Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Gradonačelnik Stevan Bakić primio ambasadora Izraela Jahela Vilana

13.06.2023.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se danas sa ambasadorom Izraela u Republici Srbiji, Jahelom Vilanom. Obraćajući se medijima nakon prijema u Zelenoj sali Gradske kuće, gradonačelnik Bakić je izjavio da su on i njegovi saradnici Njegovoj ekselenciji, ambasadoru Vilanu, tokom srdačnog susreta predstavili privredne, obrazovne, kulturne i turističke potencijale Subotice i Palića, Privrednu zonu „Mali Bajmok“ i Slobodnu zonu Subotica, kao i nekoliko razvojnih projekata, a da se razgovaralo i o mogućnostima intenziviranja saradnje grada Subotice sa ambasadom Izraela i samom državom Izrael u oblastima od zajedničkog interesa.

15851_1.jpg 

„Naveli smo i sve posebnosti grada Subotice zbog kojih dolaze strani investitori, ulažu u ovaj grad i otvaraju nova radna mesta. Istakli smo da je Subotica višenacionalna sredina prepoznatljiva po toleranciji i skladnom suživotu pripadnika više od dvadeset nacija, na šta smo ponosni, da je jevrejska zajednica od druge polovine 18. veka dala veliki doprinos razvoju i napretku našeg grada i da će subotička lokalna samouprava uvek biti tu da pruži podršku jevrejskoj zajednici  u očuvanju njihove tradicije, običaja, kulture i vere“, rekao je gradonačelnik Bakić.

Dodao je da je jedna od tema bila i spoljnotrgovinska razmena ovog regiona i Izraela i da je jako bitno da se ubuduće radi na jačanju saradnje preduzeća sa teritorije Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga sa Izraelom.

„Ukupna robna razmena preduzeća sa teritorije Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga sa Izraelom u 2022. godini iznosila je 6,6 miliona dolara što je za 210,1 odsto više u odnosu na 2021. godinu. Subotica je imala veliki privredni razvoj prethodnih godina i Njegovoj ekselenciji sam objasnio da je to postignuto zahvaljujući izvanrednom političkom i ekonomskom ambijentu koji je omogućila odgovorna i mudra politika mira i stabilnosti predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića od koje neće biti odustajanja“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

 15851_2.jpg

On je podsetio da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban krajem marta 2018. godine otvorili restauriranu subotičku Sinagogu.

„Spoljašnjost Sinagoge obnovljena je udruženim sredstvima republike, pokrajine i grada, kao i donacijama, a za radove na restauraciji i unutrašnjem uređenju ovog secesijskog dragulja sredstva je obezbedila Vlada Mađarske. Predsednik Vučić je, tom prilikom, između ostalog, rekao da će u životu Jevreja, kao i ostalih građana Subotice, biti kuća molitve, učenja i okupljanja. Subotica je, inače, ponosna na dva spomenika kulture od izuzetnog značaja. Jedan je Gradska kuća, a drugi upravo Sinagoga koja je, podsetiću, izgrađena 1902. godine i 2022. je obeležila 120 godina svog postojanja“, istakao je Bakić.

Podvukao je da postoje i teme gde, kako je rekao, on i ambasador Vilan imaju i različite stavove.

„Njegovoj ekselenciji sam u razgovoru napomenuo da osećam žaljenje zbog toga što je Izrael doneo odluku da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost takozvanog Kosova, pre svega zbog povezanosti dva naroda, izraelskog i srpskog, koji su kroz istoriju često delili tragičnu sudbinu, posebno tokom Drugog svetskog rata koji je ispisao posebne stranice srpsko-jevrejskih veza. Ali zbog budućnosti, mi moramo da sarađujemo u oblastima od zajedničkog interesa. Njegovoj ekselenciji bih, na kraju, još jednom poželeo dobrodošlicu i prijatan boravak u našem gradu. I da to bude jedan od razloga da ponovo poseti našu prelepu Suboticu”, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Ambasador Izraela Jahel Vilan zahvalio se gradonačelniku Bakiću na pozivu i srdačnom prijemu i dodao da je ovo njegova prva zvanična poseta Subotici u kojoj je, kako je rekao, već boravio kao turista.

15851_3.jpg 

„Smatram da je veoma važno što je Sinagoga rekonstruisana, jer je ona veliki simbol povezanosti upravo jevrejskog i srpskog naroda. Tokom susreta sa gradonačelnikom Bakićem nismo razgovarali samo o prošlosti, koje smo se dotakli, već i o sadašnjosti, budućnosti i o tome kako možemo da pospešimo saradnju. Ipak, veoma je bitno za privlačenje turista i investitora istaći i tu povezanost dva naroda, Jevreja i Srba, jer će svi radije doći tamo gde se osećaju lepo i prijatno. Pričali smo o raznim poljima u kojima je moguće ostvarivanje dalje saradnje, poput vodosnabdevanja, ekonomije i turizma“, kazao je Jahel Vilan.

 15851_4.jpg

Sastanku u Zelenoj Sali Gradske kuće prisutvovali su gradska menadžerka Zagorka Panić, član Gradskog veća zadužen za privredu Srđan Samardžić i direktor Slobodne zone Subotica Saša Gravorac.

 15851_5.jpg

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>