Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Selaković i Sijarto: Odnosi Srbije i Mađarske bez presedana u našoj modernoj istoriji

04.07.2022.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto potpisali su danas u Subotici sporazum između Vlade Srbije i Vlade Mađarske kojim se reguliše granična kontrola u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju. Selaković je na konferenciji za novinare posle ceremonije potpisivanja rekao da su odnosi dve države bez presedana u našoj modernoj istoriji, za šta veliku zaslugu imaju predsednik Aleksandar Vučić i predsednik vlade Viktor Orban, koji su svojim ličnim odnosom prijateljstva, a kao dvojica ozbiljnih državnika, uspeli da odnose Srbije i Mađarske i srpskog i mađarskog naroda izvedu na put jakog prijateljstva.

 15238_1.jpg

Ministar Selaković je izrazio zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma, koji će, kako je rekao, doprinositi smanjenju gužvi na graničnim prelazima, ali koji je i značajan iz perspektive izgradnje brze pruge koja će povezati Beograd i Budimpeštu.

Selaković je dodao da je sa mađarskim kolegom danas bio u prilici da razgovara i o unapređenju ekonomske saradnje, nastavku angažovanja na infrastrukturnim projektima, regionalnoj saradnji i globalnim pitanjima.

Kako je dodao, nakon prošle godine, u kojoj je zabeležena trgovinska razmena između Srbije i Mađarske od oko 2,3 milijarde evra, ove godine u prvih pet meseci razmena je već dostigla oko 1,8 milijardi evra.

 15238_2.jpg

To je, kako je objasnio, posledica povećane cene energenata, ali i dosadašnjih ozbiljnih investicija Mađarske u Srbiju.

„Koristim i ovu priliku da dragom prijatelju Sijartu zahvalim i na njegovom ličnom angažmanu po pitanju ohrabrivanja mađarskih investitora da dolaze u Srbiju, da ovde ulažu svoj kapital i tako doprinose našem ekonomskom rastu i razvoju. Mađarska je zauzela četvrto mesto kao naš najvažniji trgovinski partner“, naveo je Selaković.

Šef srpske diplomatije zahvalio je ministru Sijartu i premijeru Orbanu na tome što podržavaju naš evropski put i na porukama da, iz perspektive Mađarske, Srbija treba odmah da postane članica EU.

 15238_3.jpg

Ministar Sijarto izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da Mađarska i Srbija svakoga dana ispisuju nova poglavlja prijateljstva, što se ogleda i u gotovo udvostručenoj trgovinskoj razmeni u prvoj polovini ove godine.

„Naš najveći poduhvat svih vremena je modernizacija železničke pruge i u Mađarskoj će početi radovi od 1. avgusta, što znači da ćemo morati da otvorimo novi granični prelaz za železnički saobraćaj“, rekao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, danas polovina gasa koji Mađarska dobija dolazi iz Srbije i to je još jedan od odličnih rezultata saradnje.

 15238_4.jpg

Sijarto se osvrnuo i na ilegalne migracije, koje će, kako je ocenio, biti sve ozbiljnija pretnja zbog činjenice da će u delovima sveta usled sukoba u Ukrajini nastupiti nestašica hrane.

„Nećemo dozvoliti ulazak nijednom ilegalnom migrantu na teritoriju Mađarske i ne treba da pokušavaju ni da dolaze u Srbiju jer neće imati mogućnosti da nastave svoj put preko Mađarske. Mi ćemo Srbiji pomoći da zaštiti svoju granicu“, rekao je Sijarto.

15238_5.jpg

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>