Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Uručeni ključevi od 44 stana za izbeglice iz BiH i Hrvatske

09.12.2022.

U Subotici su danas uručeni ključevi od 44 stana za izbegličke porodice iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske izgrađeni u okviru Potprojekta 8 Regionalnog stambenog programa (RSP) u Republici Srbiji. Ceremoniji svečanog uručenja ključeva prisustvovali su šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Emanuel Žiofre, ambasador Austrije Kristijan Ebner, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, drugi sekretar ambasade SR Nemačke u Srbiji, Daniel Mohseni, šefica Odeljenja za integraciju UNHCR-a u Srbiji, Ivana Jelić, direktor Jedince za upravljanje projektima u javnom sektoru Dušan Kovačević, komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije, Nataša Stanisavljević, predstavnici drugih državnih i međunarodnih organizacija i institucija i brojni građani.

 15506_1.jpg

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je, tim povodom, rekao kako smo na današnji dan za jedan važan korak bliži ostvarivanju jednog od strateških državnih ciljeva da izbegla i raseljena lica na teritoriji Srbije imaju rešeno stambeno pitanje.

„Zajedno sa Komesarijatom za izbeglice, uz snažnu podršku predsednika  Republike Srbije Aleksandra Vučića, Grad Subotica u kontinuitetu radi na trajnom zbrinjavanju izbeglih i interno raseljenih lica, ne samo kroz izgradnju stambenih objekata nego i kroz kupovinu seoskih  kuća i obezbeđivanje paketa i  građevinskog materijala, kako bi se obezbedio krov nad glavom za ljude koji su zbog oružanih sukoba u periodu od 1991. do 1995. godine morali da napuste svoje domove i zavičaje, spas potraže na teritoriji ovog grada i tu se trajno nastane“, istakao je gradonačelnik Bakić.

Ali tu nije kraj, kazao je Bakić, i dodao da je uveren da ćemo udruženim snagama na svim nivoima raditi na tome da život onih koji su prognani sa svojih ognjišta – a neki od njih, nažalost, ostali i bez svojih najmilijih – učinimo što boljim.  

„Uspeli smo, kao država, da poboljšamo život svakog građanina Srbije, bez obzira da li su oni rođeni ovde ili su nakon ratova devedesetih godina našli ovde utočište. Uspećemo i u nastojanju da Subotica postane mesto u kome ćete zbog radosti sadašnjeg trenutka zaboraviti bolnu prošlost i okrenuti se ka svetloj budućnosti”, podvukao je Bakić.

 15506_2.jpg

Istakao je da je ovaj projekat primer zajedničkih nastojanja mnogo aktera na tom putu, i da zato želi da se u ime Grada Subotice zahvali donatorima, Evropskoj uniji, UNHCR-u, Komesarijatu za  raseljena i izbegla lica kao i svim drugim partnerima koji su učestvovali u ovom projektu.

Naveo je da su kroz ovaj projekat 32 stana namenjena za korisnike sa izbegličkim statusom, dok će 12 stanova nastanjivati korisnici koji će u budućnosti uživati uslugu socijalnog stanovanja pod zaštićenim uslovima.

„To je, istovremeno, i potvrda više da se u našem radu vodimo principima da ono što obećamo uvek i ispunimo. Znam da su mnogi od vas sa nestrpljenjem čekali kada ćete moći da se uselite. Danas je taj dan, a ja vam sada od srca čestitam, i od srca poručujem da su godine neizvesnosti iza vas. Na ovaj način pokazujemo da Republika Srbija i Komesarijat za izbeglice i migracije brine o vama, i sa ponosom konstatujem da vi danas započinjete važan korak ka sigurnijem i boljem životu. Sa partnerima i donatorima, kojima se iskreno zahvaljujem na pomoći, imali smo zajednički interes, a najvažniji je da vam pomognemo da stvarate novi život, da ovde ostanete, da školujete vašu decu, radite, da umnožavate svoje porodice i budete deo ove naše zajednice”, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Ambasador Emanuel Žiofre rekao je da je veoma zadovoljan što prisustvuje dodeli ključeva za 44 stana za izbegličke porodice koji će time započeti novi život i imati priliku da dostojanstveno žive pod sopstvenim krovom.

15506_3.jpg 

„Ove porodice  su propatile u ratnim devedesetim godinama zbog ratova na prostoru bivše Jugoslavije i sada su konačno doživele trenutak kada će moći da imaju bolji život okrenut budućnosti“, istakao je Žiofre.

On je naglasio da je Evropska unija zajedno sa svojim partnerima vredno radila  na tome da se zbrinu brojne porodice i da je za izgradnju stambenih objekata uložila 196 miliona evra.

„Uspeli smo do sada da obezbedimo 6.600 stambenih jedinica od ukupno planiranih 7.548, dakle vrlo smo blizu postizanja našeg cilja. Zahvalio bih se svim partnerima koji su učestvovali na ovom projektu, posebno onima koji su radili na samoj realizaciji, kao što je  Komesarijat za  izbeglice i raseljena lica, takođe Jedinica za implementaciju projekta u Vladi i naravno lokalnim opštinama. Takođe bih se zahvalio gradonačelniku na velikoj posvećenosti ovom i drugim projektima koji su vezani za socijalnu politiku. Kroz te programe mi obezbeđujemo dostojanstven život i krov nad glavom mnogim ugroženim porodicama“, rekao je Žiofre.

15506_4.jpg

Da uživaju u svojim novim domovima, na novom, srećnijem životu i useljenju stanarima u ulici Ive Senjanina 1, poželeli su i Ivana Jelić, Dušan Kovačević i Nataša Stanisavljević.

U ime korisnika koji su danas dobili ključeve svog novog doma obratila se Rajka Babić i zahvalila svima koji su učestvovali u ovom projektu koji je njima obezbedio krov nad glavom i veru u bolju budućnost.

15506_5.jpg

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

 15506_6.jpg

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

Free Robux

festivals("$this->lg"); ?>