Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Gradonačelnik Bakić: Od Subotice gotovo da nema boljeg mesta za promociju interkulturalnosti i međusobnog poštovanja

24.08.2022.

Večeras je, na Trgu republike, svečano otvoren 21. Interetno festival. Otvaranju ove tradicionalne međunarodne manifestacije folklornog stvaralaštva prethodila je svečana povorka u kojoj su prisutnima, u festivalskom gradu Etnopolisu, predstavljeni učesnici Festivala – muzičke, plesne i folklorne grupe iz Mađarske, Crne Gore, Slovačke, Slovenije i Srbije. Manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, rekao da ga raduje činjenica da će Subotica tokom nekoliko narednih festivalskih dana biti mesto susretanja i prožimanja različitih tradicija, kultura i običaja i mesto druženja brojnih učesnika iz naše i nekoliko zemalja iz regiona.|

15302_1.jpg

„Drago mi je i što će, pored bogatog kulturnog programa, i u okviru ovogodišnjeg Interetno festivala posetioci i učesnici ove manifestacije moći da uživaju u brojnim pratećim programima i što će u Etnopolisu – gradu u centru našeg grada, gde se spajaju tradicionalno i moderno – moći da pogledaju i izložbu starih zanata. Činjenica je, takođe, da od Subotice, grada prepoznatljivog po prožimanju različitih kultura, toleranciji i skladnom suživotu pripadnika više od dvadeset različitih nacionalnosti, gotovo da nema boljeg mesta za promociju interkulturalnosti i međusobnog poštovanja. U našem gradu ljudi se jako dobro razumeju, iako govore različitim jezicima, u našem gradu različitost se čuva, neguje i doživljava kao prednost, a ne kao nešto što nas deli i razdvaja“, naveo je Bakić.

Naglasio je da mu je drago što i ove godine na Interetno festivalu nastupaju gosti iz Mađarske, odnosno folklorni ansambli iz Kečkemeta i Kiškunhalaša, jer i ta činjenica, kako je rekao, na neki način svedoči o velikom prijateljstvu između Srbije i Mađarske.

„Iskoristio bih ovu priliku i da podsetim da su – zahvaljujući politici mira, stabilnosti i ekonomskog napretka za koju se zalaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i posvećenosti i otvorenosti Vlade Mađarske i premijera Viktora Orbana za bilateralnu saradnju – odnosi dve zemlje najbolji u savremenoj istoriji, kako u političkoj i ekonomskoj, tako i u ostalim sferama života, i da je, kako je izjavio predsednik Vučić, naša zemlja trajno i iskreno opredeljena da unapređuje odnose sa Mađarskom“, podvukao je gradonačelnik Bakić.

15302_2.jpg

Uz isticanje da će subotička lokalna samouprava i ubuduće podržavati ovu za grad Suboticu značajnu manifestaciju, on je izrazio zadovoljstvo što je Mađarski kulturni centar „Nepker” – i u ovim za ceo svet veoma teškim i izazovnim vremenima – preduzeo sve da organizuje što je moguće kvalitetniji i sadržajniji Interetno festival.

„Poštovani gosti, učesnici Interetno festivala, verujem da ćete tokom predstojećih festivalskih dana biti u prilici da se upoznate sa specifičnostima multietničke Subotice. Verujem, takođe, da ćete se u našoj sredini osećati prijatno, da ćete upoznati naš grad, steći nova prijateljstva i razmeniti iskustva, i da ćete iz naše lepe Subotice u države i sredine iz kojih dolazite sa sobom poneti dobre utiske. U nadi da ćemo se videti i sledeće godine, na dvadeset i drugom Interetno festivalu, želim vam uspešan nastup na Festivalu, ugodan boravak u našem gradu i svako dobro“,  zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Prisutnima u Etnopolisu obratila se i predsednica  Mađarskog kulturnog centra „Nepker“ Marta Takač koja je zahvaljujući se Subotičanima i gostima podvukla da zapravo oni čine Interetno festival.

15302_3.jpg

„Svi kvaliteti koje imamo tokom godine se kulminišu u Interetno festival, koji je podržan planovima, marljivim radom i istrajnošću. Ali sve to vredi, jer je ovo mesto gde se susreću prijatelji, gde se uživa sa gostima  iz naše zemlje i okruženja koji su nam doneli lepotu u grad. Uživajte u Interetno festivalu i dođite nam i naredne godine“, rekla je Marta Takač.

15302_6.jpg

Ovogodišnji Interetno festival, koji se održava pod pokroviteljstvom Uneska, traje do subote 27. avgusta 2022. godine.

 15302_5.jpg

 

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticePrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

InformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице

Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>