Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Dr Balint Pastor stavio u funkciju audiovizuelnu prezentaciju Sinagoge

14.12.2022.

Predsednik Upravnog odbora Fondacije „Subotička Sinagoga” dr Balint Pastor stavio je danas u funkciju audiovizuelnu prezentaciju Sinagoge i rampu za osobe sa invaliditetom, uz prisustvo predsednika Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvana Pastora, vodećeg konzula Generalnog konzulata  Mađarske u Srbiji  Gabora Čigea, Arpada Fremnoda, koji će finkciju predsednika Mađarskog nacionalnog saveta  obavljati u narednom mandatu i Roberta Sabadoša iz Jevrejske opštine Subotica.  Ovom prilikom, dr Balint Pastor je rekao da se danas završio jedan proces koji je trajao godinama i da „sa današnjim danom 14. decembrom 2022. godine  možemo da kažemo da je u potpunosti završen proces obnove  subotičke Sinagoge“.

„Objekat je  nakon nekoliko decenija propadanja predat u funkciju 26. marta 2018. godine, a  od 20. januara 2019. godine dočekuje posetioce. Što se tiče posetilaca i njihovog broja, možemo da kažemo da je subotička Sinagoga dragulj i turističke ponude našeg grada i to podvlače podaci broja posetilaca. Te prve godine, 2019. imali smo u Sinagogi 20.000 posetilaca, ovaj broj se smanjio za vreme kovid godina, ali me izuzetno raduje što već sada, početkom decembra 2022. godine, možemo da kažemo da ćemo imati približno 20.000 posetilaca koliko smo ih imali i 2019. godine. Kada tome dodamo i oko 10.000 posetilaca, gostiju na našim koncertima, a bilo ih je ukupno 16 ove godine, onda to znači da je ove godine više od 30.000 ljudi posetilo Sinagogu“, rekao je dr Balint Pastor.

On je naglasio da je subotička Sinagoga jedina Sinagoga na svetu koja je izgrađena u stilu mađarske varijante secesije i da svaku priliku treba iskoristiti da se kaže i da se podseti da je ovaj objekat nakon više decenija propadanja obnovljen zahvaljujući sredstvima Vlade Mađarske u visini od tri miliona evra, kao i  sredstvima sa različitih nivoa vlasti Republike Srbije u visini od  750.000 evra. Dodao je da je ovaj objekat 30. septembra koncertom na orguljama i naučnom konferencijom obeležio 120 godina postojanja.

„U prethodnim godinama smo obogatili sadržaj ovog objekta koji svakako ima verski, ali i  kulturni, odnosno turistički karakter. Imamo novi web sajt, novu web prezentaciju na četiri jezika, you tube kanal, prisutni smo na društvenim mrežama, uveli smo mogućnost plaćanja  karticom i wi-fi internet na teritoriji čitavog objekta. Te stvari možda zvuče kao banalne, tehničke i nebitne, ali mislim da su izuzetno bitne sa turističkog aspekta. Danas se završava ovaj projekat i ovaj proces zbog toga što ćemo predati audiovizuelnu prezentaciju Sinagoge i pustićemo u funkciju rampu za osobe sa invaliditetom. Radi se o stalnoj postavci u vidu interaktivne digitalne izložbe, o dva velika monitora  koja se stručno zovu pokretni kiosci sa ekranom na dodir i to  je jedan element ove stalne digitalne izložbe. Drugi element su elektronski vodiči, imamo ih ukupno 24 komada“, istakao je dr Balint Pastor.

15520_6.jpg

Putem ove audiovizuelne prezentacije, kako je objasnio dr Balint Pastor, mogu se dobiti informacije o Subotici, o istorijatu Subotičkih Jevreja, o najbitniojim predstavnicima privrede i kulture  iz istorije našeg grada sa jevrejskim poreklom, kao i o istoriji Sinagoge, istoriji izgradnje odnosno rekonstrukcije Sinagoge nakon više decenija  propadanja.

„Želeo bih da se zahvalim Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine, jer je ova stalna postavka realizovana uz finansijsku pomoć Nacinalnog saveta mađarske nacionalne manjine, preduzećeu ’ICB TECH’ koji su bili izvođači radova. Želeo bih, svakako, da se zahvalim i  stručnim licima, stručnjacima koji su autori ove stalne postavke kao i prevodiocima, jer možemo biti ponosni, pošto je sve ovo o čemu sam govorio pristupačno na svim jezicima u službenoj upotrebi u našem gradu: na srpskom, mađarskom, hrvatskom, bunjevačkom, kao i na engleskom, nemačkom i na hebrejskom jeziku što smatram izuzetno bitnim, s obzirom na  osnovnu namenu ovog objekta. Kada se govori o rampi za osobe sa invaliditetom nećemo praviti neku posebnu priomopredaju, zbog toga što smatram nečim što je najprirodnije, najnormalnije da sve javne zgrade imaju ove rampe zahvaljujući kojima  osobe sa invaliditetom, slabovidi, ali i porodice sa malom decom na lakši način mogu da uđu u zgradu Sinagoge“, podvukao je dr Balint Pastor.

Direktor kompanije „ICB TECH“, Aleksandar Peić, objasnio je da se radi o  multuimedijalnim kioscima koji poseduju sadržaj na sedam jezika.

„Uređaji su sa ekranom na dodir i jednostavni su za korišćenje.  Pored multuimedeijalnih kioska, imamo i 24 audiovodiča. To su uređaji koji pružaju audio sadržaj, dakle posetilac po ulasku u Sinagogu dobije  uređaj, stavi slušalice i može da posluša kratak uvod  o Subotici i Sinagogi, zatim dok šeta kroz Sinagogu može da posluša više detalja o samoj Sinagogi. Ovi uređaji su pogodni za korišćenje slabovidima, jer je moguće lako povećavati tekst i fotografije  dok su audiovodič uređaji pogodni da ih koriste i slepe osobe, pošto imaju ugravirane Brajeve brojeve na sebi“, rekao je Aleksandar Peić.

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

Free Robux

festivals("$this->lg"); ?>