Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Gradonačelnik Bakić otvorio audio izložbu „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“

29.09.2022.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić otvorio je sinoć audio izložbu „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“ u galerijskom prostoru Fondacije „Danilo Kiš“ i tom prilikom istakao da je Drugi svetski rat kao najveće gubilište čovečanstva celom ljudskom rodu doneo mnogo zla, ali i do tada nepoznat pojam – genocid, a da su Srbi, nažalost, jedni od onih koji su prvi morali da shvate šta znači taj termin i to ne samo u književnom i naučnom obliku.

 15355_1.jpg

„Najveći logor smrti na Balkanu – logor Jasenovac, ili kako su ga Nemci sami zvali balkanski Aušvic, je logor u kome je stradalo između 22.000 i 24.000 dece do deset godina, logor u kome je ubijeno između 750.000 i 800.000 ljudi, u najvećem broju Srba, Jevreja i Roma. Posle 77 godina ćutanja, zabrane i uterivanja straha da se ne priča o srpskim žrtvama, stradanje Srba je konačno postalo tema od nacionalnog značaja i to zahvaljujući odgovornoj i državničkoj politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je gradonačelnik Bakić i dodao da je nedavno pokrenuta inicijativa o izgradnji memorijalnog kompleksa i muzeja žrtava stradalih u logoru Jasenovac u saradnji sa Republikom Srpskom.

Naglasio je da ova izložba treba da podseti, opomene, ali i nauči mlade koliko su naši preci skupo platili slobodu. 

 15355_2.jpg

„Danas, kada su pred srpskim narodom nepredvidiva vremena, jedinstvom, duhom i sećanjem na naše žrtve opstaćemo i sačuvaćemo svoj narod, svoju slavnu prošlost ali i svoju budućnost, i izboriti se sa svim problemima koji su pred  nama. Neka je slava i večno hvala svim žrtvama logora Jasenovac“, kazao je gradonačelnik Bakić.

Predstavnik produkcijskog i kreativnog tima izložbe Jovana Blanuša je, obraćajući se prisutnima, izrazila zahvalnost gradonačelniku Stevanu Bakiću, Gradu Subotici i Fondaciji „Danilo Kiš“ što su omogućili gostovanje izložbe „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“ u ovom gradu.

15355_3.jpg 

„Ovo nije klasična izložba i večeras nećete imati priliku da vidite slike, fotografije, pojave i statistiku. Ovo je audio interaktivna izložba koja se služi fenomenom, odnosno osnovama primenjenog pozorišta i modernih tehnika dramskog narativa. Ono što želimo da poručimo ovom izložbom jeste da žrtve nisu samo statistika i broj i molimo vas da saslušate pažljivo priče i da zapamtite imena žrtava“, kazala je, između ostalog, Jovana Blanuša.

Izložba donosi osam zvučnih zapisa, radiofonskih priča o žrtvama logora Jasenovac, interaktivna je i pruža mogućnost posetiocima da kroz niz dramskih aktivnosti postanu učesnici i ko-kreatori priča.

15355_4.jpg

Iako inspirisana istorijskim događajima, ova izložba nije istorijska po karakteru. Izložba „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“ koristi jedinstveni pristup temi logora Jasenovac. Ona predstavlja svojevrsnu ličnu umetničku refleksiju izvedenu u audio formi koja omogućava posetiocima da sami, vođeni naratorom i svojom imaginacijom stvore slike i na taj način „vide“ Jasenovac.

Poruka izložbe, čiji su autori Darko Nikolić i Bogdan Španjević, zasnovana je na tome da nas Jasenovac uči da budemo zagledani u život a ne u smrt, u svetlost a ne u tamu. Simbol smrti postaje simbol života.

  

 

 

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

Free Robux

festivals("$this->lg"); ?>