Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Gradonačelnik Bakić svečano otvorio devete po redu „Zavičajne dane“

09.09.2022.

U Velikoj većnici subotičke Gradske kuće večeras su otvoreni 9. „Zavičajni dani“. Ovu, sada već tradicionalnu manifestaciju svečano je otvorio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, istakao da mu je izuzetna čast što je u prilici da u ime subotičke lokalne samouprave i u svoje ime zvanično otvori manifestaciju usmerenu na očuvanje i negovanje običaja i tradicije pripadnika srpskog naroda koji su iz drugih krajeva došli u Suboticu i ovde izgradili svoj novi dom.|

15326_1.jpg

„Pored važne uloge koju imaju u čuvanju i jačanju veza sa našim sunarodnicima koji su ostali na svojim ognjištima u državama iz regiona, značaj 'Zavičajnih dana' ogleda se i u činjenici da oni nisu samo kulturno-umetnička manifestacija i pokazatelj bogatstva srpske kulture, već i svedočanstvo da smo opstali kao narod, da je narodni duh neuništiv i da prave vrednosti uvek pobede na kraju“, istakao je gradonačelnik Bakić. 

Dodao je da mu je  drago što će ovogodišnji „Zavičajni dani” proteći i u duhu obeleževanja tridesete godišnjice postojanja Republike Srpske, tim pre što je, kako je rekao, veliki broj Subotičana poreklom sa tog prostora i ima  bliske veze sa svojim rođacima i prijateljima u Republici Srpskoj.

„Iskoristio bih ovu priliku da podsetim da saradnja naše države i Republike Srpske nikada nije bila bolja, kvalitenija i konkretnija nego danas zahvaljujući, pre svega, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i Vladi Republike Srbije, koji sa Republikom Srpskom neguju odnose na najvišem, partnerskom nivou. Ovo je, takođe, i prilika da naglasim da je izuzetno važno da naši ljudi i sa jedne i sa druge strane Drine i dalje intenzivno sarađuju i da rukovodstva i članovi zavičajnih udruženja koja deluju na teritoriji našeg grada budu još posvećeniji negovanju i očuvanju kulture, tradicije i običaja rodnog kraja, kao i jačanju veza sa zavičajem”, naglasio je gradonačelnik Bakić.

15326_2.jpg

Istakao je da se nada da će Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga, organizator „Zavičajnih dana”, i ove godine uspešno realizovati ideju da putem ove manifestacije prošlost i obeležja zavičaja sačuva od zaborava i podseti na značaj negovanja različitosti i tolerancije, po kojima je Subotica, kao višenacionalna sredina, prepoznatljiva i van granica naše zemlje.

„Lokalna samouprava će, izvesno je, i u godinama pred nama podržavati ’Zavičajne dane’, kao i druge manifestacije koje neguju tradiciju i kulturu sećanja. Verujem da će ’Zavičajni dani’ još dugo afirmisati kulturne vrednosti zavičajnih udruženja i srpskog naroda u celini, i da će i ubuduće promovisati zajedništvo i međusobno uvažavanje – na radost i ponos organizatora i učesnika, ali i svih građana Subotice”, zaključio je Stevan Bakić.

Prisutnima u prepunoj Velikoj većnici Gradske kuće obratio se i predsednik Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga Miroslav Karan koji je podsetio da tradicija i običaji u životu jednog naroda, pored jezika i religije, verovatno najpresudnije utiču na stvaranje i očuvanje etničkog identiteta te zajednice.

„Srbi su narod sa bogatom tradicijom, koji je, zbog spleta različitih istorijskih okolnosti, bio suočen sa velikim iskušenjima njenog očuvanja. Zbog toga su mnogi običaji kod Srba tokom dugog vremenskog perioda izgubljeni, ili potisnuti. Danas, u izmenjenim okolnostima, unutar srpskog entiteta, prisutna je izraženija težnja da se mnogi zaboravljeni običaji obnove i utkaju u kontekst savremenog života”, kazao je Miroslav Karan.

15326_3.jpg

Zadatak Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga jeste, kako je rekao,  upravo očuvanje kulture i tradicije srpskog naroda koji se nastanio u Subotici iz ratom zahvaćenih područja bivše Jugoslavije.

„Ove godine se obeležava jubilej od tri decenije od nastanka Republike Srpske, koja je, kako reče Njegova svetost, Patrijarh srpski Porfirije, dubok koren pravoslavne hrišćanske zemlje. Republika Srpska je plod želje za mirom, za slobodom, za bezbednim odrastanjem dece, želje da se zločini nad srpskim narodom ne nastavljaju i ne ponavljaju”, rekao je Miroslav Karan.

U okviru ceremonije zvaničnog otvaranja devetih po redu „Zavičajnih dana“, gost je bio i književnik Tode Nikoletić kome je Miroslav Karan, u ime Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga, uručio povelju za ogroman doprinos srpskoj književnosti i sveukupno stvaralaštvo.

S obzirom na to da se u okviru ove manifestacije koja ima i humanitarni karakter tradicionalno dodeljuje i nagrada za najbrojniju srpsku porodicu, Miroslav Karan je prigodan poklon predao Dejanu i Slađani Miljković koji imaju šestoro dece.

15326_4.jpg

Svečeno otvaranje „Zavičajnih dana“ započelo je himnom „Bože pravde“ koju je izveo hor „Iskončići“ subotičke Osnovne škole „Kizur Ištvan“.

U okviru bogatog programa „Zavičajni dana“, koji se održavaju od 5. do 11 septembra, u petak, 9. septembra, na subotičkom centralnom gradskom trgu će nastupiti Danica Crnogorčević, dok će u subotu, 10. septembra, nastupiti „Sinovi Manjače“ i Dejan Petrović i Big bend.

 15326_6.jpg

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticePrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

InformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице

Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>