Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Napravljen strateški iskorak u odnosima Srbije i Mađarske

20.06.2023.

Predsednica Mađarske Katalin Novak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisali su danas na Paliću zajedničku političku izjavu o osnivanju Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske. Nakon prve sednice Saveta za startešku saradnju, kojoj su prisustvovali i mađarski premijer Viktor Orban, premijerka Srbije Ana Brnabić i članovi vlada dveju zemalja, potpisano je 12 bilateralnih dokumenata o saradnji.

 15865_1.jpg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su danas strateško partnerstvo, razumevanje, međusobno uvažavanje, bliskost i prijateljstvo Srbije i Mađarske ponovo potvrđeni i konkretizovani novim sporazumima i projektima, na dobrobit svih naših građana.

„Dogovaramo velike i važne projekte koji će dati dugoročan doprinos rastu i razvoju Srbije i Mađarske, ali i obezbediti sigurnost za naše građane u vremenima koja dolaze. Time danas otvaramo još jedno poglavlje u saradnji i ispisujemo novu istorijsku stranicu u odnosima dve zemlje“, naveo je predsednik Vučić i dodao da su odnosi sa Mađarskom na istorijskom maksimumu, a posebno je zahvalio mađarskim prijateljima na pomoći u oblasti energetike.

On je zahvalio i na tome što su mađarski predstavnici u evropskim telima uvek uz Srbiju. 

„Šta god da se dešava, znam da će Mađari biti uz nas i pokazati poštovanje prema srpskim prijateljima, a mi ćemo biti lojalni, iskreni prijatelji“, rekao je predsednik.

On je istakao da su i ekonomski odnosi dveju zemalja na maksimalnoj razini i naveo da je trgovinska razmena 3,65 milijardi evra, gotovo pet puta više nego pre 10 godina i da je Mađarska peti trgovinski partner Srbije u svetu, a treći iz EU. 

15865_2.jpg

Predsednik Vučić je rekao i da su potpisani prvi sporazumi iz oblasti odbrane i bezbednosti. 

„Mađarska je članica NATO-o, a Srbija nije, Mađarska je članica EU, a Srbija nije još, ali smo došli do takvog nivoa odnosa da u jednoj tako važnoj i teškoj stvari za saradnju možemo da budemo najbliži i da najbliže sarađujemo“, kazao je predsednik.

Naveo je i da je formirano 10 radnih grupa zaduženih za saradnju u raličitim oblastima, među kojima i one koje se odnose na  izgradnju  naftovoda između Novog Sada i Mađarske, trgovinu gasom, kao i jedinstvenu naplatu putarina. 

„Danas smo govorili o važnim projektima od životnog značaja za Srbiju, a verujem i Mađarsku – od saradnje u oblasti energetike, brze pruge do Budimpešte i izgradnje najnovijeg terminala i logističkog centra, do brojnih drugih projekata koji će olakšati život ljudima u obema zemljama. Sve je ovo važno, a za nas je od najvećeg značaja međusobno poverenje koje imamo. Mi od Mađarske imamo i podršku na našem evropskom putu i ja sam na tome beskrajno zahvalan našim mađarskim prijateljima“, istakao je predsednik Vučić. 

15865_3.jpg 

Predsednica Mađarske Katalin Novak istakla je da je ovo zlatno doba odnosa Srbije i Mađarske i da će dve zemlje nastaviti da rade na tome. 

 15865_4.jpg

„Želimo da nastavimo mađarsko-srpsku saradnju. Radi se o dva naroda koja su suverena i koji poštuju jedni druge. Postoji volja i postoje konkretni planovi da u budućnosti imamo konkretne rezultate. Formirano je više radnih grupa, od kojih očekujemo da postignu rezultate“, kazala je predsednica Novak. Ona je ponovila da je Srbiji mesto u EU i da na tom putu može da računa na podršku Mađarske. 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić rekla je da se marljivo radilo kako bi se došlo do ovakvih odnosa Srbije i Mađarske, koji su vrhunac dostigli na sednici Strateškog saveta za saradnju.

 15865_5.jpg

„Mi nemamo strateški savet ni sa jednom drugom zemljom, toliko su danas bliski naši odnosi i na tome će Vlada Srbije predano i marljivo raditi, da dalje unapređujemo saradnju u svim oblastima“, istakla je predsednica Vlade Ana Brnabić. 

Predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban naveo je da je Srbija ključna zemlja Zapadnog Balkana, te da je jačanje Srbije dobro i za Mađarsku. 

 15865_6.jpg

„Danas smo spojili važne stvari. Srbija nije članica NATO i EU, Mađarska jeste. Razlike koje imamo na otežavaju našu saradnju, već joj dodaju vrednost. Kada spojimo dve zemlje u strateškoj saradnji, imaćemo ogromnu energiju koju možemo da uložimo u interes i unapređenje položaja naših naroda“, poručio je predsednik Vlade Mađarske.

 15865_10.jpg

 

 

 

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>