Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor otvorio međunarodni naučni skup na Paliću

14.06.2023.

Predsednik Skupštine grada Subotice, dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) danas je, u Eko-centru na Paliću, otvorio 34. Međunarodni naučni tematski skup „Saobraćaj, kriminalitet i urbana bezbednost“ koji organizuju  Institut za kriminološka i sociološka istraživanja uz podršku Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije i Pravosudne akademije u Beogradu. U obraćanju medijima uoči otvaranja ovog dvodnevnog skupa, dr Balint Pastor je rekao da je za Suboticu i Palić jako bitno što se organizuje jedan međunarodni naučni skup na Paliću i da je od 2008. godine do danas učinjen veliki pomak u razvoju putne i železničke infrastrukture na teritoriji grada Subotice.

 15852_1.jpg

„Što se tiče saobraćaja, kriminaliteta i urbane bezbednosti, važno je napomenuti da je 2008. godine izrađena jedna studija u kojoj je bilo napisano kako je jako loše što Subotica uopšte ne razmišlja o razvoju železničke infrastrukture, da nije završen 'Ipsilon' krak, da nema dovoljno graničnih prelaza u blizini našeg grada. Kada je reč o tim pitanjima, mislim da smo od 2008. godine do danas učinili dosta krupne korake. Završen je 'Ipsilon' krak na kojem su izgrađeni i natputnjaci, a ima i novih graničnih prelaza. Što se železničkog saobraćaja tiče, rekonstruisana je linija između Subotice i Sente, izgrađena je i infrastruktura ka Segedinu i prvi putnički voz treba da krene tokom oktobra. Gradi se, takođe, i pruga između Budimpešte i Beograda, a cilj nam je da se izgradi i pruga prema Baji. Može se reći da to i nije putna, već železnička infrastruktura, ali sve to treba da rastereti putnu infrastrukturu i saobraćaj na putevima“, istakao je dr Balint Pastor.

 15852_2.jpg

On je saopštio interesantan podatak, a to je da je Prekršajni sud u Subotici tokom 2021. i 2022. godine radio na nešto više od 10.000 predmeta, da je najviše podnetih zahteva za pokretanje prekršajnog postupka bilo iz oblasti bezbednosti saobraćaja – čak 70 odsto ukupno zaprimljenih predmeta, i da je Prekršajni sud u Subotici za taj period naplatio mnogo veći broj kazni nego, primera radi, prekršajni sudovi u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu.

„U Subotici je, srazmerno broju stanovnika, naplaćen višestruko veći novčani iznos kazni nego u ovim gradovima. To ne govori o tome da su Subotičani manje savesni u saobraćaju nego što su vozači u Beogradu, Kragujevcu, Nišu ili Novom Sadu, nego to znači da Prekršajni sud u Subotici dobro radi svoj posao. O temama vezanim za represivne mere u kaznenom, prekšajnom krivičnom pravu razgovaraće se na ovom naučnom međunarodnom skupu i velika je čast Subotici i Paliću što su domaćini tog skupa“, naglasio je dr Balint Pastor.

 15852_3.jpg

U današnjim uvodnim izlaganjima prisutnima na ovom naučnom skupu obratili su se direktor Pravosudne akademije u Beogradu, Nenad Vujić, predsednik Srpskog udruženja za krivičnopravnu teoriju i praksu, prof. dr Stanko Bajatović i direktor Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja dr Ivan Stevanović.

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>