Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor sastao se sa ambasadorom Mađarske Jožefom Mađarom

03.07.2023.

Predsednik Skupštine grada Subotice i narodni poslanik, dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint), sastao se danas, u Gradskoj kući, sa ambasadorom Mađarske u Srbiji Jožefom Zoltanom Mađarom. Obraćajući se medijima nakon susreta u kabinetu predsednika Skupštine grada, dr Balint Pastor je izjavio da je ambasadora Jožefa Mađara zbog svoje republičke funkcije već ranije upoznao i da je sa Njegovom ekselencijom, u okviru prve zvanične posete našem gradu, razgovarao o mogućnostima jačanja saradnje i veza Grada Subotice i Mađarske, posebno u oblastima koje se odnose na privredu i kulturu.

15884_1.jpg

„I da u našem gradu ne živi toliki broj pripadnika mađarske nacionalne manjine, i da broj naših sugrađana koji imaju dvojno državljanstvo nije tako velik, svakako bi sasvim prirodno bilo da Mađarska i u privrednom smislu bude prisutna i u Subotici. I ovde ima privrednih subjekata koji funkcionišu, Mađarska je peti spoljnotrgovinski partner Republike Srbije i izvesno je da benefite od toga ima i Subotica. Kada je reč o kulturi, poznat je i s razlogom više puta istaknut značaj sredstava koja je Vlada Mađarske investirala  u određene građevine koje postoje u Subotici. Tu, pre svega, mislim na subotičku Sinagogu, koja je obnovljena sredstvima i Srbije, i Mađarske, ali je Vlada  Mađarske tu uložila mnogo veća sredstva od Vlade Srbije. Vlada Mađarske investirala je i u zgradu Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku u Subotici, poznatiju kao 'Žuta kuća', kao i u još nekoliko drugih građevina“, naglasio je dr Balint Pastor.

15884_2.jpg

On je podsetio da je  nedavno, tačnije 20.  juna, na Paliću,  potpisivanjem zajedničke političke izjave o osnivanju Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske, napravljen strateški iskorak u odnosima Srbije i Mađarske.

„Mi smo, sigurno, u epicentru ovih veoma dobrih  odnosa između Srbije i Mađarske. I ovaj današnji sastanak ambasadora Jožefa Mađara, ne samo sa mnom nego i sa drugim subotičkim zvaničnicima, znači da ti odnosi treba da ostanu na najmanje ovom nivou i da će građani Subotice od toga i dalje imati benefite“, zaključio je dr Balint Pastor.

15884_3.jpg

Osvrćući se na reči premijera Mađarske Viktora Orbana koji je, kako je naveo, između ostalog rekao da je „ponosan na naše predstavnike nacionalnih manjina i zajednica koji čine cement koji je zacementirao dobre odnose između Mađarske i Srbije“, ambasador Jožef Mađar je kazao da bi odnosi između Mađarske i prijateljske zemlje Srbije trebalo još više da se učvrste.

15884_4.jpg

„Mi smo razdvojeni jednom granicom i Mađarska će preduzeti sve da se Srbija i  srpski narod približe evropskoj zajednici. Mi smatramo da Srbija zna šta hoće u ovom regionu. Učinićemo sve da se naša dva naroda još više zbliže i da otvorimo granične prelaze. To nije lako, bez obzira da li se radi o prelasku ljudi, bilo da je reč o prelasku teretne robe, odnosno kamiona, bilo da je reč o pružanju određenih usluga. Mislim da imamo devet graničnih prelaza i smatram da bi oni mogli bolje da funkcionišu. Treba ih učiniti fleksibilnijim da ono što smo započeli – bez obzira da li se radi o ekonomiji, energetskoj bezbednosti ili društvenoj komunikaciji između naših naroda – pospešimo i svemu damo širi okvir“, poručio je ambasador Jožef Mađar.

15884_5.jpg

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>