Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor obišao restauriranu kuću u kojoj je nakada živeo bivši gradonačelnik Karolj Biro

20.04.2023.

Predsednik Skupštine grada Subotice i narodni poslanik, dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint), obišao je danas završene radove na adaptaciji, rekonstrukciji i restauraciji kuće koja je svojevremeno bila u vlasništvu nekadašnjeg gradonačelnika Subotice dr Karolja Biroa, u Ulici Braće Radić br. 7. Uz isticanje da su izvedeni radovi od višestrukog značaja, jer je, kako je rekao, reč o jednoj od najlepših građevina u našem gradu, dr Balint Pastor je izjavio da je zgradu 1897. godine projektovao Titus Mačković, jedan od najpoznatijih arhitekata u istoriji Subotice,  po nalogu Karolja Biroa koji tada još nije bio gradonačelnik Subotice, ali je gradonačelnik bio od 1902. do 1918. godine.|

15759_1.jpg

„Radovi na adaptaciji, rekonstrukciji i restauraciji zgrade simbolično su počeli 15. septembra 2022. godine, jer se tog datuma navršilo 110 godina od kada je gradonačelnik Karolj Biro predao na upotrebu Gradsku kuću i, istog popodneva, Vodotoranj, Muzički paviljon, Ženski štrand i Veliku terasu, u naselju Palić“, naveo je dr Balint Pastor.

Ova zgrada bila je ograđena od 2015. godine, kada se srušio balkon, podsetio je dr Balint Pator i dodao da je sada ulica bezbedna za pešake i da građani mogu da vide svu lepotu restauriranog objekta.

„Na taj način uspeli smo da sačuvamo od propadanja jednu zgradu koja je od istorijskog značaja za naš grad. Ovo što je urađeno bitno je i zbog toga što se na ovaj način odužujemo gradonačelniku, gradotvorcu Karolju Birou. U ovoj zgradi sada ima 16 stanova, a nekada je on tu živeo sam, sa svojom porodicom i poslugom. On je, po meni, najbolji i najpoznatiji gradonačelnik u istoriji našeg grada, ali je pred kraj svog života živeo u veoma teškim uslovima . Preminuo je, a da nije imao šta da jede, bio je u jednoj sobi koja mu je tu ostavljena nakon nacionalizacije, posle Drugog svetskog rata, u zimskom kaputu. Bez obzira na činjenicu da je mnogo uradio za ovaj grad, on od grada nije dobijao ni penziju. Nakon postavljanja njegove statue na platou ispred Gradske kuće, mi mu se i na ovaj način odužujemo“, naglasio je dr Balint Pastor.

On je kazao da je projekat realizovan u jednoj fazi, s tim da su prethodno obezbeđena sredstva u gradskom budžetu za izradu projektno-tehničke dokumentacije.

15759_2.jpg

„Nakon toga, u gradskom budžetu je obezbeđeno 15 miliona dinara kako bi se, s jedne strane, sredila fasada, a da bi se, s druge strane, rekonstruisao balkon koji je bio srušen. Objekat je vraćen u prvobitno stanje. Titus Mačković je već na kraju 19. veka tu koristio vrstu veštačkog kamena koji je u ovom delu Evrope korišćen tek između dva svetska rata. Inače, zgrada je projektovana u stilu neogotike i građena za potrebe tadašnjeg gradonačelnika Karolja Biroa koji je, istovremeno, gradio našu Gradsku kuću u stilu secesije koja je bila nešto što je najmodernije u to vreme, početkom 20. veka“, rekao je dr Balint Pastor.

Podvukao je da je Grad Subotica ovu zgradu stavio pod svoje starateljstvo, u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, jer je ovo sada privatna svojina sa 16 stanova.

„Ova zgrada je i od istorijskog značaja za naš grad, i zbog Karolja Biroa, i zbog same građevine. Sve je urađeno po propisima kako bi grad mogao da investira, jer stanari nisu mogli, niti im je zadatak, da u takve zgrade investiraju tako velike iznose“, kazao je dr Balint Pastor.

Prema njegovim rečima, prilikom ove rekonstrukcije vraćeni su na vrh građevine datum, odnosno godina projektovanja zgrade, kao i, nakon nekoliko decenija, neki ukrasni elementi.

15759_3.jpg

„Nadam se da ćemo do kraja ovog mandata uspeti da postavimo spomen-ploču na ovu zgradu kako bi ljudi znali čija je ovo bila kuća i zašto je značajna za Suboticu. Cilj i namera nam je, a mislim da bi to bilo i nešto najprirodnije, da i Karolj Biro ima svoju ulicu. Želeli bismo da deo Ulice Braće Radić, od Biblioteke do ulice Maksima Gorkog, nosi njegovo ime, ali o tome još treba da razgovaramo. Nije slučajno što u ovom mandatu nismo dirali u nazive ulica u Subotici, jer prvo treba da se završi jedan projekat davanja imena ulicama koje nemaju  svoje ime, a takvih ima više desetina. Tek kada se to završi, tek onda možemo da pristupimo promeni naziva određenih ulica, ali nije normalno da Karolj Biro nema svoju ulicu u Subotici“, zaključio je dr Balint Pastor.

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticePrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

InformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице

Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>