Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Održana završna konferencija projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš”

20.12.2022.

Danas je, u Velikoj većnici Gradske kuće, održana završna konferencija projekta „Zaštita biodiverziteta  i voda jezera Palić i Ludaš” (ECOLACUS). Konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tim povodom, istakao kako odluka da Vlada Nemačke preko svoje  Razvojne „KfW“ banke sredstva koja su bila namenjena za rešavanje problema biodiverziteta na području Balkana usmeri ka Subotici nije doneta bez razloga.

15540_1.jpg

„Nakon više ekspertskih misija za procenu uspešnosti projekta ’Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš’, Vlada Nemačke je konstatovala da jedino lokalna samouprava Subotica ima kapacitet za realizaciju projekta i uradila je potrebne aktivnosti kako bi se sva sredstva u potpunosti utrošila i projekat uspešno realizovao“, kazao je gradonačelnik Bakić.

Naveo je da je u okviru aktivnosti koje je uradila subotička lokalna samouprava usvojen Plan za unapređenje ekološkog stanja Palićkog jezera i njegove okoline; završen Master plan odvođenja otpadnih voda naselja Palić; urađena kompletna projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju kanalizacione mreže u naselju Palić; pirikupljno više od 750 potpisanih izjava kojom budući korsnici potvrđuju priključenje na kanalizacionu mrežu; uspostavljen mehanizam upravljanja javnim zelenim površinama; usvojen Plan detaljne regulacije za jezero Ludaš i obezbeđena sredstva u budžetu Grada Subotice za eksproprijaciju zemljišta.

„Ovaj projekat, u koji je Nemačka razvojna ’KfW’ banka ukupno uložila 7,8 miliona evra, dok je Grad Subotica opredelio oko jedan milion evra, zvanično je otpočeo u novembru 2017. godine, potpisivanjem Posebnog sporazuma između ’KfW’ banke, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Grada Subotice, JKP ’Vodovod i kanalizacija’ Subotica i JP ’Palić-Ludaš’ Subotica. Da je projekat uspešno realizovan, govori i činjenica da je u svom promotivnom spotu ’KfW“ svoju uspešnu dvadesetogodišnju saradnju sa Nemačkom uvrstio kao primer projekat ’Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš’“, istakao je gradonačelnik Stevan Bakić.

15540_5.jpg

Dodao je da je u okviru projekta izgrađeno 22 kilometra kanalizacione mreže u naselju Palić, crpna stanica i potisni vod u dužini od pet kilometara, kao i da je unapređen rad prečistača otpadnih voda u Subotici.

„Osim toga, izgrađen je zeleni zaštitni pojas oko jezera Palić i jezera Ludaš, sa platformama, osmatračnicama i odmorištima, kao i pešačko-biciklistička staza na obali jezera Palić. Izvršena je i biomanipulacija, izlov korovskih vrsta ribe, što u kombinaciji sa navedenim investicionim merama ima za cilj očuvanje biološke raznovrsnosti i poboljšanje kvaliteta vode u jezeru Palić i jezeru Ludaš“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

On je, na kraju obraćanja, izrazio zahvalnost Vladi Republike Srbije, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Vladi Nemačke, „KfW“ banci, Nemačkoj organizaciji za međunardnu saradnju, preduzećima učesnicima u projektu – JKP „Vodovod i kanalizacija“ i JP „Palić-Ludaš“, „Park Paliću“ d.o.o i Konsultanskoj kući „Posh and Partners“, kao i svim zaposlenima u lokalnoj samoupravi koji su doprineli realizaciji ovog projekta.

O tehničkim detaljima ovog projekta govorio je zamenik gradonačelnika Imre Kern koji je izneo i jednu podudarnost.

 15540_3.jpg

„Juče je u Montrealu na velikoj međunarodnoj konferenciji usvojen program zaštite biodiverziteta u svetskim razmerama, data je inicijativa da se velika sredstva izdvoje za zaštitu biodiverziteta i ono što je vrlo značajno traži se od svih učesnika u svetu da se povećaju zaštićene zone u okviru i morskih i suvozemnih površina. Ovo  kažem zato što smo mi, kao grad Subotica, to davno prepoznali i puno smo učinili da stavimo pod zaštitu određene teritorije u gradu, severne teritorije grada Subotice, pod zaštitom su i Palićko i Ludaško jezero. Mislim da je to vrlo značajno za buduća pokoljenja,  jer smo mi naslediili životnu sredinu od naših predaka i naša je obaveza  da predamo zaštićenu životnu sredinui našim potomcima“, istakao je Imre Kern.

On je dodao da će grad Subotica u narednom periodu preuzeti sve obaveze  da se sve što je urađeno u smislu zaštite životne sredine adekvatno koristi i unapredi.

15540_4.jpg

Na završnoj konferenciji projekta „Zaštita biodverziteta jezera Palić i Ludaš“, prisutnima u Velikoj većnici Gradske kuće obratili su se i PR Konsultanta „Posh and Partners“ na ovom projektu, Jelena Misita, i predstavnik Konsultanta „Posch and Partners“, Marko Stojčić.

 

 

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

Free Robux

festivals("$this->lg"); ?>