Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Gradonačelnik Stevan Bakić prisustvovao tradicionalnom košenju žita – risu

01.07.2023.

U okviru programa obeležavanja jednog od četiri nacionalni praznika bunjevačke nacionalne zajednice – „Dana Dužijance“, čija se završna svečanost održava 15. avgusta, danas je na salašu porodice Mirka i Slavice Babičković i na njivi Josipa Babičkovića organizovan ris. Ovom prikazu običaja ručnog košenja žita prisustvovovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, obraćajući se prisutnima, izrazio zadovoljstvo što je ponovo sa Bunjevcima na tradicionalnom košenju žita – risu,  jednom od, kako je rekao, nekada najvažnijih poslova vrednih i marljivih ljudi sa ovih prostora koji su bili vezani za ovu zemlju i plodnu ravnicu.

15882_1.jpg

„Iako ih je na njivama očekivao izuzetno težak i naporan rad za koji su se uvek dugo pripremali, oni su u ris kretali sa pesmom. Uz pesmu su radili i sa pesmom su se vraćali na svoje salaše. Završetak risa slavili su ponosno i sa velikom radošću, jer su znali da su i za narednu godinu obezbedili hleb za svoju porodicu”, istakao je gradonačelnik Bakić.

Dodao je da će Grad Subotica uvek podržavati sve skupove i događaje koji baštine tradiciju i kulturu jednog naroda.

„To je u duhu politike našeg predsednika Aleksandra Vučića i države Srbije koja posebnu pažnju poklanja međusobnom razumevanju i zajedništvu većinskog srpskog naroda sa nacionalnim manjinama“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

15882_2.jpg

On je istakao da se – kako prethodne dve godine, tako i danas – na ovoj atraktivnoj manifestaciji posvećenoj risu uvek prijatno oseća i da sebe ne smatra ni zvanicom, ni i gostom, već domaćinom.

„Na kraju bih svima vama, prisutnima na ovom događaju, poželeo svako dobro i da se u zdravlju vidimo i na predstojećem ’Danu Dužijance’ koji se, kao i današnji ris, održava u godini u kojoj Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine obeležava značajan jubilej – dvadeset godina postojanja i rada“, zaključio je gradonačelnik Bakić.

15882_3.jpg

Predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzana Kujundžić Ostojić je rekla da ris danas predstavlja određenu vrstu etno manifestacije koja nas vraća u vreme kada se žito sa njiva skidalo ručno.

15882_4.jpg

„Mi ris organizujemo i zbog svih onih koji su to radili nekada, u vreme kada se do hleba zaista teško dolazilo. Hoćemo da negujemo sećanje na taj težak rad i da, prenoseći s kolena na koleno našu tradiciju i običaje, sačuvamo našu kulturu i naš nacionalni identitet“, poručila je Suzana Kujundžić Ostojić.

15882_5.jpg

Nakon odlaska na njivu i završenog risa, u kome se i ove godine oprobao i gradonačelnik Stevan Bakić, risari i risaruše su se vratili na salaš gde je bandaš i najstariji risar, Grgo Pećarić (78), domaćinu salaša Mirku Babičkoviću, uz podnošenje raporta o završenom risu, predao venac od ovogodišnjeg žita.

15882_6.jpg

U okviru današnjeg programa posvećenog risu, organizovane su i brojne igre: trkanje  u džaku za decu, pucanje bičem, brzo jedenje lubenice, nadvlačenje konopca.

15882_7.jpg

Organizatori manifestacije, kojoj je prisustvovao i član Gradskog veća zadužen za oblast privrede Srđan Samardžić, bili su Centar za kulturu Bunjevaca i Bunjevački nacionalni savet.

15882_8.jpg

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>