Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Gradonačelnik Bakić: Grad će i ubuduće voditi odgovornu politiku prema romskoj zajednici

05.04.2023.

Povodom Svetskog dana Roma, koji se obeležava 8. aprila, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se danas, u Gradskoj kući, sa predstavnicima romske nacionalne manjine ovog grada. Gradonačelnik Bakić je, tim povodom, izjavio da će Grad Subotica i ubuduće voditi odgovornu politiku kada je reč o pružanju podrške Romima i Romkinjama, jer su oni, kako je rekao, deo naše zajednice i tako moraju biti uvaženi i prihvaćeni.

 15738_1.jpg

„Tokom srdačnog susreta sa predstavnicima romske zajednice našeg grada dotakli smo se brojnih tema, detektovali određene probleme koje ćemo rešavati u narednom koraku i saglasili u oceni da je Grad Subotica u proteklom periodu bio posvećen poboljšanju kvaliteta života Roma i Romkinja i njihovoj integraciji u društvo“, kazao je Bakić.

On je podsetio da je početkom novembra 2022. godine, na sednici Skupštine Grada Subotice, usvojen Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja Roma i Romkinja za period  od 2022. do 2027. godine.

„U tom dokumentu, koji obuhvata šest oblasti, pored obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja, socijalne i zdravstvene zaštite, prvi put je uključena i oblast kulture koja je, kao što znate, veoma značajna i za romsku zajednicu“, rekao je Bakić.   

Dodao je da je za podršku romskoj zajednici u budžetu Grada Subotice ove godine opredeljeno 1.550.000 dinara i naveo da je 400.000 dinara namenjeno za realizaciju „ROMACTED“ – druge faze programa, 800.000 dinara za kupovinu udžbenika, a 350.000 dinara za unapređenje uslova stanovanja.

 15738_2.jpg

Gradonačelnik Bakić je naglasio da će povodom obeležvanja Svetskog dana Roma, romska zastava i ove godine tradicionalno biti postavljena na balkonu Gradske kuće, kao i na objektima mesnih zajednica „Peščara“, „Mali Bajmok“ i „Čantavir“ gde živi veliki broj Roma i Romkinja.  

„Grad Subotica će i ubuduće voditi odgovornu politiku kada je reč o pružanju podrške Romima i Romkinjama, jer su oni deo naše zajednice i tako moraju biti uvaženi i prihvaćeni. Koristim ovu priliku da izrazim zahvalnost romskim koordinatorima, pedagoškim asistentima i zdravstvenom medijatoru na predanom radu, izvanrednoj saradnji i odličnoj komunikaciji između lokalne samouprave i romske zajednice, ali i da svim sugrađanima i sugrađankama romske nacionalnosti čestitam Svetski dan Roma. U znak podrške, obraćanje ću završiti sloganom: ’O Romima sa Romima’“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Romski koordinator Grada Subotice Stevan Nikolić zahvalio se gradonačelniku Bakiću na lepim rečima,  kao i lokalnoj samoupravi i institucijama koje su, kako je rekao, pokazale da su i Romi građani Subotice.

 15738_3.jpg

Podvukao je da Grad Subotica ima instrumente, Lokalni akcioni plan, kao strateški dokument, i  Savet za unapređenje položaja Roma i Romkinja što su elementi koji omogućavaju romskoj zajednici da institucionalno rešava probleme sa kojima se suočava. 

„Na taj način romska zajednica dobija prostor da zajedno sa drugim nacionalnim zajednicama  učestvuje u kreiranju interkulturalnog duha u Subotici po kome je ona i poznata. Odnos lokalne samouprave prema romskoj zajednici prepoznala je i međunarodna zajednica. Tako smo dobili krila, otvoreni prostor da možemo da konkurišemo, da nastavljamo programe koji daju podršku lokalnoj samoupravi da pokaže svoju odgovornost u prihvtanju inicijativa romske zajednice kako bi oni rešavali svoje prioritete“, rekao je Stevan Nikolić.

Prema njegovim rečima program „ROMACTED II“ realizuje se u sedam zemalja Zapadnog Balkana i Turskoj, a u Srbiji u 14 gradova i opština.

„Slogan ’O Romima s Romima’ nije samo floskula. Mi to, praktično, primenjujemo od kada imamo dva koordinatora, lokalne instrumente i na taj način pokazujemo da romska  zajednica počinje da bude vidljiva, ravnopravna sa drugim zajednicama“, kazao je Nikolić i svim Romima i Romkinjama sveta čestitao Svetski dan Roma.

15738_4.jpg

Sastanku u Zelenoj sali Gradske kuće prisustvovali su i sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Grada Subotice Jasmina Stevanović, predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma i Romkinja Grada Subotice Ilija Đukanović, koordinator za romska pitanja Grada Subotice Klaudija Kurina, zdravstveni medijator Ljubinka Gluščević i predstavnik muzičara Mihael Kurina.

 15738_5.jpg

 

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

Free Robux

festivals("$this->lg"); ?>