Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Gradonačelnik Bakić se sastao sa ambasadorom Meksika Karlosom Feliksom

23.11.2022.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se danas sa ambasadorom Sjedinjenih Meksičkih Država u Srbiji, Karlosom Isaurom Feliksom Koronom. Prijem u Gradskoj kući upriličen je povodom izložbe „Meksiko u istorijskoj štampi Srbije” koju je ambasador Meksika danas svečano otvorio u prostorijama subotičke Fondacije „Danilo Kiš“. Uz isticanje da je imao čast da se sastane sa ambasadorom Meksika Karlosom Feliksom, gradonačelnik Bakić je, obraćajući se medijima nakon sastanka u Zelenoj sali Gradske  kuće, naveo da je tokom srdačnog i otvorenog susreta Njegovoj ekselenciji predstavio sve potencijale Subotice, kao i najbitnije razvojne projekte.|

 15482_1.jpg

„Razgovarali smo i o mogućnostima uspostavljanja saradnje našeg grada kako sa meksičkom ambasadom, tako i sa samom državom Meksiko. Analizirali smo odnose između Srbije i Meksika i naš zajednički stav je da su oni tradicionalno dobri i prijateljski, da su zasnovani na međusobnom poštovanju, razumevanju i podršci, kao i na snažnom zalaganju obe države za poštovanje međunarodnog prava. Njegovoj ekselenciji sam izrazio veliku zahvalnost zbog dosledne politike i principijelnog stava Meksika po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, kao i po pitanju nepriznavanja samoproglašene nezavisnosti Kosova“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Dodao je da će ambasador Karlos Feliks danas svečano otvoriti izložbu pod nazivom „Meksiko u istorijskoj štampi Srbije” u prostorijama Fondacije „Danilo Kiš“, i pozvao Subotičane da je posete.   

 15482_2.jpg

„Ova izložba, kao i istoimeni digitalni portal, organizovana je u čast 76 godina neprekidnih diplomatskih odnosa Srbije i Meksika, koji su uspostavljeni u maju 1946. godine. Verujem da će naše dve države i dalje negovati prijateljske odnose i da će Meksiko uvek ostati blizak narodu Srbije. Verujem, takođe, da će u godinama pred nama doći do veće saradnje našeg grada i ovog regiona sa Meksikom, kao i da će ukupna robna razmena između Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga i Meksika, koja je u periodu januar-septembar ove godine iznosila 4,6 miliona dolara, biti znatno veća“, zaključio je gradonačelnik Bakić.

Ambasador Meksika Karlos Feliks zahvalio se gradonačelniku Subotice na ljubaznom prijemu, ističući da je „gospodin Bakić zaista jedan od primernih gradonačelnika koje ova zemlja ima“.

„Razgovrali smo o mogućnosti udruživanja Subotice sa jednim gradom u severnom delu Meksika i zahvaljujući ovom interesovanju radićemo na uspostavljanju saradnje sa tim sestrinskim gradom. Zahvaljujući gradonačelniku, stekao sam uvid o svim potencijalima koje ima Subotica, kao i ova regija. Došli smo do zaključka da ćemo raditi na povezivanju i jačanju saradnje između Meksika i Subotice“, naglasio je Karlos Feliks.

15482_5.jpg

Regija severnog Meksika po svojim karakteristikama podseća na Suboticu, rekao je on i naveo da su to upravo oni delovi koji predstavljaju potencijal za saradnju u oblasti autoindustrije, elektronike i elektrika, kao i da će se na tome ubuduće raditi.

„Zahvaljujući saradnji sa gradonačelnikom danas smo prvi put u poseti Subotici, gde ćemo predstaviti izložbu koja nam pokazuje istorijsku arhivu naših država. Kao što je gradonačelnik istakao, veze između Meksika i Srbije su izuzetno jake i prijateljske i tokom godina su se razvijale. Upravo to je i bio jedan od razloga zbog kojih je Meksiko oduvek podržavao suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u vezi sa Kosovom. Želim da se zahvalim gradonačelniku na divnom prijemu na toplini s kojom je dočekao i mene, i državu Meksiko“, podvukao je Karlos Feliks.

15482_3.jpg

Nakon obraćanja medijima, ambasador Karlos Feliks je u prostorijama Fondacija „Danilo Kiš“ otvorio izložbu „Meksiko u istorijskoj štampi Srbijeˮ na kojoj su predstavljeni najzanimljiviji članci sa istoimenog digitalnog portala koji prezentuje 353 članka iz istorijske štampe Srbije o Meksiku u periodu od 1844. do 1953. godine. Subotičani će ovu izložbu moći da pogledaju do 14. decembra 2022. godine.

 15482_4.jpg

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticePrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

InformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице

Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>