Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Gradonačelnik Bakić: Od Subotice gotovo da nema boljeg mesta za promociju interkulturalnosti i međusobnog poštovanja

24.08.2022.

Večeras je, na Trgu republike, svečano otvoren 21. Interetno festival. Otvaranju ove tradicionalne međunarodne manifestacije folklornog stvaralaštva prethodila je svečana povorka u kojoj su prisutnima, u festivalskom gradu Etnopolisu, predstavljeni učesnici Festivala – muzičke, plesne i folklorne grupe iz Mađarske, Crne Gore, Slovačke, Slovenije i Srbije. Manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, rekao da ga raduje činjenica da će Subotica tokom nekoliko narednih festivalskih dana biti mesto susretanja i prožimanja različitih tradicija, kultura i običaja i mesto druženja brojnih učesnika iz naše i nekoliko zemalja iz regiona.

15302_1.jpg

„Drago mi je i što će, pored bogatog kulturnog programa, i u okviru ovogodišnjeg Interetno festivala posetioci i učesnici ove manifestacije moći da uživaju u brojnim pratećim programima i što će u Etnopolisu – gradu u centru našeg grada, gde se spajaju tradicionalno i moderno – moći da pogledaju i izložbu starih zanata. Činjenica je, takođe, da od Subotice, grada prepoznatljivog po prožimanju različitih kultura, toleranciji i skladnom suživotu pripadnika više od dvadeset različitih nacionalnosti, gotovo da nema boljeg mesta za promociju interkulturalnosti i međusobnog poštovanja. U našem gradu ljudi se jako dobro razumeju, iako govore različitim jezicima, u našem gradu različitost se čuva, neguje i doživljava kao prednost, a ne kao nešto što nas deli i razdvaja“, naveo je Bakić.

Naglasio je da mu je drago što i ove godine na Interetno festivalu nastupaju gosti iz Mađarske, odnosno folklorni ansambli iz Kečkemeta i Kiškunhalaša, jer i ta činjenica, kako je rekao, na neki način svedoči o velikom prijateljstvu između Srbije i Mađarske.

„Iskoristio bih ovu priliku i da podsetim da su – zahvaljujući politici mira, stabilnosti i ekonomskog napretka za koju se zalaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i posvećenosti i otvorenosti Vlade Mađarske i premijera Viktora Orbana za bilateralnu saradnju – odnosi dve zemlje najbolji u savremenoj istoriji, kako u političkoj i ekonomskoj, tako i u ostalim sferama života, i da je, kako je izjavio predsednik Vučić, naša zemlja trajno i iskreno opredeljena da unapređuje odnose sa Mađarskom“, podvukao je gradonačelnik Bakić.

15302_2.jpg

Uz isticanje da će subotička lokalna samouprava i ubuduće podržavati ovu za grad Suboticu značajnu manifestaciju, on je izrazio zadovoljstvo što je Mađarski kulturni centar „Nepker” – i u ovim za ceo svet veoma teškim i izazovnim vremenima – preduzeo sve da organizuje što je moguće kvalitetniji i sadržajniji Interetno festival.

„Poštovani gosti, učesnici Interetno festivala, verujem da ćete tokom predstojećih festivalskih dana biti u prilici da se upoznate sa specifičnostima multietničke Subotice. Verujem, takođe, da ćete se u našoj sredini osećati prijatno, da ćete upoznati naš grad, steći nova prijateljstva i razmeniti iskustva, i da ćete iz naše lepe Subotice u države i sredine iz kojih dolazite sa sobom poneti dobre utiske. U nadi da ćemo se videti i sledeće godine, na dvadeset i drugom Interetno festivalu, želim vam uspešan nastup na Festivalu, ugodan boravak u našem gradu i svako dobro“,  zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Prisutnima u Etnopolisu obratila se i predsednica  Mađarskog kulturnog centra „Nepker“ Marta Takač koja je zahvaljujući se Subotičanima i gostima podvukla da zapravo oni čine Interetno festival.

15302_3.jpg

„Svi kvaliteti koje imamo tokom godine se kulminišu u Interetno festival, koji je podržan planovima, marljivim radom i istrajnošću. Ali sve to vredi, jer je ovo mesto gde se susreću prijatelji, gde se uživa sa gostima  iz naše zemlje i okruženja koji su nam doneli lepotu u grad. Uživajte u Interetno festivalu i dođite nam i naredne godine“, rekla je Marta Takač.

15302_6.jpg

Ovogodišnji Interetno festival, koji se održava pod pokroviteljstvom Uneska, traje do subote 27. avgusta 2022. godine.

 15302_5.jpg

 

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

Free Robux

festivals("$this->lg"); ?>