Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Gradonačelnik Bakić otvorio audio izložbu „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“

29.09.2022.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić otvorio je sinoć audio izložbu „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“ u galerijskom prostoru Fondacije „Danilo Kiš“ i tom prilikom istakao da je Drugi svetski rat kao najveće gubilište čovečanstva celom ljudskom rodu doneo mnogo zla, ali i do tada nepoznat pojam – genocid, a da su Srbi, nažalost, jedni od onih koji su prvi morali da shvate šta znači taj termin i to ne samo u književnom i naučnom obliku.

 15355_1.jpg

„Najveći logor smrti na Balkanu – logor Jasenovac, ili kako su ga Nemci sami zvali balkanski Aušvic, je logor u kome je stradalo između 22.000 i 24.000 dece do deset godina, logor u kome je ubijeno između 750.000 i 800.000 ljudi, u najvećem broju Srba, Jevreja i Roma. Posle 77 godina ćutanja, zabrane i uterivanja straha da se ne priča o srpskim žrtvama, stradanje Srba je konačno postalo tema od nacionalnog značaja i to zahvaljujući odgovornoj i državničkoj politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je gradonačelnik Bakić i dodao da je nedavno pokrenuta inicijativa o izgradnji memorijalnog kompleksa i muzeja žrtava stradalih u logoru Jasenovac u saradnji sa Republikom Srpskom.

Naglasio je da ova izložba treba da podseti, opomene, ali i nauči mlade koliko su naši preci skupo platili slobodu. 

 15355_2.jpg

„Danas, kada su pred srpskim narodom nepredvidiva vremena, jedinstvom, duhom i sećanjem na naše žrtve opstaćemo i sačuvaćemo svoj narod, svoju slavnu prošlost ali i svoju budućnost, i izboriti se sa svim problemima koji su pred  nama. Neka je slava i večno hvala svim žrtvama logora Jasenovac“, kazao je gradonačelnik Bakić.

Predstavnik produkcijskog i kreativnog tima izložbe Jovana Blanuša je, obraćajući se prisutnima, izrazila zahvalnost gradonačelniku Stevanu Bakiću, Gradu Subotici i Fondaciji „Danilo Kiš“ što su omogućili gostovanje izložbe „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“ u ovom gradu.

15355_3.jpg 

„Ovo nije klasična izložba i večeras nećete imati priliku da vidite slike, fotografije, pojave i statistiku. Ovo je audio interaktivna izložba koja se služi fenomenom, odnosno osnovama primenjenog pozorišta i modernih tehnika dramskog narativa. Ono što želimo da poručimo ovom izložbom jeste da žrtve nisu samo statistika i broj i molimo vas da saslušate pažljivo priče i da zapamtite imena žrtava“, kazala je, između ostalog, Jovana Blanuša.

Izložba donosi osam zvučnih zapisa, radiofonskih priča o žrtvama logora Jasenovac, interaktivna je i pruža mogućnost posetiocima da kroz niz dramskih aktivnosti postanu učesnici i ko-kreatori priča.

15355_4.jpg

Iako inspirisana istorijskim događajima, ova izložba nije istorijska po karakteru. Izložba „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“ koristi jedinstveni pristup temi logora Jasenovac. Ona predstavlja svojevrsnu ličnu umetničku refleksiju izvedenu u audio formi koja omogućava posetiocima da sami, vođeni naratorom i svojom imaginacijom stvore slike i na taj način „vide“ Jasenovac.

Poruka izložbe, čiji su autori Darko Nikolić i Bogdan Španjević, zasnovana je na tome da nas Jasenovac uči da budemo zagledani u život a ne u smrt, u svetlost a ne u tamu. Simbol smrti postaje simbol života.

  

 

 

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop