Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Na Paliću otvoreni 32. „Berbanski dani“

10.09.2022.

Tradicionalna, trideset i druga po redu manifestacija „Berbanski dani“ kojom se obeležava i slavi berba voća i povrća, proizvodnja vina i završetak radova u voćnjacima i vinogradima, održava se ovog vikenda na palićkoj Velikoj terasi, u Velikom parku, kao i na šetalištima uz obalu jezera Palić. Ovu dvodnevnu manifestaciju je, nakon što joj je pudar godine predao vino, svečano otvorila članica Gradskog veća zadužena za oblast komunalnih delatnosti i razvoja, Čila Goli, koja je, tom prilikom, kazala kako joj je čast da u ime Grada Subotice i u svoje ime pozdravi prisutne na otvaranju 32. „Berbanskih dana“ koji su prvi put bili organizovani 1989. godine, da je berba grožđa veoma važna za svakog vinara i vinogradara i da ona predstavlja vrhunac celogodišnjeg rada u vinogradu i trenutak kada se vide rezultati njihovog rada.

 15330_1.jpg

„Svake godine se okupljamo na Velikoj terasi. I ovih dana imamo razlog da slavimo Veliku terasu, Ženski štrand, Muzički paviljon, Spomen-česmu i Vodotoranj, s obzirom na to da je tadašnje gradsko rukovodstvo, na čijem čelu je bio gradonačelnik dr Karolj Biro, predalo kompleks ovih objekata 15. septembra 1912. godine, odmah nakon predaje zgrade Gradske kuće u Subotici. Već 110 godina ovi prelepi objekti su pored Palićkog jezera i oduševljvaju Subotičane i Palićane, kao i druge posetioce iz zemlje i iz inostranstva“, rekla je Čila Goli.

Dodala je da je na Paliću poslednjih nekoliko godina izgrađena kanalizaciona mreža, crpna stanica i potisni vod koji povezuje naselje Palić sa gradskim Postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda da bi minimizirali zagađenje jezera otpadnim vodama, zeleni zaštitni pojas oko Palićkog jezera i pešačko-biciklistička staza na obali jezera Palić, kao i da se zelene površine i parkovi u ovom naselju konstantno čiste i održavaju.

15330_2.jpg 

„Dr Karolj Biro je, u vezi objekata koje je grad izgradio periodu dok je on bio gradonačelnik Subotice, napisao i da 'Gradska kuća može da svedoči potomstvu da je naša generacija ispunila svoju dužnost za veliki razvoj našeg grada'. A naša dužnost je da pored daljeg modernog razvoja grada, održavamo i očuvamo njihovo nasleđe“, poručila je Čila Goli.

Red vitezova vina „Arena Zabatkiensis“ je 20. put deo „Berbanskih dana“. Za pudara godine proglašen je Ivica Davčik iz Tavankuta, dok je ovogodišnja kraljica berbe Katarina Brkljač.

15330_6.jpg 

Posetioci Palića danas i sutra na Velikoj terasi mogu da pogledaju izložbu voća i povrća kojе se, po okončanju „Berbanskih dana“, poklanja u humanitarne svrhe, Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ i Udruženju „Naše malo nekome je sve“.

Velika pažnja ove godine posvećena je i najmlađim posetiocima, tako da mališane očekuje zanimljiv dečji program uz animatore, nastupe plesnih škola, Berbanske dečje igre, Zabavni Luna park, dečje predstave: na srpskom jeziku „Bilo dvaput u jednom kraljevstvu“, kao i mađarskom jeziku „Tiritarka haragtár“, dok se na spratu Velike terase održavaju tematske radionice „Malac Genijalac“ i „Mladi inženjeri“.

 15330_4.jpg

Na šetalištima kroz Veliki park posetioce očekuju berbanski vašar i proizvođači prehrambenih proizvoda, kao i izložbe cveća i poljoprivrednih mašina.

Svečanom otvaranju manifestacije prisustvovali su i pomoćnica gradonačelnika Hajnalka Matin i članovi Gradskog veća Srđan Samardžić, Hajnalka Bognar Pastor i Milanka Kostić.

15330_5.jpg

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>