Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Intenziviranje dijaloga pozitivan impuls za znatno bolje odnose Srbije i Hrvatske

23.06.2023.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković danas su, na svečanoj ceremoniji u Subotici, otvorili Hrvatski dom – Matice. Brnabić i Plenković su prethodno, u Zelenoj sali Gradske kuće, održali bilateralni sastanak, nakon kojeg je održan sastanak predstavnika vlada Srbije i Hrvatske. Brnabić je, na svečanosti povodom otvaranja Hrvatskog doma i proslave praznika hrvatske zajednice u Srbiji – Dana rođenja biskupa Ivana Antunovića, koja je počela intoniranjem srpske i hrvatske himne, poručila da Srbija smatra da su odnosi sa Hrvatskom važni i da je zainteresovana za unapređenje uzajamno korisne saradnje.

 15871_1.jpg

Premijerka je ocenila je da današnja poseta hrvatskog premijera Plenkovića Subotici i njena nedavna poseta Zagrebu daju pozitivan impuls za formiranje znatno boljih odnosa u budućnosti.

„Izuzetno je važno to što samo započeli sa intenziviranjem dijaloga i poseta, i samo u ovoj godini imali smo šest poseta, odnosno sastanaka na visokom i najvišem nivou“, navela je Brnabić.   

Predsednica Vlade je izrazila uverenje da će ovo biti izuzetno važno za dalje stvaranje klime za razgovore i približavanje rešavanju otvorenih pitanja dveju zemalja, koja su otvorena više decenija.

Brnabić je podsetila na to da je i u Zagrebu u aprilu ove godine rekla da Srbija smatra da su odnosi sa Hrvatskom veoma važni, pri čemu je izrazila zadovoljstvo zbog toga što premijer Hrvatske boravi u Subotici nakon nepuna dva meseca od susreta u Zagrebu, gde su zajedno prisustvovali Skupštini Srpskog narodnog Vijeća.

15871_2.jpg 

Prema njenim rečima, Srbija i Hrvatska dele mnogo toga, i lepog i ružnog, i nije tajna da nas još opterećuju teške posledice zajedničke istorije, što je neretko dovodilo do zahađenja odnosa.

Ukazala je na to da se svako, pa i najmanje zahlađenje odnosa uvek prvo oseti među pripadnicima manjinskih nacionalnih zajednica, odnosno Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.

„I to je, takođe, jedan od razloga zbog kojeg je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će Srbija iskreno raditi na otopljavanju odnosa sa Hrvatskom. U nadi da ćemo dati sve da najpre poštujemo jedni druge, da sarađujemo, uz razumevanje i sagledavanje zajedničkih interesa i potreba na bazi evropskih vrednosti, a što bi doprinelo daljem prosperitetu čitavog regiona“, poručila je Brnabić.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog bliske saradnje pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i hrvatske nacinalne manjine u Srbiji, dodavši da će ova godina ostati upamćena i po tome što je 5. januara u Zagrebu potpisana Deklaracija o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije.

15871_3.jpg 

Srbija, kako je navela, posvećeno podržava hrvatsku nacionalnu manjinu kada je u pitanju ostvarivanje prava u oblasti obrazovanja, informisanja, kulture, političkog delovanja i nastaviće da izdvaja sredstva za te namene.

Brnabić je prenela da je o tome razgovarala i sa premijerom Plenkovićem, i poručila da će se Srbija truditi da izdvaja sve više i da to bude dobro targetirano, tako da Hrvatska zajednica u Srbiji to oseti.

Pozitivan odnos države prema nacionalnim pitanjima je od izuzetne važnosti za usmeravanje jednog društva ka pluralizmu, toleranciji i inkluziji, čemu teži Vlada Srbije, naglasila je ona.

Predsednica Vlade je rekla da će Hrvatski dom - Matica biti sedište tri institucije hrvatske zajednice u Srbiji i služiće ne samo kao centar za promociju hrvatske kulture i umetnosti, već će biti i mesto susreta ljudi iz obe zemlje.

15871_4.jpg 

„Danas jasno pokazujemo da smo spremni da gradimo i jačamo naše odnose i da investiramo u zajedničku budućnost, ali i da poštujemo i cenimo zajedničku baštinu“, zaključila je Brnabić.

Plenković je na otvaranju Hrvatskog doma – matice istakao da je Hrvatska vlada donela niz strateških odluka za Hrvate u Srbiji, što se odnosi i na Hrvate u Crnoj Gori, Mađarskoj i Sloveniji, svuda gde su manjina, posebno u BiH gde su jedan od tri konstitutivna naroda, kao i onih koji žive u dijaspori širom sveta.  

15871_5.jpg 

On je naglasio kako se ta sistemska podrška ustalila i da je jedan od ključnih zadataka vlade da brine o Hrvatima izvan Hrvatske, posebno Hrvatima u Srbiji da bi negovali svoj identitet, da bi bili podržane njihove kulturne, prosvetne, umetničke i sportske aktivnosti i sve ono što rade sa ogromnim entuzijazmom i trudom.

Plenković je podsetio da je Vlada Hrvatske finansirala izgradnju ovog doma i posebno zahvalio predsednici Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasni Vojnić i političkom lideru Hrvata u Srbiji, predsedniku DSHV Tomislavu Žigmanovu, koji je sada i ministar za manjinska prava u Vladi Srbije.

 15871_6.jpg

Hrvatska zajednica je danas obeležila praznik Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića. Svečanoj akademiji, održanoj od 19.00 časova  u Velikoj većnici Gradske kuće, na kojoj su nagrađeni najbolji učenici celovite nastave na hrvatskom jeziku, prisustvovao je i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

 

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>