Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Dačić i Grlić Radman: Važno je smanjiti razlike u stavovima Beograda i Zagreba

28.01.2023.

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar inostranih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman postigli su večeras u Subotici dogovor o koracima koji imaju za cilj da se smanje razlike u stavovima Beograda i Zagreba, kako otvorena pitanja ne bi opterećivala Srbe u Hrvatskoj i Hrvate u Srbiji. Dačić je, nakon razgovora sa Grlić Radmanom, naveo da je tokom sastanka ocenjeno da, bez obzira na to što mislimo različito o pitanjima iz prošlosti, moramo da tražimo načine i mehanizme za saradnju.|

 15610_1.jpg

On je preneo da obojica pozdravljaju okvir razgovora koji su postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Hrvatske Andrej Pleković na Samitu u Davosu.

Prvi potpredsednik Vlade je ukazao na to da je sa Grlić Radmanom postigao dogovor da u narednim mesecima bude pripremljena platforma za njihov bilateralni sastanak.

Dačić je istakao da je dogovoreno da u narednih mesec dana bude održan sastanak saradnika ministarstava spoljnih poslova Srbije i Hrvatske, koji bi trebalo da naprave pregled pitanja koja će biti predmet razgovora na bilateralnom susretu.

Neophodno je, kako je rekao, da se napravi analiza stanja i spisak pitanja kojima će se Beograd i Zagreb baviti, kao i da se vidi ko će sa strane Srbije biti nacionalni kordinator za saradnju sa Hrvatskom.

 15610_2.jpg

On je najavio da će ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević sa Grlić Radmanom, koji je ministar za spoljna i evropska pitanja, razgovarati o iskustvima Hrvatske vezanim za evropske ingeracije, kao i pitanjima vezanim za određena poglavlja.

Dačić je, takođe, pozdravio saradnju Srba u Hrvastskoj i Hrvata u Srbiji i kao pozitivno ocenio to što Srbi učestvuju u vlasti u Hrvatskoj, kao i to što važnu ulogu u Vladi Srbije ima ministar Tomislav Žigmanov, koji je aktivan i u bilateralnim odnosima dveju zemalja.

Istovremeno, prvi popredsednik Vlade je izrazio zadovoljstvo zbog toga što ima priliku da prisustvuje „Velikom prelu“ - jednoj od manifestacija vezanih za Hrvate u Srbiji.

Ministar inostranih poslova Hrvatske je naglasio da je u interesu građana da zvaničnici dveju zemalja sarađuju, Naveo je naredne korake u odnosima dveju zemalja, od rada na inventaru prioritetnih pitanja o kojima će se razgovarati, do dolaska ministarke za evropske integracije Tanje Miščević u Zagreb, jer je, kako je naglasio Hrvatskoj u interesu pomoć i podrška Srbiji na evropskom putu.

 15610_3.jpg

Dodao je da je tokom večerašnjeg razgovora predstavio plan koji podrazumeva sastanak pomoćnika ministara spoljnih poslova dveju zemalja, dok će sledeća stavka biti sastanak koordinatora za otvorena pitanja na nivou državnih sekretara.

Ministar je ukazao na to da Hrvatska ima osobu koja će biti nadležna za odnose sa Srbijom i da očekuje da Srbija imenuje svoju, uz napomenu da je ta osoba u rangu zamenika ministra.

Dobra vest je to što će se nastaviti rad na rasvetljavanju sudbine nestalih, a Hrvatska traga za 1.816 ljudi, istakao je on i dodao da predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović u ponedeljak, 30. januara, stiže u Zagreb, gde će se sastati sa svojom koleginicom iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

 15610_4.jpg

Nakon njihovog obraćanja medijima, u holu ispred Plave sale u Gradskoj kući, gradonačelnik  Subotice Stevan Bakić uručio je ministrima Dačiću i Grlić Radmanu prigodne poklone.  

Ministri Ivica Dačić, Goran Grlić Radman, gradonačelnik Stevan Bakić, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac, ministar Srbije za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov, koji je i lider Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, državni sekretar  Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, zastupnik u Hrvatskom saboru Goran Ivanović i predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić bili su gosti tradicionalne manifestacije – „Velikog prela“ koje je održano u fiskulturnoj sali Tehničke škole „Ivan Sarić“.

Gradonačelnik Stevan Bakić je, obraćajući se prisutnima, rekao da mu je izuzetna čast što je u prilici da ih - u ime Grada Subotice i lično ime – pozdravi i da im se obrati na večerašnjem „Velikom prelu“, tradicionalnoj manifestaciji koja neguje običaje i kulturu hrvatske nacionalne zajednice na ovim prostorima.

 15610_5.jpg

„Subotica je jedan moderan, multikulturalni grad evropskog šarma na šta smo svi mi Subotičani ponosni. To je nešto po čemu je Subotica specifična i po čemu će uvek biti posebna. Ovom prilikom pozivam sve druge da se ugledaju na taj zajednički život u našem gradu. Lokalna samouprava će podržavati sve institucije koje se bave očuvanjem identiteta hrvatske nacionalne zajednice, kao i svih drugih nacionalnih zajednica koje žive na teritoriji grada Subotice. Ono što je moja želja na kraju jeste da se večeras svi lepo provedete i da ovo večerašnje prelo bude i korak napred u razumevanju i jačanju zajedništva“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

15610_6.jpg

Manifestacija „Veliko prelo“ u Subotici je prvi put održana 1879. godine.

 

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticePrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

InformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице

Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>