvećenoj velikom naučniku, humanisti i rodoljubu – Nikoli Tesli“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

15901_3.jpg

Predsednik Udruženja Ličana „Lika”, Miloš Borjan, izrazio je zahvalnost svim učesnicima ovogodišnjih „Dana Nikole Tesle u Subotici“, a posebno gostima, inovatorima iz Mađarske i Nemačke.

15901_4.jpg

„Na nesebičnoj podršci da se ovogodišnji, jubilarni, deseti ’Dani Nikole Tesle u Subotici’ uspešno održe zahvaljujem se Gradu Subotici, Gradu Segedinu, Opštini Morahalom, Srpskom kulturnom centru ’Kolo’ u Morahalomu  i Pokrajinskom fondu za izbegla i raseljena i za saradnju sa Srbima u regionu’, kao i brojnim pojedincima i kulturno-umetničkim društvima“, rekao je, između ostalog, Miloš Borjan.

Ovogodišnji, deseti „Dani Nikole Tesle u Subotici“, odvijali su se tokom tri dana: 7., 14. i 15. jula.

Danas, u prepodnevnim časovima, ispred Gradske kuće u Subotici organizovana je izložba inovatora iz naše zemlje i inostranstva, kao i izložba dvadesetak automobila na električni pogon iz Srbije, Mađarske i Nemačke i infrastrukture za iste.  

15901_5.jpg

Današnji program manifestacije na lokaciji kapele Uspenija Presvete Bogorodice na „Vodici“ počeo je u 10.00 časova, boćanjem dece i odraslih. Održana je i izložba inovatora (Teslina lampa, ploča, kapisla; punjači za automobile na električni pogon; bolnička pomagala...), izložba automobila na električni pogon i izložba ličkih rukotvorina i domaće radinosti, a organizovane su i ličke tradicionalne igre (skok s’ mesta, pretezanje štapa, bacanje kamena s’ ramena). U okviru rekreativnih aktivnosti za decu, organizovano je skakanje u vreći i nošenje jajeta, a od 17.00 časova održano je večernje bogosluženje i prigodan kulturno-umetnički program.

Drugog dana manifestacije, u petak, 14. jula, u Mađarskoj su održane dve izložbe automobila na električni pogon i infrastrukture za iste: na Sečenji trgu u Segedinu (od 11.00 do 14.00 časova), i na platou ispred SKC „Kolo“, u Morahalomu (od 16.00 do 17.00 časova).

 15901_6.jpg

U okviru prvog dana manifestacije „Dani Nikole Tesle u Subotici“, u petak, 7. jula, u vestibilu Gradske kuće u Subotici organizovana je izložba slika – Prirodne lepote Like,  dok je u Velikoj većnici Gradske kuće, uz film i dodelu nagrada za literarne i likovne radove, održana i tribina na temu „ Nikola Tesla – budućnost komunikacije među ljudima i uticaj na zdravlje“.

 

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>