Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Održano 9. „Veče Republike Srpske“

22.04.2023.

Tradicionalna, deveta po redu manifestacija „Veče Republike Srpske“ održana je večeras u Sali za svečanosti „Zorica“, u organizaciji Zavičajne zajednice „Republika Srpska“, iz Subotice. Skupu je prisustvovao i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, rekao da je Zavičajna zajednica „Republika Srpska“ jedno je od zavičajnih udruženja u ovom gradu čije rukovodstvo i članovi nastoje da brojnim aktivnostima neguju i sačuvaju običaje, tradiciju i kulturu svog rodnog kraja, da održavaju i jačaju veze s krajem iz kojeg potiču, ali i da daju što je moguće veći doprinos razvoju i promociji Subotice.

 15766_1.jpg

„Grad Subotica ima izuzetnu saradnju sa Zavičajnom zajednicom ’Republika Srpska’ i pruža joj  podršku, kao i svim drugim udruženjima u našem gradu koja se zalažu da otrgnu od zaborava sećanje na svoj zavičaj. Saradnja Grada Subotice izuzetno je dobra i sa Republikom Srpskom, s tim da je od februara 2021. godine ona intenzivirana i podignuta na viši nivo. Ovom prilikom bih se zahvalio čoveku koji mi je mnogo pomogao u tome, a to je šef Predstavništa Republike Srpske u Srbiji, Mlađen Cicović“, kojeg svi zajedno pozdravljamo, jer večeras iz opravdanih razloga nije mogao da prisustvuje ovoj manifestaciji“, istakao je Bakić.

Uz konstataciju da odnosi između Republike Srbije i Republike Srpske nikada nisu bili bolji nego danas, zahvaljujući, kako je rekao, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i Vladi Srbije i rukovodstvu Republike Srpske, gradonačelnik Bakić je kazao da bi to trebalo da bude minta i za naše međusobne odnose – na koji način da ih održavamo i razvijamo, na koji način da ih negujemo i kako da to zajedništvo jačamo.

 15766_2.jpg

„Želim da nastavimo sa građenjem mostova prijateljstva i jačanjem zajedništva i jedinstva srpskog naroda sa obe strane Drine. U ovakvim i sličnim prilikama često ističem da su vremena u kojima živimo teška za Srbiju, Republiku Srpsku, za srpsku Crnu Goru i gde god se nalazi naš srpski narod. Aveti prošlosti su se ponovo aktivirale da pokušaju da završe ono što su započeli 1999. godine. Ali, među mudrim izrekama u našem narodu ima i jedna koja kaže: ’Možeš kako hoćeš, ali ne možeš dokle hoćeš’. I nadam se, a sve govori u prilog tome, da će ’uskoro mečka zaigrati i na njihova vrata’. I neće završiti ono što su naumili“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

On je istakao da je sutra, nažalost, „jedan u nizu crnih dana za srpski narod, zbog događaja na našem Kosovu i Metohiji“.

15766_3.jpg 

„I sami vidimo šta se događa i kako pokušavaju da ponize naš narod u našoj južnoj pokrajini. Nažalost, i u našoj državi ima onih koji pokušavaju da im se dodvore, koji zbog nekih svojih ličnih interesa pokušavaju da unize našu Srbiju. Gledam – i mene analiziraju na portalima, pa im smeta: Živela Srbija! A ja mogu samo da im kažem da sam ceo život ponosan što sam Srbin, i da sam ceo život ponosan na našu majku Srbiju“, podvukao je gradonačelnik Stevan Bakić.

U ime organizatora manifestacije Zavičajne zajednice „Republika Srpska“, goste je pozdravio i poželeo im dobrodošlicu Milorad Ćopić. Prisutnima se obratio i sveštenik Ivan Anđelić koji je, prenoseći pozdrave i blagoslove sveštenog bratstva iz Hrama Vaznesenja Gospodnjeg, iz Subotice, rekao da ima jedna crkvena pesma koja se peva u periodu od Vaskrsa, pa sve do Spasovdana, a koja kaže: „Evo dana koga je Gospod stvorio, radujmo se i veselimo se“.

 15766_4.jpg

„Danas možemo slobodno, čak da se ovo veče i ne nalazi u tom pashalnom periodu, da zapevamo ovu pesmu, jer se nalazimo na ovom mestu, okruženi dobrim ljudima. Želim vam srećno i blagosloveno deveto ’Veče Republike Srpske“, kazao je Anđelić.

Deveto po redu „Veče Republike Srpske“ svojim prisustvom uveličali su i Borislav Maksimović, iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Aleksandar Đedovac, direktor Pokrajinskog fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, genaral Milan Čeleketić i predsednik Saveza srpskih udruženja Severno-bačkog okruga, Miroslav Karan.

15766_5.jpg

U kulturno-metničkom delu programa nastupili su „Sinovi Manjače“ i vokalna solistkinja Mirjana Janus, KUD „Srce Knešpolja“, „Žubor Vrbanje“ i Dejan Anđelović, član subotičke etno grupe „Iskon“.

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

Free Robux

festivals("$this->lg"); ?>