Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Gradonačelnik Bakić: Moja vrata su svim građanima, pa i poljoprivrednicima širom otvorena i nema potrebe za mehanizacijom u Štrosmajerovoj ulici

11.08.2022.

Povodom trodnevnog protesta poljoprivrednika koji su svoju mehanizaciju parkirali u Štrosmajerovoj ulici, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić  održao je danas u Medija-centru u Gradskoj kući konferenciju za novinare. Pre upoznavanja predstavnika medija sa odgovorima na zahteve poljoprivrednika  koji su danas izneti na sastanku u Vladi Republike Srbije danas, gradonačelnik Bakić je izneo kratku retrospektivu događaja koji su doveli do trenutne situacije, kako je rekao, i zbog pojedinaca koji su svojim objavama u medijima iskrivili sliku vezanu za proteste.

15291_1.jpg 

Poljoprivrednici koji se sada nalaze sa svojom mehanizacijom u Štrosmajerovoj ulici su 9. avgusta na Pisarnici predali svoje zahteve. Po saznanju o predaji zahteva stupio sam posredno u kontakt s njima i zamolio ih za razgovor o njihovim zahtevima. Dogovor je bio da razgovaramo u  četvrtak u 10 časova,  jer sam ih zamolio da prihvate taj termin zbog mojih obaveza u Pokrajini, gde sam išao sa predlozima za pomoć u vidu  sredstva za projektno tehničku dokumentaciju za vodovodne mreže za Tavankut, Stari i  Novi Žednik. Prihvatili su taj dogovor, da bi, juče, dakle u sredu ujutru došlo do obrta gde su oni sa svojom mehanizacijom došli u Štrosmajerovu ulicu. Bio sam zatečen. Sišao sam da razgovaram sa njima i tom prilikom su  insistirali da razgovaraju sa mnom isti dan. Zamolio sam ih da me sačekaju da se vratim iz Novog Sada. Vratio sam se u 15.05 časova i, kao što je poznato, razgovore smo vodili u Velikoj većnici“, kazao je Bakić.

U tim razgovorima sam, dodao je, bio jasan - da ih razumem i dajem podršku da se razgovoara o njihovim zahtevima, da je razgovor zakazan za danas u devet časova sa premijerkom i da sam u komunikaciji sa ministrom za poljoprivredu.

Dakle, bio sam precizan da im dajem podršku i da ću da pomognem u svemu što treba da dođe do razgovora i rešenja ovih problema, ali da ne dajem podršku za mehanizaciju u centralnoj ulici ovoga grada, jer ne mogu da se složim sa bilo kakvom opstrukcijom funkcionisanja ovog grada, da li po pitanju saobraćajnica ili  slobode kretanja građana Subotice. Svi koji me poznaju znaju da su moja vrata otvorena za  svakog građanina Subotice i ko god  je izrazio želju da sa mnom razgovara ja sam ga primio te da nema nikakve potrebe za bilo kakvim vidom pritiska na mene, ni sa traktorom, ni sa posrednikom, ni sa bilo kim. Ja ću uvek da primim moje  građane između ostalih i poljoprivrednike i da pričam s njima koliko je god potrebno. Znači, nije bilo nikakve  potrebe za mehanizacijom u Štrosmajerovoj ulici, jer ceo grad trpi i svi građani Subotice. Neprihvatljive su pogotovo igrarije poput ovih, da dođu sa Džon dirovima pa da ih zbog kritika sklanjaju, pa dovoze druge traktore koji su u raspadu. Ovo već malo poprima drugi neki kontekst“, ocenio je Bakić.

On je u prilog tome naveo da je dovoljno da se pogleda struktura protestanata.

I ja bih sada trebao da budem bezobrazan i da saopštim imenom i prezimenom, a ja već imam podatke koliko je njih svih proteklih godina dobilo subvencije od države. To neće niko od njih da kaže, jer bi dobar deo njih trebao da sedi pored mene, a ne među njima. Razočaran sam ponašanjem dobrim delom njih koji se nalaze kao protestanti i sa mehanizacijom u Štrosmajerovoj ulici. Mislim da ovo nije način da se  dođe do rešenja“, naglasio je Bakić.

Pre nego što je pročitao predloge Vlade na koje predstavnici poljoprivrednika treba da se izjasne do 15 časova, Bakić je rekao da je svog pomoćnika za komunalne delatnosti Marka Marića poslao da pre njegovog medijskog nastupa nezadovoljni poljoprivrednici odrede petočlanu delegaciju za razgovore sa njim, i da je njihov odgovor bio – „Ili svi, ili niko”.

15291_2.jpg 

„Oni su jednostavno ucenili - ili svi, ili niko. Juče sam, kao što ste imali priliku da vidite izašao u susret da ih sklonim sa vrućine i da  razgovaramo u Velikoj većnici ali je kvalitet tih razgovora bio izuzetno loš. Znači, dao sam im mogućnost  da zbog kvaliteta razgovora odrede petočlanu delegaciju da razgovaramo, da im dam primerak predloga Vlade i da ih uputim u događaje, pa ako treba i lično da pozovem ministra. Međutim, bili su isključivi ili svi ili niko kao da nemaju poverenja jedni u druge. Sa moje i strane mojih saradnika  ruka je uvek ispružena. U međuvremenu su stigla određena stranačka saopštenja  i upotpunila sliku onoga što znam da je pozadina i iz kojih stranačkih struktura su pojedinci“, objasnio je Bakić.

Nakon toga gradonačelnik Bakić je predstavnicima medija pročitao odgovore na zahteve poljoprivrednika koji su izneti na sastanku u Vladi Republike Srbije danas, 11. avgusta 2022. godine koji su im, potom, i podeljeni u pisanom obliku. A odgovor glasi:

  • Stavljanje van snage Odluke o ograničenju izvoza  poljoprivrednih proizvoda

Na sednici Vlade Republike Srbije, koja se održava danas, 11.08.2022., u 13 časova Odluka će biti stavljena van snage i izvoz ulja će biti u potpunosti slobodan.  

  •  Sniženje cene goriva za poljoprivrednike

 Podsticaj u iznosu od 22 rsd po litri goriva, za 60 litara po hektaru (limit 20 hektara).

  •  Cena suncokreta 

        Uljare ponudile cenu za otkup suncokreta u iznosu od 535 evra po toni plus PDV.

  •  Mogućnost da poljoprivrednici toče gorivu dva puta u toku dana na NIS pumpama i izdavanje agro kartica po ubrzanom postupku

Omogućeno je poljoprivrednicima da na NIS-ovim pumpama toče gorivo dva puta u toku dana u mašine, plus u kanister od 60 litara. Agro kartice će se izdavati po ubrzanoj proceduri.

  •  Premija za mleko za drugi kvartal u iznosu od 15 rsd po litri

        Dogovoreno je da, zbog suše, premija za mleko i u drugom kvartalu bude 15 rsd po litri, kao pomoć proizvođačima mleka.

  •  Obećanje da učesnici protesta neće snositi posledice od strane MUP-a za trenutno učestvovanje na protestima.

        Predstavnici udruženja su dobili uveravanje da neće snositi posledice za dosadašnje trenutno učestvovanje na protestima. 

  •  Moratorijum na poljoprivredne kredite

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa poslovnim bankama već radi na realizaciji.

  • Uključivanje predstavnika udruženja u kreiranje mera/podsticaja u narednom periodu, kao i zajednički rad na Zakonu o profesionalnom poljoprivredniku.

Predstavnici udruženja će biti pozvani da se uključe u svaku radnu grupu za izmene propisa iz oblasti poljoprivrede i da zajednički kreiramo u budućnosti mere poljoprivredne politike (plavi dizel, novi model davanja po hektaru, ograničenje marži...).

Molimo predstavnike poljoprivrednika da nam danas, 11.08.2022. do 15:00 časova, jave da li prihvataju ove predloge ili ne, kako bi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede znalo kako dalje da postupa, odnosno da li da radi na implementaciji predloženih mera ili ne. U svakom slučaju, stojimo na raspolaganju za dalje konsultacije, stoji u odgovoru. 

15291_3.jpg

Pres-konferenciji su prisustvovali i član Gradskog veća zadužen za privredu Srđan Samardžić i Grgur Stipić, šef Službe za poljoprivredu i poljoprivredno zemljište Grada Subotice.

  

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>