Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

U vestibilu Gradske kuće otvorena izložba „Ne/obično lice secesije“

10.06.2023.

Predsednik Skupštine grada Subotice i narodni poslanik dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) i direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, prof. dr Dubravka  Đukanović, večeras su povodom Svetskog dana secesije, 10. juna, u vestibilu Gradske kuće otvorili izložbu „Ne/obično lice secesije“ koja prikazuje jedinstvene dekorativne elemente emblematičnih građevina Subotice, Novog Sada i Beograda, izgrađenih u stilu secesije.

15847_1.jpg

Subotica slavi Svetski dan secesije zbog toga što ne bi bila ovakav grad da nema secesije, rekao je, tom prilikom, dr Balint Pastor, i dodao da je Subotica prepoznatljiva i da se izdvaja po mađarskoj varijanti secesije, stilu u kome su izgrađene Gradska kuća i Sinagoga, u Subotici, i Vodotoranj, Velika terasa, Ženski štrand, Muzički paviljon i Spomen-česma, na Paliću.

15847_2.jpg

„Deseti jun je ustanovljen kao Svetski dan secesije jer su na taj dan preminula dvojica velikana secesijske arhitekture: Antonio Gaudi i Eden Lehner. To su veliki umetnici koji su porojektovali u stilu secesije i mi svakako trebamo da čuvamo naše građevinsko blago, i zbog naših Subotičana, i zbog turista. Secesija je naša komparativna prednost i ukoliko želimo da povećavamo broj turista u Subotici i na Paliću onda treba da računamo na secesiju. Drago mi je što je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture omogućo da se ova izložba vidi i u vestibilu naše Gradske kuće i pozivam sve naše sugrađane da dođu i pogledaju građevine Subotice, Novog Sada i Beograda izgrađene u stilu secesije“, naglasio je dr Balint Pastor.

15847_3.jpg

Prisutnima na otvaranju izložbe obratili su se i direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Dubravka Đukanović, i direktor Međuoštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Balaž Sič.

 15847_4.jpg

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>